Χιμπαντζής ο κοινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χιμπαντζής ο κοινός

Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Υπερομοταξία: Τετράποδα (Tetrapoda)
Ομοταξία: Θηλαστικά (Mammalia)
Υφομοταξία: Θηρία (Theria)
Τάξη: Πρωτεύοντα (Primates)
Υπεροικογένεια: Ανθρωποειδή (Hominoidae)
Οικογένεια: Ανθρωπίδαι (Hominidae)
Υποοικογένεια: Ανθρωπίναι (Homininae)
Γένος: Παν (Pan)
Είδος: P. troglodytes
Διώνυμο
Pan troglodytes (Παν ο τρωγλοδύτης)

Ο Χιμπαντζής ο κοινός (Pan troglodytes - Παν ο τρωγλοδύτης) είναι πρωτεύον της οικογένειας των ανθρωποειδών. Αν και συχνά αποκαλείται απλά χιμπαντζής, τεχνικά αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε είδος του γένους Παν (Pan), δηλαδή τον κοινό χιμπαντζή και τον Μπονόμπο ή Πυγμαίο Χιμπαντζή (Pan paniscus - Παν ο πανίσκος).

Ταξινομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόσφατες έρευνες στο DNA του Μπονόμπο και του κοινού Χιμπαντζή υποστηρίζουν πως η εξελικτική πορεία των δύο ειδών διαχωρίστηκε περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια πριν. Ο τελευταίος κοινός πρόγονος όλων των χιμπαντζήδων με τον άνθρωπο έζησε περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια πριν.[1][2] Επειδή κανένα άλλο είδος εκτός του ανθρώπου δεν επέζησε κατά την ανθρώπινη εξέλιξη στο γένος Homo, τα δύο είδη των χιμπαντζήδων αποτελούν τους πιο στενούς εξελικτικούς συγγενείς του ανθρώπου. Το γένος των χιμπαντζήδων, Παν, διαχωρίστηκε από το γένος των Γορίλων επτά εκατομμύρια χρόνια πριν.

Υποείδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά υποείδη κοινού Χιμπαντζή:

Δυτικός Χιμπαντζής, Pan troglodytes verus, στη Γουινέα, το Μαλί, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Γκάνα και τη Νιγηρία.

Ανατομία και φυσιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ενήλικες στη φύση έχουν βάρος μεταξύ 40 και 65 κιλών. Τα αρσενικά έχουν ύψος 1,6 μέτρα και τα θηλυκά 1,3 μέτρα. Το τρίχωμα τους είναι μαύρο και το πρόσωπο, οι παλάμες, οι πατούσες και τα δάχτυλα είναι άτριχα. Οι αντίχειρες τους είναι αντιτάξιμοι, γεγονός που τους επιτρέπει να κάνουν κινήσεις των άνω άκρων με ακρίβεια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Won YJ, Hey J (February 2005). «Divergence population genetics of chimpanzees». Mol. Biol. Evol. 2264553998=297–307%54565: 297. doi:10.1093/molbev/msi017. PMID 15483319. 
  2. Fischer A, Wiebe V, Pääbo S, Przeworski M (May 2004). «Evidence for a complex demographic history of chimpanzees». Mol. Biol. Evol. 21 (5): 799–808. doi:10.1093/molbev/msh083. PMID 14963091. https://archive.org/details/sim_molecular-biology-and-evolution_2004-05_21_5/page/799. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Μέρη όπου συναντιέται ο χιμπατζής ο κοινός