Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Ίδρυση1922
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
Προϊόντααυτοκίνητο
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, είναι μια σημαντική ελληνική Εμπορική και Βιομηχανική ομάδα, για δύο δεκαετίες ο παραδοσιακός ανταγωνιστής της Biamax (μεταξύ τους οι δύο εταιρείες, ουσιαστικά κυριάρχησαν στην αγορά λεωφορείων στην Ελλάδα). Δύο από τους πιο ταλαντούχους έλληνες μηχανικούς οχημάτων, οι οποίοι είχαν εργαστεί για τη Biamax, οι Α. Ρίζος και Ι. Δρακούλης επίσης εργάστηκαν για την Σαρακάκης, ενώ ο Δρακούλης έχει σχεδιάσει για την εταιρεία το χαρακτηριστικό, αναγνωρίσιμο λογότυπο "Σ".

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ιωάννης Σαρακάκης ξεκίνησε την εταιρεία του στη Θεσσαλονίκη το 1923, με την εισαγωγή και πώληση οχημάτων και μελών οχημάτων. Το 1941, τα κεντρικά γραφεία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, όπου ιδρύθηκε επίσημα ο Όμιλος το 1954. Η παραγωγή σωμάτων λεωφορείων σε εισαγόμενα σασί ξεκίνησε το 1962, αλλά το 1966 η εταιρεία εισήγαγε τα δικά του αναπτυσσόμενα σασί με μηχανές της Volvo. Από τότε, όλοι οι τύποι των σασί της εταιρείας, είχαν τις ονομασίες που αρχίζουν με "SB" (αρχικά του αγγλικού "Saracakis Brothers"). Η πρώτη χρήση του ακρονυμίου, έγινε στη σειρά SB55, στην οποία ένα είδος αστικών και υπεραστικών λεωφορείων αναπτύχθηκαν. Ακολούθησαν οι σειρές SB556, SB85 και SB95. Τα πρώτα λεωφορεία χωρίς σασί ήταν τα SBAV του 1974, ένα είδος που βελτιώθηκε με την πάροδο των ετών με αποκορύφωμα το καινοτόμο SBAV90 του 1990. Εξαγωγές έγιναν, επίσης, στη Μέση Ανατολή. Εκτός από την οικοδόμηση πλήρων οχημάτων (τα οποία περιλαμβάνουν και τρίκυκλα ελαφρά φορτηγά), η εταιρεία παρέμεινε ένα μεγάλος κατασκευαστής σωμάτων φορτηγών και λεωφορείων, επίσης, συναρμολόγος 4χ4, τρακτέρ, μοτοσικλετών, εξοπλισμό κατασκευών, κ.λπ. Το πιο γνωστό σώματα λεωφορείου σε πλαίσια της Volvo ήταν το αρθρωτό μοντέλα για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (η εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται για το πρώτο στον κόσμο με χαμηλό δάπεδο αρθρωτό λεωφορείο).

Σημερινή κατάσταση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Saracakis επέζησε από την καταιγίδα των αρχών της δεκαετίας του 1980 (το άνοιγμα της αγοράς για εισαγωγές βαρέων οχημάτων) που σχεδόν αφάνισε την ελληνική εμπορική βιομηχανία βαρέων οχημάτων, αλλά οι τομείς εισαγωγών και εμπορίου έγιναν κυρίαρχοι. Η κατασκευή πλήρων οχημάτων έχει σταματήσει, αλλά η παραγωγή σωμάτων συνεχίζεται μέχρι σήμερα, σε περιορισμένη κλίμακα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]