Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με την απογραφή των ΗΠΑ

Οι Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες (Southern United States), συχνά αποκαλούμενες και ως ο Αμερικανικός Νότος (The American South), Ντίξι (Dixie) ή απλώς Νότος, είναι μια γεωγραφική και πολιτισμική περιοχή των ΗΠΑ.

Αν και ονομάζεται ως Νότος δεν αντιστοιχεί γεωγραφικά στην περιοχή αυτή, αλλά αντίθετα στην νοτιοανατολική γωνιά της χώρας. Βρίσκεται μεταξύ του Ατλαντικού Ωκεανού, των Δυτικών ΗΠΑ (στα δυτικά), των Μεσοδυτικών ΗΠΑ (στα βόρεια), και των Βορειοανατολικών ΗΠΑ. Η Αριζόνα για παράδειγμα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της χώρας, δεν θεωρείται μέρος του Νότου, αλλά αντίθετα η Δυτική Βιρτζίνια θεωρείται.

Συνήθως ο όρος χαρακτηρίζει τις νοτιοανατολικές και κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ. Η περιοχή είναι γνωστή για την κουλτούρα της, την ιστορία της, την ανάπτυξη των δικών της εθίμων, μουσικής και κουζίνας που έχουν οδηγήσει σε έναν διαχωρισμό της περιοχής από τις υπόλοιπες πολιτείες της χώρας. Η πολιτιστική κληρονομιά του νότου είναι διαχωρισμένη και περιλαμβάνει ευρωπαϊκά και αφρικανικά στοιχεία. Ορισμένες νότιες πολιτείες (Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα και Τζόρτζια) ήταν πολιτείες της Αγγλίας, που έστειλαν αντιπροσώπους για να υπογράψουν την συνθήκη της ανεξαρτησίας και πολέμησαν εναντίον της Αγγλίας στο πλευρό των βόρειων πολιτειών. Η βάση της νότιας κουλτούρας πηγάζει στο γεγονός ότι ήταν ανάμεσα σε αυτές τις 13 πολιτείες και το ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του νότου είχαν στενούς δεσμούς με τους αποίκους που κατοίκισαν στην δύση. Τα ήθη και έθιμα των νοτίων αντανακλούν την σχέση που είχαν οι αποικίες με την Αγγλία και την Αφρική με μία μικρή επιρροή από τους ιθαγενείς πληθυσμούς της περιοχής.

Κάποιες άλλες διαστάσεις της ανάπτυξης της ιστορίας και τη κουλτούρας του Νότου επηρεάστηκε από την υποστήριξη που έδειξαν στο δόγμα των δικαιωμάτων των πολιτειών και τον θεσμό της σκλαβιάς στις φυτείες του νότου, καθώς και την παρουσία μεγάλου ποσοστού αφροαμερικανών στην περιοχή, αλλά κυρίως λόγω του ρόλου της περιοχής στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, καθώς και των ρατσιστικών μέτρων στα διαχωρισμένα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες γνωστά ως Τζιμ Κρόου (Jim Crow) που διήρκεσαν ως το 1960 και της ευρείας χρήσης κεφαλικών φόρων και άλλων μεθόδων για να στερήσουν από τους μαύρους το δικαίωμα ψήφου, καθώς και κατοχής υψηλής δημόσιας θέσης μέχρι το 1960. Ωστόσο, σε πιο σύγχρονες εποχές ο νότος έγινε η πιο ενοποιημένη περιοχή της χώρας. Από το 1960 πολλοί μαύροι κατέχουν υψηλές διοικητικές θέσεις όπως δήμαρχος και αρχηγός αστυνομίας σε πολλές πόλεις όπως η Ατλάντα και η Νέα Ορλεάνη.

