BioGRID

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
BioGRID
Περιεχόμενο
ΠεριγραφήΒιολογική βάση δεδομένων
ΑντικείμενοΠόρος γενετικών και πρωτεϊνικών αλληλεπιδράσεων για βασικούς οργανισμούς-μοντέλα και για τον άνθρωπο.
Οργανισμοί71
Επαφή
Πρόσβαση
Ιστοσελίδαthebiogrid.org
Εργαλεία
Διάφορα

Η BioGRID (Biological General Repository for Interaction Datasets) είναι δημόσια βάση δεδομένων με ελεύθερη πρόσβαση, η οποία παρέχει πληροφορίες για γενετικές και πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις για βασικούς οργανισμούς-μοντέλα και για τον άνθρωπο. Δημιουργήθηκε το 2003 από τους Mike Tyers, Bobby-Joe Breitkreutz και Chris Stark στο Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute του Mount Sinai Hospital, με το όνομα GRID[1] και στην πορεία εξελίχθηκε και μετονομάσθηκε σε BioGRID. Οι επισκέπτες της ιστοδελίδας μπορούν να αναζητήσουν ένα σύνολο πληροφοριών για την πρωτεΐνη ή τη δημοσίευση που τους ενδιαφέρει επιλέγοντας τον οργανισμό που επιθυμούν. Συνεργάζεται με βάσεις δεδομένων οργανισμών-μοντελων όπως οι Entrez-Gene, SGD, TAIR, FlyBase κ.α. Αποτελεί μέλος της Κοινοπραξίας Διεθνών Μοριακών Συναλλαγών (ΙΜΕx) και χρηματοδοτείται από τα BBSRC Αρχειοθετήθηκε 2017-04-23 στο Wayback Machine., NIH και CIHR.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003 τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή η βάση δεδομένων ως GRID[1] (General Repository for Interaction Datasets). Αργότερα μετονομάστηκε σε BioGRID[2] παρέχοντας ελεύθερη πρόσβαση σε υψηλής απόδοσης (high throughput, HTP) σύνολα δεδομένων. Ακολούθως δόθηκε η δυνατότητα αρχικά της αύξηση των δεδομένων που προαναφέρθηκαν και έπειτα της σύγκρισής τους με δεδομένα για αλληλεπιδράσεις τα οποία προέρχονται από χαμηλής απόδοσης (LTP) μελέτες οι οποίες εστιάζουν κυρίως στη βιβλιογραφία. Με την ίδρυσή της χαρακτηρίστηκε ως μια εξειδικευμένη βάση δεδομένων, οι πληροφορίες της οποίας περιορίζονταν αποκλειστικά στη ζύμη. Στην πορεία όμως αναπτύχθηκε και πλέον καλύπτει αλληλεπιδράσεις που αφορούν 66 είδη οργανισμών ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται κύριοι οργανισμοί-μοντέλα αλλά και το ανθρώπινο είδος. Αρχικά διαχωρίστηκε σε μικρότερες βάσεις δεδομένων, κάθε μία από τις οποίες αφορούσε έναν οργανισμό. Πλέον, η πιο πρόσφατη έκδοση, παρέχει ένα ενιαίο σύνολο πληροφοριών που επιτρέπει την αναζήτηση σε διάφορους οργανισμούς ταυτόχρονα. Παράλληλα με τον αριθμό των οργανισμών, ο αριθμός των σχολιασμένων αλληλεπιδράσεων της BioGRID αυξήθηκε από 30.000 πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις σε πάνω από 1.000.000 πρωτεϊνικών, γενετικών και χημικών αλληλεπιδράσεων στην τρέχουσα έκδοση. Η BioGRID αναπτύχθηκε αρχικά στο Ινστιτούτο Ερευνών Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute του Mount Sinai Hospital, επεκτάθηκε όμως και πλέον περιλαμβάνει ομάδες  στο Institut de Recherche en Immunologie et en Cancérologie του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, στο Lewis-Sigler Institute for Integrative Genomics του πανεπιστημίου του Πρίνστον και στο Wellcome Trust Center for Cell Biology του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Αρχικά, τα δεδομένα της BioGRID εστίαζαν στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνών και γενετικές, όμως μετά από διαδοχικά στάδια επέκτασης και εξέλιξης[3][4][5][6][7] υπάρχουν δεδομένα μετα-μεταφραστικών τροποποιήσεων (PTM)[8][9], όπως θέσεις φωσφορυλίωσης και ουβικουιτινίωσης[7], που προέρχονται τόσο από HTP όσο και από LTP μελέτες. Πρόσφατα η BioGRID επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο συμπεριλαμβάνοντας νέα δεδομένα για γενετικές ή/και πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις που αφορούν φάρμακα, μεταβολίτες και άλλα μικρά βιοδραστικά μόρια. Τέλος συνεχίζει να επεκτείνεται και να εξελίσσεται σε μηνιαία βάση, αναπτύσσοντας νέα εργαλεία[8][9][10][11] για τη διεξαγωγή στοχοθετημένων επιστημονικών αναλύσεων[12].

