Vicky Cristina Barcelona

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Vicky Cristina Barcelona
ΣκηνοθεσίαΓούντι Άλεν[1][2][3]
ΠαραγωγήΛέτι Άρονσον και Γκάρεθ Γουάιλι
ΣενάριοΓούντι Άλεν
ΠρωταγωνιστέςΧαβιέρ Μπαρδέμ[4][2][3], Πενέλοπε Κρουζ[2][5][6], Σκάρλετ Γιόχανσον[4][2][3], Πατρίσια Κλάρκσον[6][7][8], Chris Messina[6][7][8], Κέβιν Νταν[7][8], Πάμπλο Σράιμπερ[6][7][8], Κάρι Πρέστον[7][8], Έιμπλ Φοκ[6][7], Ζακ Ορθ[6][7][8], Ρεμπέκα Χολ[8], Λιούις Χόμαρ[8], Τζόαν Πέρα[8], Κρίστοφερ Έβαν Γουέλς[8] και Χοσέπ Μαρία Ντομένεκ ι Μπενάγκες[8]
ΦωτογραφίαΧαβιέρ Αγκιρεσαρόμπε
ΜοντάζΑλίσα Λεπσέλτερ
Εταιρεία παραγωγήςMediapro, Wild Bunch και The Weinstein Company
ΔιανομήMediapro και Netflix
Πρώτη προβολή2008 και 4  Δεκεμβρίου 2008 (Γερμανία)[9]
Διάρκεια96 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Ισπανία
ΓλώσσαΙσπανικά, Αγγλικά και Καταλανικά

Το Vicky Cristina Barcelona είναι μια ρομαντική κομεντί -δραματική ταινία του 2008, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γούντι Άλεν. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Χαβιέρ Μπαρδέμ, Πενέλοπε Κρουζ, Ρεμπέκα Χολ και Σκάρλετ Γιόχανσον σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η υπόθεση εστιάζει σε δύο Αμερικανίδες, τη Βίκυ και την Κριστίνα, που περνούν ένα καλοκαίρι στη Βαρκελώνη, όπου γνωρίζουν έναν καλλιτέχνη, τον Χουάν Αντόνιο, ο οποίος έλκεται και από τις δύο, ενώ εξακολουθεί να είναι ερωτευμένος με την ψυχικά και συναισθηματικά ασταθή πρώην σύζυγό του Μαρία Έλενα. Η ταινία γυρίστηκε στην Ισπανία, στις πόλεις Βαρκελώνη, Αβιλές και Οβιέδο και ήταν η τέταρτη συνεχόμενη ταινία του Άλεν που γυρίστηκε εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Vicky Cristina Barcelona έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 2008 και στη συνέχεια άρχισε να κυκλοφορεί κυκλικά στις 15 Αυγούστου 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια σε διάφορες χώρες μέχρι την Ιαπωνία τον Ιούνιο του 2009. Η ταινία έγινε εμπορική επιτυχία και μία από τις ταινίες του Άλεν με τις υψηλότερες εισπράξεις. Έλαβε ευρεία αναγνώριση από τους κριτικούς μετά την κυκλοφορία της, με ιδιαίτερους επαίνους για την ερμηνεία της Κρουζ.

Η Κρουζ κέρδισε τόσο Όσκαρ όσο και BAFTA Β' Γυναικείου Ρόλου, καθώς και μια υποψηφιότητα για Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών στην ίδια κατηγορία. Στις 66ες Χρυσές Σφαίρες, το Vicky Cristina Barcelona έλαβε 4 υποψηφιότητες: Καλύτερου Ηθοποιού – Μιούζικαλ ή Κωμωδίας (Μπαρδέμ), Καλύτερης Ηθοποιού – Μιούζικαλ ή Κωμωδίας (Χολ) και Β’ Γυναικείου Ρόλου (Κρουζ), και κέρδισε Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ταινίας – Μιούζικαλ ή Κωμωδία.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βίκυ και η Κριστίνα πηγαίνουν στη Βαρκελώνη για καλοκαίρι, για να μείνουν με τη μακρινή συγγενή της Βίκυ, Τζούντι και τον σύζυγό της Μαρκ. Ενώ οι δυο τους είναι πολύ καλές φίλες, η Βίκυ είναι πρακτική και παραδοσιακή στον έρωτα και τη δέσμευση και είναι αρραβωνιασμένη με τον αξιόπιστο Νταγκ, ενώ η Κριστίνα είναι αντικομφορμίστρια, αυθόρμητη αλλά αβέβαιη για το τι θέλει από τη ζωή ή τον έρωτα.

