Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση είναι μια τελωνειακή ένωση που αποτελείται από όλα τα Κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και έναν αριθμό περιβάλλοντων χωρών.

Ευρωπαϊκή Τελωνειακή Ένωση

Η τελωνειακή ένωση είναι ένα βασικό έργο της ΕΟΚ, που ιδρύθηκε το 1958. Δεν επιβάλλονται τελωνεία σε αγαθά που ταξιδεύουν μέσα στην τελωνειακή ένωση και—αντίθετα με μια περιοχή ελεύθερου εμπορίου—τα μέλη της τελωνειακής ένωσης επιβάλλουν μια κοινή εξωτερική ταρίφα σε όλα τα αγαθά που εισέρχονται στην ένωση. Μία εκ των συνεπειών της τελωνειακής ένωσης είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαπραγματευθεί ως μια οντότητα σε διεθνείς εμπορικές συμφωνίες όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

Μη μέλη της ΕΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αιτούσα προς την ΕΕ Τουρκία και τα τρία συνορεύοντα κρατίδιαΑνδόρρα, Μονακό, και Άγιος Μαρίνος—είναι σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ.[1]

Κράτος Συμφωνία Σημειώσεις
Ανδόρρα Συμφωνία μεταξύ της ΕΟΚ και της Ανδόρρας Αποκλείει αγροτικά προϊόντα
Μονακό Γαλλομονεγασκικό Σύμφωνο Ως μέρος της Γαλλίας
Άγιος Μαρίνος Συνεργασία και Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης
Τουρκία Τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας Αποκλείει τα αγροτικά προϊόντα

Περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ όλα τα μέλη της ΕΕ αποτελούν μέρος της τελωνειακής ένωσης, αυτό δεν ισχύει για ολόκληρες τις επιμέρους περιοχές τους. Αυτό μπορεί να συμβεί ή επειδή μια περιοχή δεν ανήκει στην ΕΕ, καθώς οι περιοχές μπορεί να επιλέξουν να εξαιρεθούν, ή έχει εξαιρεθεί από την τελωνειακή ένωση εξ αιτίας κάποιων οικονομικών ή γεωγραφικών συγκυριών.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Article 3(1) of Council Regulation 2913/92/EEC of 12 October 1992 establishing the Community Customs Code (as amended) (OJ L 302, 19.10.1992, p. 1–50) [1].