Ανάπτυξη της Βάσης Δεδομένων και στατιστικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 (έκδοση 3.4.140), η BioGRID περιέχει 1.072.173 πρωτεΐνες και γενετικές αλληλεπιδράσεις. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις αντιστοιχούν σε 621.534 πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις και 450.534 γενετικές αλληλεπιδράσεις. Αυτά τα δεδομένα εξήχθησαν απευθείας από 47.223 δημοσιεύσεις που αξιολογήθηκαν με το "χέρι", και επισημάνθηκαν με το "χέρι", οι οποίες εντοπίστηκαν από τη βιοϊατρική βιβλιογραφία με αναζητήσεις λέξεων-κλειδιών και προσεγγίσεις εξόρυξης κειμένου[13] . Η τρέχουσα πλατφόρμα σχολιασμού παρέχει αναφορές για > 100 εκατομμύρια μοναδικά ψευδώνυμα, αναγνωριστικά, συστηματικά ονόματα και αναφορές MOD για > 200 οργανισμούς, σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα σχολιασμού που υποστηρίζει ~ 48 εκατομμύρια αναγνωριστικά για ~ 100 υποστηριζόμενους οργανισμούς. Τα δεδομένα της BioGRID διανέμονται ελεύθερα μέσω βάσεων δεδομένων και μετα-βάσεων δεδομένων οργανισμού εταίρων και είναι άμεσα διαθέσιμα σε διάφορες μορφές. Εκτός από τη γενική εκτίμηση της δημοσιευμένης βιβλιογραφίας για τα κύρια είδη μοντέλων, η BioGRID αναλαμβάνει θεματικά σχέδια περιορισμού σε περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για τις βιοϊατρικές επιστήμες, όπως το σύστημα ουμπικουϊτίνης-πρωτεοσώματος, το οποίο έχει τεκμηριώσει 130.184 θέσεις τροποποίησης ουμπικουϊτίνης σε πρωτεΐνες που κωδικοποιούνται από 8.681 ανθρώπινα γονίδια και 20.019 θέσεις σε 2.549 πρωτεΐνες ζύμης, οι οποίες θα απελευθερωθούν ως ενοποιημένο σύνολο δεδομένων μέχρι τα τέλη του 2016. Η διερεύνηση της BioGRID συντονίζεται μέσω ενός Συστήματος Διαχείρισης Αλληλεπίδρασης (IMS) το οποίο διευκολύνει τα αρχεία αλληλεπίδρασης συλλογής μέσω δομημένων κωδικών στοιχείων, οντολογιών φαινοτύπων και σχολιασμού γονιδίων. Η αρχιτεκτονική της BioGRID έχει βελτιωθεί για να υποστηρίξει ένα ευρύτερο φάσμα τύπων αλληλεπίδρασης και μετα-μεταφραστικών τροποποιήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η αντιπροσώπευση πιο σύνθετων αλληλεπιδράσεων πολλαπλών γονιδίων/πρωτεϊνών, να ληφθούν υπόψη οι κυτταρικοί φαινότυποι μέσω δομημένων οντολογιών, να επιταχυνθεί η επεξεργασία μέσω ημιαυτόματων προσεγγίσεων εξόρυξης κειμένου και να βελτιωθεί ο ποιοτικός έλεγχος της επιμέλειας. Η BioGRID περιέχει δεδομένα για 38.559 πρωτεϊνικές PTMs όπως επιμετράται από 4.317 δημοσιεύσεις. Μέσω περιεκτικών προσπαθειών επιμέλειας, η BioGRID περιλαμβάνει τώρα μια σχεδόν ολοκληρωμένη σειρά αλληλεπιδράσεων που έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα στην πρωτογενή βιβλιογραφία για την εκκολαπτόμενη ζύμη (Saccharomyces cerevisiae), το thale cress (Arabidopsis thaliana) και τη μαγιά σχάσης (Schizosaccharomyces pombe)[7].

