Ένωση Γυναικών Ελλάδος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένωση Γυναικών Ελλάδος
Ίδρυση15 Σεπτεμβρίου 1976
ΙδρυτήςΜαργαρίτα Παπανδρέου
Τύποςμη κερδοσκοπικός οργανισμός
ΣκοπόςΔικαιώματα των γυναικών
ΈδραΗπείρου 53, Αθήνα, Ελλάδα
ΥπηρεσίεςΠανελλαδικά
ΠρόεδροςΛογιάδου Δέσποινα
Ιστότοποςwww.ege.gr/index.php

Η Ένωση Γυναικών Ελλάδος ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1976 με επικεφαλής τη Μαργαρίτα Παπανδρέου αποτελώντας οργάνωση που θα προασπίζει τα δικαιώματα των γυναικών, τη χειραφέτησή των και την αναβάθμιση τους κοινωνικού τους ρόλου. Την ίδια χρονιά, άρχισε την έκδοση του περιοδικού Ανοιχτό Παράθυρο.[1]

Ιδρυτικά στελέχη αποτελούν: Μαρία Βούλγαρη, Κάκια Γεννηματά, Ντιντή Γιαννοπούλου, Νίκη Διδίκα, Μαριλένα Ευαγγελάτου, Δήμητρα Καστάνη, Κική Κούτσικα, Μαρία Κυπριωτάκη, Χρυσάνθη Λαϊου – Αντωνίου, Δέσποινα Μαζαράκη, Έφη Μπιτσαξάκη, Καλλιόπη Μπουρδάρα, Μαίρη Μωραΐτου, Κατερίνα Παντελίδου, Έφη Παπαχρήστου, Άννα Παναγοπούλου, Τιτίνα Πανταζή, Αλίκη Τσαπάρα και Λίλα Χριστοφορίδου.

Το 1980 ανέλαβε την πρωτοβουλία και διοργάνωσε στην Αθήνα συνέδριο με τη συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων από τη Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Συρία, Κύπρο, Μάλτα, Λίβανο, Αίγυπτο, Ιράκ, Παλαιστίνη, Τυνησία, Λιβύη, Μαρόκο, Αλγερία, τη Σοσιαλιστική Διεθνή Γυναικών, την Πολισάριο και με έθνη-παρατηρητές το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα, από αυτό το συνέδριο, απεφασίσθη η δημιουργία του Κέντρου Γυναικών Μεσογείου.

Μέχρι το 1986, διοργάνωνε κάθε καλοκαίρι ημερίδες ευαισθητοποίησης και προβολή της ιστορίας της γυναίκας από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα. Παράλληλα, διοργάνωνε κινητοποιήσεις για διάφορα επίκαιρα θέματα όπως η μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου που έφερε τη νομική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων αλλά και καμπάνιες ευαισθητοποίησης για το αυτεξούσιο της γυναίκας στο σώμα της, όπως η άμβλωση. Στην 4η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για τις γυναίκες το 1995, η ΕΓΕ εισηγήθηκε πέντε θεματικές ενότητες: την υγεία, την εργασία, την παιδεία, τα ΜΜΕ και την πολιτική.

Η διοίκηση ασκείται από δεκατριμελές διοικητικό συμβούλιο του οποίου άρχεται η οικονομολόγος και πρόεδρος, Λογιάδου Δέσποινα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.inexarchia.gr/story/think/afieroma-sto-gynaikeio-kinima-tis-elladas. Ανακτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2023.  Missing or empty |title= (βοήθεια)