Σε μια έκθεση τέχνης, η Κριστίνα εντυπωσιάζεται από τον καλλιτέχνη Χουάν Αντόνιο, για τον οποίο η Τζούντι λέει ότι είχε μια βίαιη σχέση με την πρώην σύζυγό του. Αργότερα, αυτός πλησιάζει ευθαρσώς τη Βίκυ και την Κριστίνα για να τις προσκαλέσει το Σαββατοκύριακο στην πόλη του, Οβιέδο, με ένα μικρό αεροπλάνο που οδηγεί ο ίδιος, για τουρισμό, καλό φαγητό και ποτό και ευελπιστώντας να κάνει σεξ και με τους δύο νεαρές γυναίκες. Η Κριστίνα δέχεται την προσφορά σχεδόν αμέσως, αλλά η Βίκυ δεν εντυπωσιάζεται και δεν θέλει, όμως, τελικά αποφασίζει να συνοδεύσει τη φίλη της, κυρίως για να την προσέχει.

Στο τέλος της πρώτης τους μέρας, η Βίκυ αρνείται να πάει με τον Χουάν Αντόνιο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, επικαλούμενη την πίστη της στον Νταγκ, αλλά η Κριστίνα αποδέχεται αμέσως την πρόσκλησή του. Αμέσως πριν γίνει αυτό, η Κριστίνα παθαίνει ξαφνικά τροφική δηλητηρίαση και κοιμάται. Η Βίκυ και ο Χουάν Αντόνιο περνούν μόνοι τους το Σαββατοκύριακο, περιμένοντας να αναρρώσει η Κριστίνα. Η Βίκυ αλλάζει σταδιακά τη γνώμη της για τον Χουάν Αντόνιο καθώς της μιλά για την ταραχώδη σχέση του με την πρώην σύζυγό του, Μαρία Έλενα. Η Βίκυ τον συνοδεύει σε μια επίσκευψη στον πατέρα του, έναν ηλικιωμένο ποιητή, και συγκινείται βαθιά από μια ισπανική συναυλία κιθάρας το ίδιο βράδυ. Τελικά δέχεται τις προτάσεις του Χουάν Αντόνιο καθώς περπατούν μέσα σε ένα άλσος στο σκοτάδι. Την επόμενη μέρα, ενώ η Κριστίνα νιώθει καλύτερα, οι τρεις τους πετάνε πίσω στη Βαρκελώνη.

Νιώθοντας ενοχές, η Βίκυ δεν αναφέρει το περιστατικό στην Κριστίνα και οι δυο τους αρχίζουν να απομακρύνονται. Η Βίκυ εστιάζει στις σπουδές της, ενώ η Κριστίνα τα φτιάχνει με τον Χουάν Αντόνιο. Στη συνέχεια, η Κριστίνα μετακομίζει στο σπίτι του Χουάν Αντόνιο και αρχίζει να ανακαλύπτει περισσότερα για το παρελθόν του. Όταν μαθαίνει ότι η Μαρία Έλενα κάνει απόπειρα αυτοκτονίας, ο Χουάν Αντόνιο την πηγαίνει στο σπίτι του, όπου ζει ήδη η Κριστίνα. Μετά από κάποια αμηχανία, οι δύο γυναίκες αλληλοσυμπαθιούνται. Η Κριστίνα συνειδητοποιεί ότι οι πρώην σύζυγοι είναι ακόμα ερωτευμένοι και η Μαρία Έλενα θεωρεί ότι η Κριστίνα είναι το στοιχείο που μπορεί να δώσει ισορροπία και σταθερότητα στη σχέση τους. Και οι τρεις εμπλέκονται ερωτικά μεταξύ τους.