Μια νέα πτυχή της BioGRID είναι η κάλυψη χημικών αλληλεπιδράσεων, τυπικά για στόχους φαρμάκου-πρωτεΐνης και/ή αλληλεπιδράσεις γονιδίου-φαρμάκου. Η απελευθέρωση της BioGRID 3.3.123 (Απρίλιος 2015) περιελάμβανε 27.034 αρχεία αλληλεπίδρασης χημικού-στόχου που προέρχονται από το DrugBase, μια βάση δεδομένων με χειρωνακτικά επιμελημένες σχέσεις φαρμάκου-στόχου. Προς το παρόν, η BioGRID περιέχει 2.519 μοναδικά γονίδια/πρωτεΐνες από 21 οργανισμούς που συνδέονται με 4.999 συνολικά μοναδικά χημικά όπως ορίζονται από 8.989 δημοσιεύσεις[14].

Το 2016 το Google Analytics ανέφερε ότι η BioGRID έλαβε κατά μέσο όρο 124.232 προβολές σελίδων και 14.444 μοναδικούς επισκέπτες ανά μήνα, έναντι 88.080 προβολών σελίδων και 12.399 μοναδικών επισκεπτών το μήνα, κατά το 2014. Τα αρχεία δεδομένων BioGRID λήφθηκαν κατά μέσο όρο 10.135 φορές το μήνα κατά το 2016, έναντι 9.256 λήψεων μηνιαίως το 2014. Στα στατιστικά αυτά στοιχεία δεν περιλαμβάνεται η ευρεία διάδοση των σελίδων της BioGRID από διάφορες βάσεις δεδομένων εταίρων, όπως οι βάσεις δεδομένων Saccharomyces Genome[15], PomBase[16], Candida Genome[17], Worm-Base[18], FlyBase[19], TAIR[20], ZFIN[21] και MGD[22] και οι μετα-βάσεις δεδομένων NCBI, UniProt[23], Pathway Commons[24], BeagleDB[25] κ.α. Το 2016, η βάση χρηστών BioGRID εντοπίστηκε κυρίως στις ΗΠΑ (29%), ακολουθούμενη από την Κίνα (10%), το Ηνωμένο Βασίλειο (7%), τη Γερμανία (6%), τον Καναδά (5%), την Ιαπωνία (4%), την Ινδία (4%), τη Γαλλία (4%) και όλες τις άλλες χώρες (31%).

Αλληλεπιδράσεις και Μοντέλα Ανάλυσης της BioGrid[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρόσβαση σε ενοποιημένα σύνολα δεδομένων πρωτεϊνών και γενετικών αλληλεπιδράσεων είναι κρίσιμη για την αποσαφήνιση της λειτουργίας γονιδίων και πρωτεϊνών, καθώς και για την ανάλυση των ιδιοτήτων τους σε παγκόσμιο δίκτυο. Η BioGRID, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι μια ελεύθερα προσβάσιμη βάση δεδομένων φυσικών και γενετικών αλληλεπιδράσεων που περιλαμβάνει περισσότερες από 116.000 αλληλεπιδράσεις από οργανισμούς όπως Saccharomyces cerevisiae, Caenorhabditis elegans, Drosophila melanogaster και Homo sapiens. Πρόσφατα, προστέθηκαν πάνω από 30.000 αλληλεπιδράσεις που προέκυψαν από επισταμένη μελέτη και έρευνα πάνω στον σακχαρομύκητα [26].

