Ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η διακήρυξη ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία τέθηκε σε ισχύ στις 17 Φεβρουαρίου 2008 από ψηφοφορία των μελών της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου. Η δήλωση αυτή δεν έχει αναγνωριστεί από τη Σερβία, ή πέντε από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, και ως εκ τούτου η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται μόνο σε «Κοσσυφοπέδιο *", με μια υποσημείωση με αστερίσκο που περιέχει το κείμενο που συμφωνήθηκε από τις Βελιγραδίου-Πρίστινας διαπραγματεύσεις: «ο χαρακτηρισμός αυτός δεν θίγει τις θέσεις ως προς το καθεστώς, είναι δε σύμφωνος με την ΑΣΑΗΕ 1244 και η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου". Αυτό δεν εμπόδισε τη χώρα να συνεχίσει Μηχανισμός παρακολούθησης του προγράμματος της ΕΕ που θεσπίστηκαν σταθεροποίησης (ΕΕΜ), με στόχο να ενσωματώσει σταδιακά τις εθνικές πολιτικές της σχετικά με νομικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα με την ΕΕ, έτσι ώστε σε κάποιο σημείο στο μέλλον θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο έδαφος και ουδέτερου κανόνα της επιβολής του νόμου, η ΕΕ λειτουργεί στο Κοσσυφοπέδιο υπό την αιγίδα της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για προσωρινή διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), την ανάπτυξη των αστυνομικών και στρατιωτικών πόρων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του κράτους δικαίου (EULEX ).

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ θα αρχίσει μόνο όταν η χώρα γίνεται επίσημη υποψήφια για ένταξη. Στις 10 Οκτωβρίου 2012, η ​​Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν νομικά εμπόδια στο Κοσσυφοπέδιο την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (SAA) με την ΕΕ, όπως την πλήρη κυριαρχία δεν απαιτείται για μια τέτοια συμφωνία, και συνιστάται για τις διαπραγματεύσεις SAA να ξεκινήσει το συντομότερο το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο σε θέματα σε τέσσερις τομείς:. κράτος δικαίου, της δημόσιας διοίκησης, την προστασία των μειονοτήτων, και Εμπορίου [4] στις 28 Ιουνίου 2013, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε αυτό συστάσεις, και οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2013 .

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωπαϊκή Ένωση