Thank U, Next (τραγούδι)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Thank u, next"
single από Αριάνα Γκράντε
από το άλμπουμ Thank U, Next
Κυκλοφόρησε4 Νοεμβρίου 2018
Format
ΗχογραφήθηκεΟκτώβριος 2018
Είδος
ΓλώσσαΑγγλικά
Διάρκεια3:27
Στιχουργός
Παραγωγός
Αριάνα Γκράντε σειρά τραγουδιών
Breathin
(2018)
"Thank u, next"
(2018)
7 Rings
(2019)


Το "Thank u, next"είναι ένα ποπ τραγούδι της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε, που κυκλοφόρησε ως το πρώτο single από το πέμπτο άλμπουμ της με το ίδιο όνομα (2019). Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου 2018, χωρίς προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση ή προώθηση. Το κομμάτι γράφτηκε από τους Γκράντε, Tayla Parx και Victoria Monét, μαζί με τους παραγωγούς του Tommy Brown, Charles Anderson και Michael Foster. Λυρικά, το τραγούδι αντικατοπτρίζει τις προηγούμενες σχέσεις της Γκράντε.

Το "Thank U, Next" αναγνωρίστηκε κριτικά, με τους κριτικούς να επαινούν την ελκυστικότητα και το θετικό του μήνυμα. Έχει καταχωριστεί ως ένα από τα 100 τραγούδια που καθόρισε τη δεκαετία του 2010 από τον Billboard. Το τραγούδι έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στο Billboard Hot 100 στις Ηνωμένες Πολιτείες, και έγινε το πρώτο νούμερο ένα της Γκράντε. Διεθνώς, ξεπέρασε τα charts στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, τον Λίβανο, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τις Κάτω Χώρες, τη Νέα Ζηλανδία, την Πορτογαλία και τη Σιγκαπούρη, τα δέκα κορυφαία στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Κόστα Ρίκα, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Γουατεμάλα, η Ουγγαρία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβακία, η Σουηδία και η Ελβετία, και οι κορυφαίες είκοσι στη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Παναμά.

Το μουσικό βίντεο, σε σκηνοθεσία της Hannah Lux Davis, αναφέρεται στις ταινίες Mean Girls, Bring It On, 13 Going on 30 και Legally Blonde. Κυκλοφόρησε στις 30 Νοεμβρίου 2018 και στη συνέχεια έσπασε πολλά αρχεία στο YouTube και στην Vevo εκείνη τη στιγμή. Προτάθηκε για το Video of the Year στα Βραβεία MTV Video Music 2019.

Ιστορικό και έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 2 Νοεμβρίου 2018, η τραγουδίστρια έγραψε τους στίχους ενός μυστηριώδους κομματιού, αφού ο πρώην αρραβωνιαστικός της, η Pete Davidson αστειεύτηκε για τη σπασμένη τους δέσμευση στο Saturday Night Live. Την επόμενη μέρα, η Grande έγραψε περισσότερους στίχους, αποκαλύπτοντας ότι ανήκουν πράγματι σε ένα κομμάτι που ονομάζεται "Thank U, Next", το οποίο περιέγραψε ήταν το στίχο και εννοιολογικά το αντίθετο του κομματιού της Dangerous Woman "Knew Better". Η τραγουδίστρια αποκάλυψε επίσης ότι το "Thank U, Next" θα χρησιμεύσει ως το πέμπτο όνομα άλμπουμ της, το οποίο είχε πειράξει για μήνες στο Twitter.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε στις 4 Νοεμβρίου 2018, χωρίς προηγούμενη επίσημη ανακοίνωση ή προώθηση.

Σύνθεση και στίχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Thank U, Next" είναι ένα pop και R&B τραγούδι αυτο-ενδυνάμωσης που αναφέρει πολλές από τις προηγούμενες σχέσεις της Γκράντε. Διαθέτει στοιχεία synth-pop στην παραγωγή του. Το τραγούδι είναι γραμμένο στο κλειδί του B-flat minor σε κοινό χρόνο με ρυθμό 108 παλμών ανά λεπτό. Η φωνή της Γκράντε κυμαίνεται από χαμηλό A A 3 έως υψηλό E ♭ 5. Το τραγούδι βασίζεται σε μια χορδή εξέλιξης του G ♭ maj7 – F7 / A – B ♭ m7 – D ♭ 7 / C ♭.