Όσον αφορά τις πρωτεϊνικές αλληλεπιδράσεις, περιγράφουν τους μοριακούς μηχανισμούς μεταξύ τους, εντός των κυττάρων, και αντικατοπτρίζουν την δυναμική πρακτικά όλων των κυτταρικών αποκρίσεων. Από την άλλη, οι γενετικές αλληλεπιδράσεις αποκαλύπτουν τις λειτουργικές σχέσεις που αφορούν σε ρυθμιστικά κυτταρικά μονοπάτια και μηχανισμούς [27]. Τελικά, το σύνολο των αλληλεπιδράσεων αυτών παρέχει μια εικόνα σχετικά με τις λειτουργίες και τη ρύθμιση των κυττάρων, καθιστώντας την βάση δεδομένων BioGrid εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην έρευνα.

Πλέον, οι πλατφόρμες που περιλαμβάνουν αποτελέσματα πρωτεομικής και γονιδιωματικής ανάλυσης οδηγούν σε έναν μεγάλο όγκο δεδομένων που μπορεί κανείς να επεξεργαστεί. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα αυτά διαφέρουν μεταξύ τους και δεν υπάρχει η κατάλληλη σύγκλιση μεταξύ τους, καθιστώντας απαραίτητη την ύπαρξη ενός ενιαίου format και μιας κοινής βάσης δεδομένων, όπου η επεξεργασία τους θα γίνεται βάση ενός συστήματος High Throughput Analysis (ΗΤΡ), όπως η BioGrid, που μελετά φυσικές, αλλά και γενετικές αλληλεπιδράσεις [26].

Πιο συγκεκριμένα, η ΗΤΡ προσέγγιση χρησιμοποιείται με σκοπό την αποσαφήνιση και ανακάλυψη νέων πρωτεϊνών και γονιδιωματικών δικτύων, στηριζόμενη σε φυσικά, βιοχημικά και γενετικά δεδομένα, που λαμβάνονται από το σύστημα ως αρχικές υποθέσεις για την ανάλυση των προαναφερθέντων. Αυτές οι παραδοχές οδηγούν στην ανάλυση των δεδομένων με βάσει μεθόδους, όπως i) η  Y-2-Hybrid μέθοδος, η οποία διερευνά αλληλεπιδράσεις μεταξύ πρωτεϊνικών ζευγών, ii) η Mass Spectrometric μέθοδος, η οποία αναλύει σύμπλοκα πρωτεϊνών υψηλής καθαρότητας και iii) οι Genetic Array και Molecular Barcode μέθοδοι ανάλυσης, οι οποίες εστιάζουν στην συστημική αναγνώριση θνησιγόνων συνθετικών γενετικών αλληλεπιδράσεων [28]. H BioGrid περιλαμβάνει τις ανωτέρω μεθόδους ανάλυσης σε μεγάλη κλίμακα, με 12.994 αλληλεπιδράσεις μεταξύ 4.478 πρωτεϊνών, καθώς και 6.119 αλληλεπιδράσεις μεταξύ 1.440 γονιδίων [26]. Τελικά, τα είδη των αλληλεπιδράσεων που περιλαμβάνονται στην BioGrid, επιτρέπουν την πρόβλεψη της λειτουργίας πρωτεϊνών και γενετικών στοιχείων, μέσω συγκριτικής ανάλυσης, αλλά και της ισχύος μιας αλληλεπίδρασης που διερευνάται κάθε φορά. 

Οργανισμοί που υποστηρίζονται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η BioGRID είναι μια βάση δεδομένων που εμπεριέχει στοιχεία από ολοένα και αυξανόμενο πλήθος οργανισμών. Στην παρακάτω λίστα παρουσιάζονται αναλυτικά οι οργανισμοί αυτοί:

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η BioGRID χρηματοδοτείται μέσω χορηγιών από τα παρακάτω ινστιτούτα και ιδρύματα: National Institutes of Health, Canadian Institutes of Health Research, Genome Québec και Genome Canada

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Breitkreutz, Bobby-Joe; Stark, Chris; Tyers, Mike (2003-01-01). «The GRID: The General Repository for Interaction Datasets». Genome Biology 4 (3): R23. ISSN 1465-6906. PMID 12620108. PMC PMC153463. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC153463/. 
