Μελανησία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 9°S 160°E / 9°S 160°E / -9; 160

Η Μελανησία με βάση εθνικά και πολιτισμικά κριτήρια.

Η Μελανησία (από τα αρχαία ελληνικά: μέλας [μαύρος] και νῆσος) είναι μια περιοχή που εκτείνεται από τη δυτική πλευρά του Ανατολικού Ειρηνικού ως τη Θάλασσα Αραφούρα, βόρεια και βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Ζιλ Ντιμόν ντ' Ουρβίλλ το 1832 για να δηλώσει μια εθνική και γεωγραφική ομαδοποίηση των νησιών που διαφοροποιούνταν από την Πολυνησία και τη Μικρονησία. Σήμερα η η φυλετική ταξινόμηση του ντ' Ουρβίλλ είναι γνωστό πως είναι ανακριβής γιατί αποκρύπτει την πολιτιστική, γλωσσολογική και γενετική ποικιλία της Μελανησίας. Μεγάλης σημασίας είναι και το γεγονός πως ο όρος αυτός συνδυάζει δύο κατά πολύ ξεχωριστές ομάδες, τους Αυστρονήσιους και τους Παπούα (οι οποίες από μόνες τους μπορούν να θεωρηθούν πως περιέχουν έναν αριθμό ξεχωριστών ομάδων).

Οι Λαοί της Μελανησίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχικοί κάτοικοι της Μελανησίας ήταν πιθανότατα οι πρόγονοι των σημερινών ομιλητών Παπούα. Οι άνθρωποι αυτοί θεωρείται πως κατοικούσαν στη Νέα Γουινέα δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, και έφτασαν στη Μελανησία τουλάχιστον 35000 χρόνια πριν (σύμφωνα με τη χρονολόγηση ραδιενεργού άνθρακα). Φαίνεται πως είχαν κατοικήσει τη Μελανησία ανατολικά μέχρι τα βασικά νησιά των Νήσων του Σολομώντα (π.χ. συμπεριλαμβανομένου του Σαν Κριστομπάλ) και ίσως ακόμα και στα μικρότερα νησιά ανατολικότερα.

Στη Μελανησία (ιδιαίτερα κατά μήκος της βόρειας ακτής της Νέας Γουινέας και στα νησιά βορείως και νοτίως της Νέας Γουινέας) οι Αυστρονησιακοι πληθυσμοί ήρθαν σε επαφή με τους προϋπάρχοντες πληθυσμούς ομιλητών Παπούα, πιθανότατα γύρω στα 4000 χρόνια πριν. Φαίνεται πως υπήρξε μια μακρά περίοδος αλληλεπίδρασης που είχε ως αποτέλεσμα πολλές σύνθετες αλλαγές στη γενετική, τις γλώσσες και τον πολιτισμό. Είναι πιθανό πως ήταν από αυτή την περιοχή που αναχώρησε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων προς τα ανατολικά για να καταστούν οι ιδρυτές του Πολυνησιακού πληθυσμού.

Τα κράτη Φίτζι, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντος, Βανουάτου και Νέα Καληδονία (υπό Γαλλική κυριαρχία) χρησιμοποιούν τον όρο αυτό για να περιγραφούν επειδή αντικατοπτρίζει την κοινή τους αποικιακή ιστορία και την κοινή τους τοπική κατάσταση. Οι περιοχές αυτές σχηματίζουν τον πυρήνα της σύγχρονης Μελανησιακής περιοχής. Ωστόσο, παρακείμενα νησιά σε άλλες χώρες συχνά θεωρούνται περιφερειακά Μελανησιακά.

Τοποθεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ακόλουθα νησιά και νησιωτικές ομάδες θεωρούνται παραδοσιακά μέρος της Μελανησίας:

Νησιά των οποίων οι κάτοικοί τους είναι μεικτής γενεαλογίας τα οποία δεν αυτοχαρακτηρίζονται αναγκαστικά Μελανησιακά είναι:

Μερικά νησιά στα δυτικά της Νέας Γουινέας όπως τα Χαλμαχέρα, Αλόρ και Παντάρ μπορούν επίσης να θεωρηθούν πως είναι μέρος της Μελανησίας, αν και οι άνθρωποι στην περιοχή αυτή δεν κάνουν χρήση του όρου.

Επιπλέον διάβασμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Dunn, Michal, Angela Terrill, Ger Reesink, Robert A. Foley, Stephen C. Levinson. 2005. 'Structural Phylogenetics and the Reconstruction of Ancient Language History'. Science 309: 2072-2975.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]