Η Γκράντε εξήγησε σε μια συνέντευξή της ότι το "Thank U, Next ..." είναι μια φράση που χρησιμοποιούν και αυτή η τραγουδίστρια / τραγουδοποιός Victoria Monét. Οι στίχοι αναγνωρίζουν τέσσερις από τις προηγούμενες σχέσεις της: «Thought I'd end up with Sean/But he wasn't a match/Wrote some songs about Ricky/Now I listen and laugh/ Even almost got married/And for Pete, I'm so thankful/Wish I could say 'Thank you' to Malcolm/'Cause he was an angel» ανατρέξτε στους Big Sean, Ricky Alvarez, Pete Davidson και τον αείμνηστο Μακ Μίλερ, αντίστοιχα.

Η Γκράντε έγραψε αρχικά το τραγούδι ενώ ήταν αρραβωνιασμένη με τον Davidson, σε μια ταραχώδη στιγμή στη σχέση τους. Αρκετές εκδόσεις του τραγουδιού ηχογραφήθηκαν λόγω της αβεβαιότητας της σχέσης της με τον Davidson εκείνη την εποχή, καθώς και του δισταγμού από τη συν-συγγραφέα Tayla Parx σχετικά με το αν η Γκράντε θα έπρεπε να αναφέρει τα ονόματα των εξόδων της στους στίχους. Σε συνέντευξή του στο The Zach Sang Show, η Γκράντε εξήγησε:

Υπάρχει μια έκδοση όπου παντρεύτηκα, υπάρχει μια έκδοση όπου δεν παντρεύομαι, υπάρχει μια έκδοση χωρίς τίποτα - δεν μιλάμε για τίποτα. ... Αλλά όλοι γνωρίζαμε ότι η πρώτη έκδοση θα ήταν η έκδοση με την οποία τελικά πήγαμε.

Από το τραγούδι γεννήθηκε ένα meme στο διαδίκτυο, εμπνευσμένο από τους στίχους "One taught me love/one taught me patience / one taught me pain". Ο τίτλος του τραγουδιού, "Thank u, next" άρχισε επίσης να χρησιμοποιείται ευρέως μεταξύ εκείνων στο διαδίκτυο με παρόμοιο τρόπο με τον τρόπο που χρησιμοποιείται στο τραγούδι.

Σύνοψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βίντεο ξεκινά με μια εισαγωγή με διαφορετικούς τραγουδιστές, ηθοποιούς και προσωπικότητες του YouTube, όπως οι Αμερικανοί YouTuber Colleen Ballinger, Αμερικανοί ηθοποιοί Jonathan Bennett και Stefanie Drummond, ο εφεδρικός χορευτής της Grande, Scott Nicholson, Αυστραλός τραγουδιστής Troye Sivan και ο Αμερικανός YouTuber Gabi DeMartino, παρωδώντας το μοντάζ στο Mean Girls όπου πολλοί μαθητές λυκείου μιλούν για τη Regina George, ηγέτη της σχολικής κλίκας, The Plastics. Μερικοί από τους ηθοποιούς από την αρχική ταινία εμφανίζονται ακόμη και σε αυτήν τη σκηνή. Στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο, το όργανο για το επόμενο single της Γκράντε, "7 Rings", ακούγεται στο παρασκήνιο. Οι λέξεις "Thank u, next" εμφανίζονται στη συνέχεια στην οθόνη με την ίδια γραμματοσειρά με την κάρτα τίτλου του Mean Girls (2004). Στη συνέχεια διαθέτει μια κινηματογράφηση σε πρώτο πλάνο ενός βιβλίου, παρόμοιο με το "Burn Book" (επίσης από το Mean Girls), που περιέχει εικόνες και γράμματα που δείχνουν και μιλούν για τις προηγούμενες σχέσεις της Γκράντε με εικόνες του αμερικανικού ράπερ Big Sean, του πρώην εφεδρικού χορευτή του τραγουδιστή Ricky Ο Alvarez και ο αμερικανός κωμικός Pete Davidson, όλοι στο βιβλίο. Μόνο ο Mac Miller, παρόλο που αναφέρεται στο τραγούδι, δεν εμφανίζεται σε φωτογραφία, με σεβασμό στο θάνατό του. Στη συνέχεια, το βίντεο ακολουθεί την Grande ως Regina George μεταξύ των The Plastics (σχηματίζεται από την Elizabeth Gillies ως Cady, την Alexa Luria ως Karen και την Courtney Chipolone ως Gretchen, καθώς και τον Jonathan Bennett στον αρχικό του ρόλο ως Aaron) που περπατά κάτω από την αίθουσα, μια άλλη αναφορά στο Τα κορίτσια. Το επόμενο κλιπ δείχνει την Γκράντε να χορεύει με την Gilles, τη Luria και την Chipolone σε φορέματα εμπνευσμένα από την κυρία Claus, με μια εμφάνιση από τη μητέρα της Γκράντε (που απεικονίζεται από την Kris Jenner σε σχέση με τον ρόλο της Amy Poehler).