  2. Stark, Chris; Breitkreutz, Bobby-Joe; Reguly, Teresa; Boucher, Lorrie; Breitkreutz, Ashton; Tyers, Mike (2006-01-01). «BioGRID: a general repository for interaction datasets». Nucleic Acids Research 34 (Database issue): D535–D539. doi:10.1093/nar/gkj109. ISSN 0305-1048. PMID 16381927. PMC PMC1347471. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1347471/. 
  3. Chatr-aryamontri, Andrew; Breitkreutz, Bobby-Joe; Oughtred, Rose; Boucher, Lorrie; Heinicke, Sven; Chen, Daici; Stark, Chris; Breitkreutz, Ashton και άλλοι. (2015-01-28). «The BioGRID interaction database: 2015 update». Nucleic Acids Research 43 (Database issue): D470–D478. doi:10.1093/nar/gku1204. ISSN 0305-1048. PMID 25428363. PMC PMC4383984. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4383984/. 
  4. Chatr-aryamontri, Andrew; Breitkreutz, Bobby-Joe; Heinicke, Sven; Boucher, Lorrie; Winter, Andrew; Stark, Chris; Nixon, Julie; Ramage, Lindsay και άλλοι. (2017-04-23). «The BioGRID interaction database: 2013 update». Nucleic Acids Research 41 (Database issue): D816–D823. doi:10.1093/nar/gks1158. ISSN 0305-1048. PMID 23203989. PMC PMC3531226. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3531226/. 
  5. Stark, Chris; Breitkreutz, Bobby-Joe; Chatr-aryamontri, Andrew; Boucher, Lorrie; Oughtred, Rose; Livstone, Michael S.; Nixon, Julie; Van Auken, Kimberly και άλλοι. (2017-04-23). «The BioGRID Interaction Database: 2011 update». Nucleic Acids Research 39 (Database issue): D698–D704. doi:10.1093/nar/gkq1116. ISSN 0305-1048. PMID 21071413. PMC PMC3013707. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3013707/. 
  6. Breitkreutz, Bobby-Joe; Stark, Chris; Reguly, Teresa; Boucher, Lorrie; Breitkreutz, Ashton; Livstone, Michael; Oughtred, Rose; Lackner, Daniel H. και άλλοι. (2017-04-23). «The BioGRID Interaction Database: 2008 update». Nucleic Acids Research 36 (Database issue): D637–D640. doi:10.1093/nar/gkm1001. ISSN 0305-1048. PMID 18000002. PMC PMC2238873. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2238873/. 
  7. 7,0 7,1 7,2 Chatr-aryamontri, Andrew; Oughtred, Rose; Boucher, Lorrie; Rust, Jennifer; Chang, Christie; Kolas, Nadine K.; O'Donnell, Lara; Oster, Sara και άλλοι. (2017-01-04). «The BioGRID interaction database: 2017 update». Nucleic Acids Research 45 (Database issue): D369–D379. doi:10.1093/nar/gkw1102. ISSN 0305-1048. PMID 27980099. PMC PMC5210573. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5210573/. 
  8. 8,0 8,1 Stark, Chris; Su, Ting-Cheng; Breitkreutz, Ashton; Lourenco, Pedro; Dahabieh, Matthew; Breitkreutz, Bobby-Joe; Tyers, Mike; Sadowski, Ivan (2010-01-01). «PhosphoGRID: a database of experimentally verified in vivo protein phosphorylation sites from the budding yeast Saccharomyces cerevisiae». Database: The Journal of Biological Databases and Curation 2010. doi:10.1093/database/bap026. ISSN 1758-0463. PMID 20428315. PMC PMC2860897. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2860897/. 
  9. 9,0 9,1 Sadowski, Ivan; Breitkreutz, Bobby-Joe; Stark, Chris; Su, Ting-Cheng; Dahabieh, Matthew; Raithatha, Sheetal; Bernhard, Wendy; Oughtred, Rose και άλλοι. (2013-05-11). «The PhosphoGRID Saccharomyces cerevisiae protein phosphorylation site database: version 2.0 update». Database: The Journal of Biological Databases and Curation 2013. doi:10.1093/database/bat026. ISSN 1758-0463. PMID 23674503. PMC PMC3653121. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3653121/. 
