Αντώνιος Καρανδεινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντώνιος Καρανδεινός
Ο Αντώνιος Καρανδεινός
Δήμαρχος Ιεράπετρας
Περίοδος
22 Φεβρουαρίου 1947 – 26 Αυγούστου 1950
ΠροκάτοχοςΜιχάλης Γιαννικάκης
ΔιάδοχοςΕμμανουήλ Πρωτόπαπας
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση7 Φεβρουαρίου 1890, Ιεράπετρα
Θάνατος3 Μαρτίου 1970 (80 ετών)
ΕθνότηταΕλληνική
ΥπηκοότηταΕλλάδα
ΕπάγγελμαΣτρατιωτικός

Ο Αντώνιος Καρανδεινός (Ιεράπετρα, 7 Φεβρουαρίου 1890 - 3 Μαρτίου 1970) ήταν Έλληνας στρατιωτικός. Υπηρέτησε ως δήμαρχος Ιεράπετρας από το 1947 ως το 1950. Επί των ημερών του θεμελιώθηκε το Νοσοκομείο Ιεράπετρας. Βραβεύτηκε με πολλά μετάλλια και παράσημα για τη στρατιωτική του δράση.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στρατιωτική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολοκλήρωσε το σχολαρχείο πριν ξεσπάσουν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και υπηρέτησε αρχικά ως εθελοντής στο Πεζικό το 1912-13. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες και λίγο πριν υπογραφεί εκεχειρία τραυματίστηκε. Στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στην Εθνική Άμυνα, στο Θ' Σύνταγμα Κρητών. Εν συνεχεία σπούδασε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και το 1918 έλαβε το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Πολέμησε επίσης στις εκστρατείες της Μικράς Ασίας και της Ρωσίας και παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο το 1935 για τη συμμετοχή του στο κίνημα του Βενιζέλου. Αν και κρίθηκε αθώος, τέθηκε σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Μετά το 1939 οπότε κηρύχθηκε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ανακλήθηκε στην υπηρεσία και πολέμησε σε πολλές μάχες με το βαθμό του Ταγματάρχη. Έπειτα ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, πολεμώντας στην Εθνική Αντίσταση. Έναν χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Συνταγματάρχη. Ήταν μέλος της Επιτροπής Συμφιλίωσης της Ιεράπετρας, που είχε συσταθεί με στόχο να αποσοβήσει τον εμφύλιο πόλεμο.

Δημαρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καρανδεινός θήτευσε ως δήμαρχος της Ιεράπετρας από τις 22 Φεβρουαρίου 1947 ως τις 26 Αυγούστου 1950. Επί δημαρχίας του στρώθηκε με άσφαλτο ο δρόμος από τον Ξεροπόταμο μέχρι το Δημαρχείο και ένα μέρος της οδού Στυλιανού Χούτα και κτίστηκε το Πολυϊατρείο (μετέπειτα Νοσοκομείο Ιεράπετρας). Πέθανε την άνοιξη του 1970 και η κηδεία του έγινε με στρατιωτικές τιμές και με δαπάνες του Δήμου (επί δημαρχίας Γεώργιου Κανουπάκη). Το όνομά του δόθηκε σε δρόμο της γενέτειράς του, Ιεράπετρας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τζώρτζης Νίκος, "Τα Οδωνυμικά της Ιεράπετρας", εκδ. Δήμου Ιεράπετρας, Ιεράπετρα 2002 (β΄έκδοση), σελ. 49-50.