Ευρωπαϊκός λαγός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκός λαγός
Ενήλικος ευρωπαϊκός λαγός
Ενήλικος ευρωπαϊκός λαγός
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [1]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Τάξη: Λαγόμορφα (Leporiformes)
Οικογένεια: Λαγίδες (Leporidae)
Γένος: Λαγός (Lepus)
Είδος: L. europaeus
Διώνυμο
Lepus europaeus (Λαγός ο ευρωπαϊκός)

Εξάπλωση του ευρωπαϊκού λαγού
(Σκούρο κόκκινο – γηγενές, κόκκινο – εισαχθέν)

Ο Ευρωπαϊκός λαγός (Lepus europaeus), γνωστός και απλά ως λαγός, είναι μικρό φυτοφάγο θηλαστικό της οικογένειας των Λαγιδών (Leporidae). Είναι είδος γηγενές στην Ευρώπη και σε ορισμένα μέρη της Ασίας, ενώ εισήχθη και σε περιοχές της βορείου και της Νοτίου Αμερικής, της Αυστραλίας καθώς και στη Νέα Ζηλανδία όπου μεταφέρθηκε από τους αποίκους.

Η περίοδος αναπαραγωγής του διαρκεί από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο. Οι θηλυκοί λαγοί γεννούν μέχρι τρεις φορές το χρόνο τρία με τέσσερα μικρά σε φωλιές που σκάβουν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Είναι φυτοφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με χόρτα, καλαμπόκι, σιτάρι, καρπούς και καρότα. Αποτελεί θήραμα για διάφορα ζώα και βασίζεται στη ταχύτητά και την ευκινησία του για να ξεφύγει. Αν και πρόκειται κυρίως για νυκτόβιο ζώο (και για αυτό θεωρείται ντροπαλό ζώο), κατά τη διάρκεια της άνοιξης μπορεί να τους δει κανείς τη μέρα να τρέχουν και να κυνηγιούνται στα χωράφια.

Σύμφωνα με τη λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ο Ευρωπαϊκός λαγός κατατάσσεται στα είδη ελάχιστης ανησυχίας (LC), αν και από τη δεκαετία του ’60 ο πληθυσμός τους στην Ευρώπη μειώνεται. Η μείωση του πληθυσμού του οφείλεται κυρίως στο κυνήγι (υπολογίζεται ότι θηρεύονται από κυνηγούς στην Ευρώπη κάθε χρόνο πέντε εκατομμύρια λαγοί)[εκκρεμεί παραπομπή] και στις αλλαγές στη γεωργία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hacklander, K.; Schai-Braun, S. (2019). «Lepus europaeus». The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T41280A45187424. doi:10.2305/IUCN.UK.2019-1.RLTS.T41280A45187424.en.