  10. Winter, Andrew G.; Wildenhain, Jan; Tyers, Mike (2011-04-01). «BioGRID REST Service, BiogridPlugin2 and BioGRID WebGraph: new tools for access to interaction data at BioGRID». Bioinformatics 27 (7): 1043–1044. doi:10.1093/bioinformatics/btr062. ISSN 1367-4803. PMID 21300700. PMC PMC3065694. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065694/. 
  11. Breitkreutz, Bobby-Joe; Stark, Chris; Tyers, Mike (2003-01-01). «Osprey: a network visualization system». Genome Biology 4 (3): R22. ISSN 1465-6906. PMID 12620107. PMC PMC153462. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC153462/. 
  12. Breitkreutz, Ashton; Choi, Hyungwon; Sharom, Jeffrey R.; Boucher, Lorrie; Neduva, Victor; Larsen, Brett; Lin, Zhen-Yuan; Breitkreutz, Bobby-Joe και άλλοι. (2010-05-21). «A Global Protein Kinase and Phosphatase Interaction Network in Yeast». Science (New York, N.Y.) 328 (5981): 1043–1046. doi:10.1126/science.1176495. ISSN 0036-8075. PMID 20489023. PMC PMC3983991. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3983991/. 
  13. Kerrien, Samuel; Orchard, Sandra; Montecchi-Palazzi, Luisa; Aranda, Bruno; Quinn, Antony F; Vinod, Nisha; Bader, Gary D; Xenarios, Ioannis και άλλοι. (2007-10-09). «Broadening the horizon – level 2.5 of the HUPO-PSI format for molecular interactions». BMC Biology 5: 44. doi:10.1186/1741-7007-5-44. ISSN 1741-7007. PMID 17925023. PMC PMC2189715. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2189715/. 
  14. Law, Vivian; Knox, Craig; Djoumbou, Yannick; Jewison, Tim; Guo, An Chi; Liu, Yifeng; Maciejewski, Adam; Arndt, David και άλλοι. (2014-01-01). «DrugBank 4.0: shedding new light on drug metabolism». Nucleic Acids Research 42 (Database issue): D1091–1097. doi:10.1093/nar/gkt1068. ISSN 1362-4962. PMID 24203711. PMC PMC3965102. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24203711. 
  15. Sheppard, Travis K.; Hitz, Benjamin C.; Engel, Stacia R.; Song, Giltae; Balakrishnan, Rama; Binkley, Gail; Costanzo, Maria C.; Dalusag, Kyla S. και άλλοι. (2016-01-04). «The Saccharomyces Genome Database Variant Viewer». Nucleic Acids Research 44 (D1): D698–702. doi:10.1093/nar/gkv1250. ISSN 1362-4962. PMID 26578556. PMC PMC4702884. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26578556. 
  16. McDowall, M. D.; Harris, M. A.; Lock, A.; Rutherford, K.; Staines, D. M.; Bahler, J.; Kersey, P. J.; Oliver, S. G. και άλλοι. (2015-01-28). «PomBase 2015: updates to the fission yeast database» (στα αγγλικά). Nucleic Acids Research 43 (D1): D656–D661. doi:10.1093/nar/gku1040. ISSN 0305-1048. PMID 25361970. PMC PMC4383888. https://academic.oup.com/nar/article/43/D1/D656/2435753/PomBase-2015-updates-to-the-fission-yeast-database. 
  17. Skrzypek, Marek S.; Binkley, Jonathan; Binkley, Gail; Miyasato, Stuart R.; Simison, Matt; Sherlock, Gavin (2017-01-04). «The Candida Genome Database (CGD): incorporation of Assembly 22, systematic identifiers and visualization of high throughput sequencing data». Nucleic Acids Research 45 (Database issue): D592–D596. doi:10.1093/nar/gkw924. ISSN 0305-1048. PMID 27738138. PMC PMC5210628. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5210628/. 
  18. Howe, Kevin L.; Bolt, Bruce J.; Cain, Scott; Chan, Juancarlos; Chen, Wen J.; Davis, Paul; Done, James; Down, Thomas και άλλοι. (2016-01-04). «WormBase 2016: expanding to enable helminth genomic research». Nucleic Acids Research 44 (D1): D774–780. doi:10.1093/nar/gkv1217. ISSN 1362-4962. PMID 26578572. PMC PMC4702863. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26578572. 
