Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από HIV)
Σχηματική αναπαράσταση του HIV

Ο Ιός (της) Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας ή Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου (αγγλικά: Human Ιmmunodeficiency Virus‎‎), γνωστός και αναφερόμενoς κυρίως με το αγγλικό αρκτικόλεξο HIV (έιτς-άι-βί), είναι ο ιός που προκαλεί τη νόσο AIDS (acquired immune deficiency syndrome, το «σύνδρομο της επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας»). Είναι ιός διπλού μονόκλωνου θετικής πληροφορίας RNA, με φωσφολιπιδική περιβάλλουσα διπλής στρώσης.

Η εξάπλωση του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας έχει πάρει το χαρακτήρα πανδημίας, καθώς έχουν πεθάνει από το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας περίπου 30 εκατομμύρια άτομα, ενώ άλλα 34 υπολογίζεται ότι είναι φορείς. Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί η Υποσαχάρια Αφρική, όπου σε ορισμένες χώρες το προσδόκιμο ζωής έχει υποχωρήσει πολύ πιο κάτω από την προ-HIV εποχή, αν και τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιαστεί ανάκαμψη.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • HIV λοίμωξη/AIDS, επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα, πληροφορίες, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
  • www.hivaids.gr, η Ελληνική κλινική ιστοσελίδα για το HIV/AIDS στην Ελλάδα. Έγκυρη διαδικτυακή ενημέρωση σχετικά με την επιδημία του HIV/AIDS από το 2002.