Λυκαβηττός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°58′55″N 23°44′35″E / 37.9819°N 23.7431°E / 37.9819; 23.7431

Λυκαβηττός
Χάρτης
Ύψος300 μέτρα και 263 μέτρα[1]
ΧώρεςΕλλάδα

Ο Λυκαβηττός είναι λόφος της Αθήνας. Έχει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του και λειτουργεί και τελεφερίκ. Ο Λυκαβηττός είναι το δεύτερο ψηλότερο σημείο του λεκανοπεδίου Αττικής μετά τα Τουρκοβούνια και υψώνεται στα 277 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και 227 μέτρα πάνω από την πόλη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται στη μυθολογία πως ο Λυκαβηττός ήταν ένας βράχος που κουβαλούσε στα χέρια της η Θεά Αθηνά και της έπεσε έπειτα από μια κακή είδηση που της έφερε ένα κοράκι. Από τότε τα κοράκια έγιναν μαύρα, λέει ο μύθος.

Θέατρο Λυκαβηττού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Θέατρο Λυκαβηττού

Πάνω στον λόφο υπάρχει το Θέατρο Λυκαβηττού ένα ανοιχτό σύγχρονο αμφιθέατρο στο οποίο λαμβάνουν χώρα συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις. Ανάμεσα στα ονόματα των καλλιτεχνών διεθνούς φήμης που έχουν πραγματοποιήσει συναυλίες στο θέατρο του Λυκαβηττού, είναι οι Ρέι Τσαρλς, Τζόαν Μπαέζ, B. B. King, Τσακ Μπέρι, Τζέρι Λι Λιούις, Τζέιμς Μπράουν, Μπομπ Ντίλαν, Πάκο ντε Λουθία, Αλ Ντι Μέολα, Τζον Μακλάφλιν, Manhattan Transfer, Γκάρι Μουρ, Πίτερ Γκάμπριελ, Black Sabbath, Νικ Κέιβ, Pet Shop Boys, Deep Purple, UB40, Placebo, Radiohead, Moby, Massive Attack, Faithless, Whitesnake, Τρέισι Τσάπμαν, Πάτι Σμιθ, Βανέσσα Μέι, Μπράιαν Φέρι, Τίτο Πουέντε, Buena Vista Social Club, Orishas, Nightwish, Violent Femmes, Motörhead, Massive Attack, Άλις Κούπερ, Scorpions,Tuxedomoon και Van Der Graaf Cenerator.

Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως υπαίθριο θέατρο από τo Καθεστώς της 4ης Αυγούστου στο πλαίσιο προπαγανδιστικών εκδηλώσεων. Την Κυριακή 7 Αυγούστου 1939 ανέβηκε για πρώτη φορά εκεί θεατρική παράσταση με το έργο του Χαίνριχ φον Κλάιστ «Πενθεσίλεια» σε σκηνοθεσία του Τάκη Μουζενίδη [Τάκης Μουζενίδης], παραγωγή της Ε.Ο.Ν. [Εθνική Οργάνωση Νεολαίας] και του Βασιλικού (Εθνικού) Θεάτρου [Εθνικό Θέατρο]. [2]

Προσωπικότητες της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανόραμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανοραμική όψη από τον Λυκαβηττό με θέα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το Ναό του Ολυμπίου Διός, την Ελληνική Βουλή και την Ακρόπολη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. peakbagger.com. peakbagger.com/peak.aspx?pid=28578. Ανακτήθηκε στις 3  Νοεμβρίου 2018.
  2. «Εις τον λόφον του Λυκαβηττού, θέσις Νταμάρια». ΕΦΣΥΝ. 9 Σεπτεμβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. Καλού, Κατερίνα (27 Ιανουαρίου 2016). «Άγριο παιδί». Το Βήμα. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021. 
  4. «Η Άννα Παναγιωτοπούλου αφηγείται τη ζωή της». www.lifo.gr. 15 Φεβρουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 17 Ιουλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]