Στο μεταξύ, η Βίκυ συνοδεύεται στην Ισπανία από τον ενθουσιώδη Νταγκ και οι δυο τους παντρεύονται. Όταν η Κριστίνα περιγράφει στη Βίκυ τη νέα της ζωή με τον Χουάν Αντόνιο, η Βίκυ ζηλεύει κρυφά και μετά από μερικές ακόμα αμήχανες στιγμές, συνειδητοποιεί ότι είναι ανικανοποίητη στον γάμο της και εξακολουθεί να την ελκύει ο Χουάν Αντόνιο. Μαθαίνοντας ότι η Τζούντι είναι εξίσου δυστυχισμένη στο γάμο της, της το εκμυστηρεύεται και η Τζούντι, που βλέπει στη Βίκυ τον εαυτό της στα νιάτα της, αποφασίζει να φέρει κοντά τον Χουάν Αντόνιο και τη Βίκυ. Στο μεταξύ, η Κριστίνα αγχώνεται και κάποια στιγμή αποφασίζει να αφήσει τον Χουάν Αντόνιο και τη Μαρία Έλενα. Χωρίς αυτήν, η σχέση του ζευγαριούς γρήγορα διαλύεται και πάλι.

Καθώς το καλοκαίρι τελειώνει, η Τζούντι κανονίζει να συναντηθούν ο Χουάν Αντόνιο και η Βίκυ σε ένα πάρτι. Ο Χουάν Αντόνιο παρακαλεί τη Βίκυ να τον ξαναδεί ιδιαιτέρως πριν φύγει από την Ισπανία, κάτι που τελικά εκείνη αποδέχεται, λέγοντας ψέματα στον Νταγκ. Στο σπίτι του, ο Χουάν Αντόνιο αποπλανεί και ξανακερδίζει τη Βίκυ, αλλά τους διακόπτει η Μαρία Έλενα, η οποία εισβάλλει πυροβολώντας, καθώς ο Χουάν Αντόνιο προσπαθεί να την ηρεμήσει. Η Βίκυ τραυματίζεται στο χέρι και φεύγει φωνάζοντας ότι είναι τρελοί και δεν θα μπορούσε ποτέ να ζήσει έτσι. Εξομολογείται ολόκληρη την ιστορία στην Κριστίνα, η οποία δεν κατάλαβε ποτέ πώς ένιωθε η Βίκυ για τον Χουάν Αντόνιο και εύχεται να μπορούσε να την είχε βοηθήσει. Ο Νταγκ, η Βίκυ και η Κριστίνα επιστρέφουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Νταγκ δεν μαθαίνει ποτέ τι πραγματικά συνέβη, η Βίκυ επιστρέφει στον έγγαμο βίο της και η Κριστίνα συνεχίζει από εκεί που ξεκίνησε, ακόμα αβέβαιη για το τι θέλει από τη ζωή και τον έρωτα.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χαβιέρ Μπαρδέμ ως Χουάν Αντόνιο Γκονζάλο
  • Σκάρλετ Γιόχανσον ως Κριστίνα
  • Ρεμπέκα Χολ ως Βίκυ
  • Πενέλοπε Κρουζ ως Μαρία Έλενα
  • Πατρίτσια Κλάρκσον ως Τζούντι Νας
  • Κέβιν Νταν ως Μαρκ Νας
  • Κρις Μεσίνα ως Νταγκ
  • Πάμπλο Σράιμπερ ως Μπεν
  • Κάρι Πρέστον ως Σάλι
  • Ζακ Ορθ ως Άνταμ
  • Χούλιο Περιγιάν ως Τσαρλς
  • Κρίστοφερ Ίβαν Γουέλτς ως αφηγητής

Ο Ισπανός ηθοποιός Χοάν Πέρα, ο οποίος μεταγλώττισε τη φωνή του Άλεν στις ισπανόφωνες εκδόσεις προηγούμενων ταινιών του, κάνει μια καμέο εμφάνιση.[10]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2007, προέκυψε διαμάχη στην Καταλονία σχετικά με την κρατική χρηματοδότηση που χορηγήθηκε στην ταινία, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν τη χρειαζόταν. Το δημαρχείο της Βαρκελώνης παρείχε ένα εκατομμύριο ευρώ και η Κυβέρνηση της Καταλονίας μισό εκατομμύριο, δηλαδή δέκα τοις εκατό του προϋπολογισμού της ταινίας.