Το επόμενο κλιπ τοποθετείται σε ένα μπάνιο και δείχνει την Γκράντε, ως Torrance, και το ενδιαφέρον της Cliff (που απεικονίζεται από τον Matt Bennett) να βουρτσίζει τα δόντια τους, παρόμοια με μια σκηνή από την ταινία Bring It On (2000), η οποία μετά μεταβαίνει την Γκράντε ως μαζορέτα, συμπεριλαμβανομένης της Daniella Monet εναντίον της άλλης ομάδας, συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιστών-τραγουδοποιών Victoria Monét και Tayla Parx, οι οποίοι συνεισφέρουν τα φωνητικά στο παρασκήνιο. Στη συνέχεια, η σκηνή βλέπει την Γκράντε να βοηθάει έναν γάμο, όπου εμφανίζεται ως η Τζένα που παίζει με ένα κουκλόσπιτο που θυμίζει μια σκηνή στο 13 Going on 30 (2004). Μια μαγική μετάβαση μεταφέρεται στην ακόλουθη σκηνή όπου η Grande οδηγεί ένα μετατρέψιμο με την πινακίδα με την ένδειξη "7 RINGS", προβάλλοντας το επόμενο single από το άλμπουμ Thank U, Next. Στην επόμενη σκηνή, η Γκράντε πάει έξω από το όχημα με τον σκύλο της, την Τουλούζη Γκράντε, με ένα ροζ δερμάτινο μπουφάν, αναφέροντας την Έλε Γουντς από το Legally Blonde (2001). Η κάμερα εκτείνεται σε πολλές λήψεις της Γκράντε περπατώντας σε ένα μονοπάτι με ένα πλάνο της σε μια πισίνα, μια άλλη αναφορά στην ταινία. Ακολουθεί μια άλλη αναφορά στην ταινία καθώς η μουσική σταματά να δείχνει μια σκηνή της Γκράντε στο σαλόνι ομορφιάς με τον μανικιουρίστα Paulette (που απεικονίζεται από την Jennifer Coolidge στον αρχικό της ρόλο) μιλώντας για προηγούμενες σχέσεις για το πώς τα "μεγάλα μπροστινά δόντια" μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση κάποιου. ολόκληρη η σκηνή περιλαμβάνει πολλές αναπαράσταση άλλων σκηνών του Legally Blonde, όπως το "Bend and Snap". Αρκετές λήψεις της Γκράντε εμφανίζονται να τρέχουν στον διάδρομο, με όλες τις σκηνές που είχαν προηγουμένως στο βίντεο και στη συνέχεια ολοκληρώθηκαν σε μία που περιελάμβανε κάποιες λήψεις πίσω από τη σκηνή και μια σκηνή με τον Coolidge και τη συνάντηση του UPS παράδοσης (ο ρόλος αρχικά απεικονίστηκε από τον Bruce Thomas) αναφέροντας μια άλλη σκηνή που είναι από την αρχική ταινία. Στη συνέχεια, το βίντεο ολοκληρώνεται με τοην Γκράντε και τους μαζορέτες να χορεύουν, με τον τραγουδιστή να αφήνει ένα κόκκινο ίχνος κραγιόν φιλώντας το έγκυο στομάχι του Ballinger και την Τζένερ, κρατώντας την κάμερα, λέγοντας "Thank u, next bitch!" στο απόλυτο σουτ.


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]