Αδριάνειο Υδραγωγείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδριάνειο Υδραγωγείο Αθήνας
Χάρτης
Είδοςρωμαϊκό υδραγωγείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′45″N 23°45′19″E
Διοικητική υπαγωγήΠεριφέρεια Αττικής
ΧώραΕλλάδα
Commons page Πολυμέσα
Ερείπια του Αδριάνειου Υδραγωγείου στην Νέα Ιωνία
Φρεάτειο του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο Δήμο Ηρακλείου

Το Αδριάνειο Υδραγωγείο στην Αθήνα κατασκευάστηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, και αποπερατώθηκε από τον διάδοχό του, Πίο Αντωνίνο τον 2ο αιώνα μ.χ. με στόχο την ύδρευση της πόλης των Αθηνών από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Τμήμα των ερειπίων του μεγαλοπρεπούς Αδριάνειου υδραγωγείου διακρίνονται σήμερα στην Νέα Ιωνία στην συνοικία Ελευθερούπολη, στα όρια με την Καλογρέζα.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατασκευάστηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους και ο κύριος λόγος της κατασκευής του ήταν η ανάγκη να υδροδοτηθεί η ρωμαϊκή συνοικία της Αθήνας η οποία περιελάμβανε τον χώρο που καταλαμβάνει σήμερα το πάρκο του Ζαππείου από την βουλή έως και το Καλλιμάρμαρο.[1] Οι εργασίες για την κατασκευή του υδραγωγείου ξεκίνησαν το 134 μ.Χ. και ολοκληρώθηκαν το 140 μ.Χ.[1] Η σήραγγα μήκους 25 χιλιομέτρων που κατασκευάσθηκε ξεκινούσε από την περιοχή του Τατοΐου και μετέφερε το νερό με την βαρύτητα έως και τους πρόποδες του Λυκαβηττού όπου αποθηκευόταν σε λιθόκτιστη δεξαμενή χωρητικότητας 500 περίπου κυβικών μέτρων.[1] Το υδραγωγείο συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και στα χρόνια της τουρκοκρατίας, οπότε και καταστράφηκε από τον Χατζή-Aλή Χασεκή.[1] Καθαρίστηκε και ξαναμπήκε σε λειτουργία στους νεώτερους χρόνους από τους δημάρχους Κυριακό και Σούτσο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Ύδρευση της Aθήνας / ιστορική αναδρομή Αρχειοθετήθηκε 2012-10-22 στο Wayback Machine.. Από την ιστοσελίδα της ΕΥΔΑΠ. Aνάκτηση 16/03/2011