Purble Place

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Purble Place

ΔημιουργόςOberon Media
ΕκδότηςMicrosoft
ΠλατφόρμαMicrosoft Windows[1]
Ημ/νία κυκλοφορίας2007
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Purble Place είναι συλλογή βιντεοπαιχνιδιών της Microsoft για υπολογιστές, που προορίζεται για παιδιά[2] ηλικίας άνω των 6 ετών.[3] Το παιχνίδι πρωτοεμφανίστηκε στην έκδοση 5219 των Windows Vista,[4][5] και περιλαμβάνεται και στα Windows 7.

Παιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιχνίδι αποτελείται από 3 σημεία το Purble Pairs, το Comfy Cakes και το Purble Shop:[6]

  • Purble Pairs: είναι παιχνίδι μνήμης. Ο στόχος του είναι να βρεθούν τα όμοια ζευγάρια που κρύβονται κάτω από τετράγωνα. Όσο ανεβαίνει το επίπεδο, το παιχνίδι αποκτά χρονόμετρο, αυξάνεται το μέγεθος του πλέγματος και χρησιμοποιούνται περισσότερες παρόμοιες εικόνες. Το παιχνίδι έχει 3 επίπεδα: Αρχάριος (5x5), Μέτριος (6x6), Έμπειρος (8x8). Εκτός από ένα μπαλαντέρ που βρίσκει αυτόματα ένα άλλο ζευγάρι μιας εκτεθειμένης κάρτας υπάρχουν πολλά ειδικά ζευγάρια στα υψηλότερα επίπεδα όπως: μια κάρτα της μηχανής κτυπήματος από το Comfy Cakes που ανακατεύει τον πίνακα όταν συνδυάζεται ένα ρολόι που προσθέτει περισσότερο χρόνο στο χρονόμετρο και έναν αρχιμάγειρα που βρίσκει αυτόματα και ταιριάζει ζεύγη καρτών που περιέχουν κέικ. Ένα κουμπί κρυφοκοιτάγματος επιτρέπει στον παίκτη να εκθέσει όλες τις υπόλοιπες κάρτες για μερικά δευτερόλεπτα.
  • Comfy Cakes: Ο σκοπός είναι να καλύφθούν οι παραγγελίες σε ένα αρτοποιείο με τη συναρμολόγηση ενός κέικ για να ταιριάζει με το κέικ στη τηλεόραση, με τον έλεγχο ενός ιμάντα μεταφοράς που φέρνει το κέικ σε διάφορους σταθμούς. Τα στοιχεία του κέικ περιλαμβάνουν σχήματα (τετράγωνο, κυκλικό ή σε σχήμα καρδιάς), γεύση ζύμης (φράουλα, σοκολάτα ή βανίλια), προαιρετικό γλάσο (γεύσεις που χρησιμοποιούνται στο κτύπημα) και άλλες διακοσμήσεις (π.χ. ζάχαρη πασπαλισμένη στο γλάσο, και σε σπανιότερες περιπτώσεις, φλόγες που εφαρμόζονται σε παγωμένα κέικ για να δημιουργηθεί ένα λείο λούστρο). Αν το κέικ δεν ταιριάζει με τις προδιαγραφές πέφτει στον κάδο. Αν ο παίκτης στέλνει τρεις λανθασμένες εντολές, έχει χάσει. Μετά την αποστολή ενός ορισμένου αριθμού σωστών παραγγελιών, ο παίκτης κερδίζει το παιχνίδι και η βαθμολογία καταγράφεται σε πίνακα. Η τελική βαθμολογία εξαρτάται από τον αριθμό των ψημένων κέικ, τον αριθμό των εσφαλμένων παραγγελιών που αποστέλλονται και την αποτελεσματικότητα του παίκτη στο ψήσιμο. Σε υψηλότερα επίπεδα, οι προδιαγραφές καθίστανται πιο περίπλοκες και τα πολλαπλά κέικ πρέπει να παράγονται παράλληλα σε ένα μόνο ιμάντα. Ο παίκτης κάνει περίπου 5 ή 6 κέικ σε ένα από τα επίπεδα δυσκολίας.
  • Purble Shop: Ο υπολογιστής δίνει 5 χαρακτηριστικά σε 5 χρώματα. Κάθε χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε χαρακτηριστικό, και ένα χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία φορά, αρκετές φορές ή δεν χρησιμοποιείται ποτέ. Ο παίκτης τότε προσπαθεί να μαντέψει τα σωστά χρώματα και χαρακτηριστικά μέσα σε λίγες κινήσεις. Υπάρχουν τρία επίπεδα δυσκολίας: Αρχάριος με τρία χαρακτηριστικά σε τρία πιθανά χρώματα για 33 = 27 διαφορετικές πιθανές λύσεις, Μέτριος με 44 = 256 λύσεις και Έμπειρος με 55 = 3125 λύσεις. Τα αρχικά και τα ενδιάμεσα επίπεδα είναι τα εικαστικά παιχνίδια όπου μετά από κάθε κίνηση ο υπολογιστής λέει στον παίκτη ποια στοιχεία ήταν σωστά, οπότε υπάρχουν λίγα περιθώρια έκπτωσης. Σε προηγμένο επίπεδο, ο υπολογιστής δεν λέει στον παίκτη ποια συγκεκριμένα στοιχεία ήταν σωστά, αναφέροντας μόνο τον αριθμό των επιλογών στο σωστό χρώμα και τη θέση και τον αριθμό των επιλογών με το σωστό χρώμα, αλλά με λάθος θέση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]