Ήταν η τρίτη συνεργασία για τον Άλεν και τη Γιόχανσον, μετά τα Match Point (2005) και Scoop (2006). Επίσης, ήταν η δεύτερη συνεργασία για τη Χολ και τη Γιόχανσον, η μετά την ταινία The Prestige (2006).

Στην ταινία φαίνονται αρκετοί πίνακες του Καταλανού καλλιτέχνη Αγουστί Πουίγκ και πολλά παραδείγματα του έργου του αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί, συμπεριλαμβανομένου του Πάρκου Γκουέλ.

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Vicky Cristina Barcelona έβγαλε 23,2 εκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και 73,2 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες περιοχές, με παγκόσμια πρεμιέρα 96 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Είναι μια από τις ταινίες του Άλεν με τις υψηλότερες εισπράξεις.[11]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Rotten Tomatoes η ταινία έχει βαθμολογία 80% με βάση 213 κριτικές, με μέση βαθμολογία 6,9/10. Η συναίνεση των κριτικών του ιστότοπου λέει: «Μια σαγηνευτική τραγική κωμωδία, το Vicky Cristina Barcelona γοητεύει με την όμορφη θέα του στην ισπανική πόλη και ένα θαυμάσια ταιριαστό καστ».[12] Το Metacritic έδωσε στην ταινία μέσο όρο βαθμολογίας 70 στα 100, με βάση 36 κριτικούς, υποδεικνύοντας "γενικά ευνοϊκές κριτικές".[13]

Το The AV Club αναφέρει ότι πρόκειται για «μια πνευματώδη και διφορούμενη ταινία που είναι ταυτόχρονα μεθυστική και γεμάτη θλίψη και αμφιβολία».[14] Ο Ρίτσαρντ Ρόπερ εθωρεί ότι η Κρουζ θα έπρεπε να λάβει υποψηφιότητα για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία.[15] Η εφημερίδα San Francisco Chronicle επαινεί την ταινία ως «το έργο ενός σίγουρου και ώριμου καλλιτέχνη», αναφερόμενη στον Άλεν.[16]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0497465/. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=126148.html. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 stopklatka.pl/film/vicky-cristina-barcelona. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 www.metacritic.com/movie/vicky-cristina-barcelona. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  5. www.adorocinema.com/filmes/filme-126148/. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 6,5 filmow.com/vicky-cristina-barcelona-t3805/. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 7,5 7,6 www.imdb.com/title/tt0497465/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 15  Απριλίου 2016.
  8. 8,00 8,01 8,02 8,03 8,04 8,05 8,06 8,07 8,08 8,09 8,10 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  9. www.kinokalender.com/film6827_vicky-cristina-barcelona.html. Ανακτήθηκε στις 24  Νοεμβρίου 2017.
  10. Catán, Thomas (April 12, 2007). «Woody Allen rewards Spanish alter ego with role in new film». The Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2008-12-05. https://web.archive.org/web/20081205053000/http://entertainment.timesonline.co.uk/tol/arts_and_entertainment/film/article1646152.ece. Ανακτήθηκε στις 2010-11-27. 
  11. Vicky Cristina Barcelona στο Box Office Mojo
  12. «Vicky Cristina Barcelona (2008)». Rotten Tomatoes. Fandango Media. 15 Αυγούστου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2023. 
  13. «Vicky Cristina Barcelona». Metacritic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2020. 
  14. Tobias, Scott (14 Αυγούστου 2008). «Vicky Cristina Barcelona». The A.V. Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2008. 
  15. «Ebert & Roeper - Vicky Cristina Barcelona». Buena Vista TV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2008. Ανακτήθηκε στις 15 Αυγούστου 2008. 
  16. LaSalle, Mick (15 Αυγούστου 2008). «Movie review: 'Vicky Cristina Barcelona'». San Francisco Chronicle. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]