Γενί Καπί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 40°57′N 28°55′E / 40.950°N 28.917°E / 40.950; 28.917

Γενί Καπί
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γενί Καπί
41°0′0″N 28°57′0″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΦατίχ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Κεντρική αποβάθρα της πλατφόρμας Μ2 του σταθμού Γενί Καπί.

Το Γενί Καπί (τουρκικά: Yenikapı) (τουρκική προφορά: 'jenikapɯ ) είναι λιμάνι και συνοικία στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, στη μητροπολιτική συνοικία Φατίχ στην ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου και κατά μήκος της νότιας ακτής της ιστορικά κεντρικής χερσονήσου της πόλης.

Το Γενί Καπί είναι αξιοσημείωτο για τις συνεχιζόμενες ανασκαφές στο βυζαντινό λιμάνι του, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2004. Οι αρχαιολογικές έρευνες του Γενί Καπί είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, λόγω του μεγέθους και του αριθμού των ναυαγίων, που βρέθηκαν από την αρχική ανακάλυψη και του μεγάλου αριθμού σχετικών αντικειμένων. Το εμπορικό λιμάνι, που ονομάζεται Λιμάνι του Θεοδοσίου, που χρησιμοποιήθηκε μεταξύ του 5ου και του 10ου αιώνα, ήταν μια εναλλακτική λύση για τις παραδοσιακές θέσεις ελλιμενισμού πλοίων της Κωνσταντινούπολης, που βρίσκονταν κατά μήκος της εισόδου του Κεράτιου Κόλπου. [1]

Η πλατεία Γενί Καπί είναι ένα τεχνητό κομμάτι γης, που δημιουργήθηκε στη Θάλασσα του Μαρμαρά, διευρύνοντας το Γενί Καπί. Χρησιμοποιείται για μεγάλες συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα πολιτικές συγκεντρώσεις υπέρ του Ερντογάν, [2] και εκδηλώσεις όπως το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Ethnosport.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κέντρο Μεταφορών Γενί Καπί είναι επίσης ο χώρος ενός υπόγειου [3] τερματικού σταθμού μαζικής μεταφοράς, η κατασκευή του οποίου καθυστέρησε λόγω των τεράστιων ανασκαφών, που ήταν απαραίτητες για το έργο. Ο νέος τερματικός σταθμός Γενί Καπί παρέχει ανταλλαγές μεταξύ της γραμμής του μετρό Χαφίφ (M1) και της γραμμής M2 — και οι δύο αποτελούν μέρος του δικτύου του μετρό της Κωνσταντινούπολης — και της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης Μαρμαράι, που συνδέει την Ανατολία και την ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης μέσω μιας νέας σήραγγας κάτω από τον Βόσπορο.

Το Γενί Καπί είναι επίσης ένας σταθμός στην προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή Κωνσταντινούπολη-Χάλκαλι.

Αρχαιολογικές ανασκαφές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής στο εργοτάξιο Γενί Καπί Μαρμαράι, έγινε γνωστό ότι η ιστορία της Κωνσταντινούπολης χρονολογείται πιο πίσω από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, περίπου 8.500 χρόνια.

Ανακαλύφθηκαν σκελετοί 8.000 ετών και με τις συνεχείς ανασκαφές έχουν ανακαλυφθεί κι άλλοι τάφοι. Οι τάφοι αποκαλύπτουν ότι στην Κωνσταντινούπολη υπήρχαν παλαιότεροι οικισμοί, που ανάγονται στη Λίθινη Εποχή. [4] Οι σκελετοί βρέθηκαν σε τέσσερις προϊστορικούς τάφους.

Εκτός από σκελετούς, οι ανασκαφές αποκάλυψαν 34 βυθισμένα πλοία, που χρονολογούνται από τον έβδομο και τον 11ο αιώνα. Τα βυθισμένα πλοία συντηρήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και στο Ινστιτούτο Ναυτικής Αρχαιολογίας στο Μπόντρουμ.

Υπήρχαν επίσης υπολείμματα ορισμένων τοίχων, που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές. Τώρα θεωρούνται ότι αποτελούν τα πρώτα τείχη της πόλης της Κωνσταντινούπολης, που ανεγέρθηκαν, όταν ιδρύθηκε η πόλη ως Βυζάντιο.[4]

Περίπου 500 κομμάτια, που ελήφθησαν από τα λείψανα, που ανακαλύφθηκαν κατά τις ανασκαφές εκτέθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

Προκειμένου να παρασχεθεί ένας επαρκής πολεοδομικός και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός για τον αρχαιολογικό χώρο, διοργανώθηκε το 2012 ένας διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο του Πίτερ Άιζενμαν και της Aytac Architects επιλέχθηκε τελικά ως η νικήτρια πρόταση. Το έργο προβλέπει επίσης την υλοποίηση ενός αρχαιολογικού πάρκου και ενός μεγάλου αρχαιολογικού μουσείου. [5]

Το 2020, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπολείμματα ζώων και σκελετούς, συμπεριλαμβανομένων γατών, που χρονολογούνται από τη βυζαντινή περίοδο. [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Nautical archaeology takes a leap forward». The Times. London. 31 Δεκεμβρίου 2007. 
  2. «Yenikapı'daki mitinge kaç milyon kişi katıldı?» [How many people joined the rally in Yenikapı?]. www.hurriyet.com.tr (στα Τουρκικά). Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2020. 
  3. «Hyper-Extensions: The Marmaray Project». 25 Σεπτεμβρίου 2009. 
  4. 4,0 4,1 «A never-ending story of Istanbul's 8,500-year history». Hurriyet. 1 Φεβρουαρίου 2009. 
  5. «The Yenikapi Project, Istanbul». Inexhibit. 4 Αυγούστου 2014. 
  6. «Cat skeletons in Yenikapı metro site reveal new facts». hurriyetdailynews. 17 Ιουνίου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Yenikapı στο Wikimedia Commons