Ιστορικά, ο νότος βασιζόταν στην γεωργία και ήταν υπαίθρια μέχρι το 1945. Έκτοτε έγινε ποιο αστικός και προσέλκυσε μετανάστες. Ο νότος είναι μια από από της ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας. Η περιοχή περιλαμβάνει την Ζώνη της Βίβλου, μια περιοχή υψηλής θρησκευτικότητας με συντηρητικές θρησκευτικές και πολιτικές ιδέες. Όντως, έρευνες αποδεικνύουν ότι οι νότιοι είναι πιο συντηρητικοί από τους μη-νότιους σε θέματα ηθικής, θρησκείας και διεθνών και φυλετικών σχέσεων. Αυτό δικαιολογεί και τα υψηλά ποσοστά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε αυτή την περιοχή.

Γενικά ο νότος είχε μικρότερο ποσοστό αποφοίτων λυκείου, μικρότερο εισόδημα και κόστος ζωής από τις υπόλοιπες πολιτείες της χώρας. Σε δημογραφίες η μεγαλύτερη εθνική ομάδα αναγνωρισμένη από τους νότιους ήταν οι Άγγλοι με αριθμό 19.618.370 εκατομμύρια ακολουθούμενοι από 12.709.872 Ιρλανδούς και 11.054.127 Aφροαμερικάνους. Ο νότος εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό αφροαμερικανών για οικονομικούς και ιστορικούς λόγους.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ερώτημα της ονομασίας των υποπεριοχών του Νότου είναι αντικείμενο έρευνας για σχεδόν ένα αιώνα.

Πράσινο στο Κεντάκι.
Πράσινα βουνά στην Οκλαχόμα.
Κίτρινα αγριολούλουδα στην Λουιζιάνα.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό γραφείο απογραφών των ΗΠΑ, ο Νότος περιλαμβάνει δεκαέξι πολιτείες.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2020, 126.266.107 κάτοικοι ή το 38% του πληθυσμού της χώρας, ζει στον Νότο - την πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας. Το γραφείο διαιρεί την περιοχή σε τρία μικρότερα κομμάτια:

Άλλοι όροι που σχετίζονται με τον Νότο είναι και οι ακόλουθοι:

  • Ο Παλαιός Νότος: Αντιστοιχεί είτε στις πολιτείες που ήταν οι 13 πρώτες αποικίες: (Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Μέριλαντ, Νότια Καρολίνα και Ντέλαγουερ), ή όλες οι πολιτείες όπου ίσχυε η σκλαβιά πριν το 1860 (που περιλαμβάνουν το Τέξας, τη Φλόριντα, το Τενεσί, το Μιζούρι, την Αλαμπάμα, τη Λουιζιάνα, το Κεντάκι, το Αρκάνσας και το Μισισίπι).
  • Ο Νέος Νότος: Συνήθως περιλαμβάνει τις Νότιες Ατλαντικές Πολιτείες
  • Ο Στερεός Νότος: Περιοχή ελεγχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα, από το 1877 έως το 1964. Περιλαμβάνει τουλάχιστον όλες τις πρώην Συνομόσπονδες Πολιτείες.
  • Νότια Απαλάχια: Κυρίως περιοχές στα νότια Απαλάχια Όρη όπως το ανατολικό Κεντάκι, το ανατολικό Τενεσί, η δυτική Βόρεια Καρολίνα, το δυτικό Μέριλαντ, η δυτική περιοχή της Βιρτζίνα, η νοτιοδυτική Βιρτζίνια, η βόρεια Τζόρτζια και η βορειοδυτική Βόρεια Καρολίνα.
  • Οι Νοτιοανατολικές πολιτείες: Συνήθως περιλαμβάνει τις Καρολίνες, τις Βιρτζίνιες, το Τενεσί, το Κεντάκι, τη Τζόρτζια, την Αλαμπάμα, το Μισισίπι, τη Φλόριντα και σε ορισμένες φορές το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ.
  • Ο Βαθύς Νότος: Πληθώρα ορισμών, συνήθως συμπεριλαμβάνει τη Λουιζιάνα, την Αλαμπάμα, το Μισισίπι, τη Τζόρτζια, και την Νότια Καρολίνα.
  • Ο νότος του Κόλπου: Πληθώρα ορισμών, συνήθως συμπεριλαμβάνει τις ακτές του κόλπου της Φλόριντα, της Λουιζιάνας, του Μισισίπι, του Τέξας, και της Αλαμπάμα
  • Ο Άνω Νότος: Κεντάκι, Βιρτζίνια, Δυτική Βιρτζίνια, Τενεσί, Βόρεια Καρολίνα, και περιστασιακά το Μιζούρι το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ.
  • Ντίξι: Πληθώρα ορισμών, αλλά κυρίως συνδέεται με τις 11 πολιτείες της παλιάς Συνομοσπονδίας.
  • Συνοριακές Πολιτείες: Μιζούρι, Κεντάκι, Μέριλαντ και Ντέλαγουερ. Περιοχές στο χείλος της Συνομοσπονδίας που δεν αποσχίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά είχαν μεγάλο αριθμό κατοίκων που υπηρέτησαν στο στρατιωτικό σώμα της Συνομοσπονδίας. Το Κεντάκι και το Μιζούρι, είχαν συνομόσπονδες κυβερνήσεις και εκπροσωπούνταν στο συνομοσπονδιακό Κογκρέσο και την συνομόσπονδη πολεμική σημαία.

