C.AR (αυτοκινητοβιομηχανία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
C.AR (αυτοκινητοβιομηχανία)
Κλάδοςβιομηχανία αυτοκίνησης
Το Arco Iaspis του 1976 (C.AR), είχε τεχνολογικές καινοτομίες και συνδύαζε τον "οικογένειακό" με τον "σπορ" χαρακτήρα, ωστόσο, η έμπνευση του σχεδιασμού και η παραγωγή του θεωρήθηκε πολύ επικίνδυνη.

Η C.AR ήταν ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία που ιδρύθηκε το 1970. Αρχικά ονομαζόταν ARCO, από τα αρχικά του ονόματος του ιδρυτή της, Κωνσταντίνου Αργυριάδη, μηχανικού και αρχιτέκτονα. Με την έδρα της στη Θεσσαλονίκη και ένα καλά εξοπλισμένο εργοστάσιο στο Κιλκίς επικεντρωνόταν στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη αυτοκινήτων και των συναφών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των σύνθετων υλικών, καινοτόμων αναρτήσεων και σχεδίων φρένων,ηλεκτρικών οχημάτων, κ.λπ. Κανένα από τα οχήματά της, όμως, δεν ξεκίνησε την παραγωγή, και συνεπώς η εταιρεία αντιπροσωπεύει μια περίεργη περίπτωση: το προσωπικό όραμα και την επιμονή με καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα.

Το πρώτο έργο, το NP903Y που ενσωμάτωνε καινοτόμες εφαρμογές οδήγησε στο σπορ αυτοκίνητο Iaspis που δημιουργήθηκε το 1976. Το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε στην  ετήσια Εμπορική έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά η παραγωγή του ακυρώθηκε λόγω υψηλού κόστους και των φτωχών προοπτικών της αγοράς. Ένα νέο, βελτιωμένο σπορ αυτοκίνητο, το Kalliston θα παρουσιαστεί το 1984, αλλά επίσης παρέμεινε πρωτότυπο. Η C.AR , στη συνέχεια, επικεντρώθηκε σε μια εντελώς νέα έννοια, την ανάπτυξη μικροαμαξιών με μηχανή Kubota 280 cc. H ανάπτυξη βασίζεται σε ένα παλαιότερο σχέδιο (1981)Οι δοκιμές κατασκευής αυτοκινήτων της C.AR πέτυχαν και το αυτοκίνητο είχε εισαχθεί το 1991. Με μήκος μόλις 2.25 m, με μέγιστη ταχύτητα 90 km/h και χωρητικότητας 4 ατόμων, το Baby-Car (η ονομασία του μοντέλου) θα ήταν, σύμφωνα με τον Κ. Αργυριάδη, ένα ιδανικό αυτοκίνητο πόλης. Η εταιρία είχε ήδη επενδύσει στην παραγωγή, όταν το έργο ακυρώθηκε λόγω οικονομικών περιορισμών, αναγκάζοντας την C.AR να κλείσει.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]