Βικιπαίδεια:Εγχειρίδιο μορφής/Συνοπτική Εισαγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Συνοπτική Εισαγωγή ενός λήμματος της Βικιπαίδειας είναι το τμήμα πριν από τον πίνακα περιεχομένων και άρα πριν την πρώτη επικεφαλίδα ενότητας. Είναι μια εισαγωγή στο λήμμα και ταυτόχρονα μια περίληψη των πιο σημαντικών σημείων του.

Η Συνοπτική Εισαγωγή είναι το πρώτο μέρος του λήμματος που θα διαβάσουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Για πολλούς, μπορεί να είναι και το μόνο κομμάτι του λήμματος που θα διαβάσουν. Μια καλή Συνοπτική Εισαγωγή καλλιεργεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη για να συνεχίσει και στο υπόλοιπο λήμμα. Η Συνοπτική Εισαγωγή πρέπει να γράφεται με τρόπο σαφή, προσιτό και με ουδέτερη οπτική γωνία.

Θα πρέπει να μπορεί να σταθεί μόνη της ως μια συνοπτική επισκόπηση του θέματος. Πρέπει να προσδιορίζει το θέμα, να θέτει το πλαίσιο, να εξηγεί γιατί το θέμα είναι αξιοσημείωτο και να κάνει μια περίληψη των πιο σημαντικών σημείων συμπεριλαμβανομένων και τυχόν διαμαχών. Δεν πρέπει να περιέχει σημαντικές πληροφορίες αν αυτές δεν καλύπτονται με περισσότερη λεπτομέρεια στο υπόλοιπο λήμμα.

Σαν ένα γενικό κανόνα μπορούμε να πούμε ότι η Συνοπτική Εισαγωγή δεν πρέπει να καταλαμβάνει περισσότερες από τέσσερις καλογραμμένες παραγράφους.