Ο δημοφιλέστερος ορισμός "Ο Νότος" είναι ανεπίσημος και γενικά συνδέεται με τις 11 πολιτείες που αποσχίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να σχηματίσουν τις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου. Αυτές οι πολιτείες μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά στην ιστορία και στη κουλτούρα τους που υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Η Οκλαχόμα συχνά συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Παρόλο που δεν ήταν πολιτεία εκείνη την εποχή, οι περισσότερες ιθαγενείς φυλές της υποστήριξαν την Συνομοσπονδία με επίσημες συμμαχικές συνθήκες.

Ο Νότος, είναι μια διαιρεμένη μετεωρολογικά περιοχή με πλήθος κλιματικών ζωνών όπως η Εύκρατη και η Τροπική ζώνη. Ο νότος συνήθως έχει μεγάλα και ζεστά καλοκαίρια και σύντομους ήπιους χειμώνες. Οι φυτείες αναπτύσσονται εύκολα στον Νότο. Τα τοπία και ιδιαίτερα στα νοτιοανατολικά σημεία της χώρας χαρακτηρίζονται από βελανιδιές, λαγκεστρέμια νιβέα, Καμέλια, Μανγκόλια, φοίνικες και πλήθος άλλων λουλουδιών.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κουλτούρα ιθαγενών πληθυσμών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πρώτα στοιχεία ανθρώπινης οργάνωσης στις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες χρονολογούνται στο 9500 π.Χ. με την εμφάνιση των πρώτων Αμερικάνων, τους γνωστούς παλαιο-ινδιάνους. Οι παλαιο-ινδιάνοι ήταν κυνηγοί που περιπλανιόνταν σε ομάδες και κυνηγούσαν μεγάλα ζώα. Η εξέλιξη αυτών τον φυλών θα οδηγήσει στον σχηματισμό της κουλτούρας του Μισισίπι.

Η κουλτούρα του Μισισίπι άνθησε την περίοδο 800-1500 μ.Χ. στις νοτιοανατολικές πολιτείες. Οι ιθαγενείς πληθυσμοί είχαν δημιουργήσει μεγάλες εμπορικές οδούς που ένωναν τα εμπορικά και πληθυσμιακά τους κέντρα που εκτείνονταν στις παραποτάμιες κοιλάδες και από την ανατολική ακτή στις Μεγάλες Λίμνες.

Πληθυσμοί με δεσμούς με αυτούς του ιθαγενείς συμπεριλαμβάνουν τους κατοίκους της Αλαμπάμα, τους Τσερόκι κ.α.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]