  19. Tweedie, Susan; Ashburner, Michael; Falls, Kathleen; Leyland, Paul; McQuilton, Peter; Marygold, Steven; Millburn, Gillian; Osumi-Sutherland, David και άλλοι. (2009-01-01). «FlyBase: enhancing Drosophila Gene Ontology annotations». Nucleic Acids Research 37 (suppl_1): D555–D559. doi:10.1093/nar/gkn788. ISSN 0305-1048. PMID 18948289. PMC PMC2686450. https://academic.oup.com/nar/article/37/suppl_1/D555/1010629/FlyBase-enhancing-Drosophila-Gene-Ontology. 
  20. Berardini, Tanya Z.; Reiser, Leonore; Li, Donghui; Mezheritsky, Yarik; Muller, Robert; Strait, Emily; Huala, Eva (2017-04-26). «The Arabidopsis Information Resource: Making and Mining the ‘Gold Standard’ Annotated Reference Plant Genome». Genesis (New York, N.Y. : 2000) 53 (8): 474–485. doi:10.1002/dvg.22877. ISSN 1526-954X. PMID 26201819. PMC PMC4545719. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545719/. 
  21. Ruzicka, Leyla; Bradford, Yvonne M.; Frazer, Ken; Howe, Douglas G.; Paddock, Holly; Ramachandran, Sridhar; Singer, Amy; Toro, Sabrina και άλλοι. (2017-04-26). «ZFIN, the Zebrafish Model Organism Database: updates and new directions». Genesis (New York, N.Y. : 2000) 53 (8): 498–509. doi:10.1002/dvg.22868. ISSN 1526-954X. PMID 26097180. PMC PMC4545674. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4545674/. 
  22. Bult, Carol J.; Eppig, Janan T.; Blake, Judith A.; Kadin, James A.; Richardson, Joel E. (2016-01-04). «Mouse genome database 2016». Nucleic Acids Research 44 (Database issue): D840–D847. doi:10.1093/nar/gkv1211. ISSN 0305-1048. PMID 26578600. PMC PMC4702860. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4702860/. 
  23. Consortium, The UniProt (2015-01-28). «UniProt: a hub for protein information» (στα αγγλικά). Nucleic Acids Research 43 (D1): D204–D212. doi:10.1093/nar/gku989. ISSN 0305-1048. PMID 25348405. PMC PMC4384041. https://academic.oup.com/nar/article/43/D1/D204/2439939/UniProt-a-hub-for-protein-information. 
  24. Cerami, Ethan G.; Gross, Benjamin E.; Demir, Emek; Rodchenkov, Igor; Babur, Ozgün; Anwar, Nadia; Schultz, Nikolaus; Bader, Gary D. και άλλοι. (2011-01-01). «Pathway Commons, a web resource for biological pathway data». Nucleic Acids Research 39 (Database issue): D685–690. doi:10.1093/nar/gkq1039. ISSN 1362-4962. PMID 21071392. PMC PMC3013659. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21071392. 
  25. Bernards, Andre (2006-01-01). «Ras superfamily and interacting proteins database». Methods in Enzymology 407: 1–9. doi:10.1016/S0076-6879(05)07001-1. ISSN 0076-6879. PMID 16757309. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16757309. 
  26. 26,0 26,1 26,2 Makar, A. B.; McMartin, K. E.; Palese, M.; Tephly, T. R. (1975-06-01). «Formate assay in body fluids: application in methanol poisoning». Biochemical Medicine 13 (2): 117–126. ISSN 0006-2944. PMID 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1. 
  27. Bose, K. S.; Sarma, R. H. (1975-10-27). «Delineation of the intimate details of the backbone conformation of pyridine nucleotide coenzymes in aqueous solution». Biochemical and Biophysical Research Communications 66 (4): 1173–1179. ISSN 1090-2104. PMID 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2. 
  28. Smith, R. J.; Bryant, R. G. (1975-10-27). «Metal substitutions incarbonic anhydrase: a halide ion probe study». Biochemical and Biophysical Research Communications 66 (4): 1281–1286. ISSN 0006-291X. PMID 3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3.