Microsoft WinHelp

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Microsoft WinHelp
Επέκταση αρχείου.hlp
Αναπτύχθηκε απόMicrosoft
Αρχική έκδοση1990
ΠεριέχειRTF
Διεθνή StandardΌχι

Το Microsoft WinHelp ήταν μια μορφή για αρχεία online βοήθειας βασισμένη στη μορφή εμπλουτισμένου κειμένου (RTF) που μπορεί να προβληθεί από το πρόγραμμα winhelp.exe ή winhlp32.exe. Παρέμεινε μια δημοφιλή φόρμα βοήθειας από τα Windows 3.0 μέχρι τα Windows XP. Η Microsoft αφαίρεσε το WinHelp στα Windows Vista για να αποθαρρύνει τους δημιουργούς λογισμικού από τη χρήση της απαρχαιωμένης μορφής και την ενθάρρυνση της χρήσης νεότερων μορφών βοήθειας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Microsoft WinHelp εμφανίστηκε αρχικά στα Windows 3.0 ως WinHelp 1.0 το 1990. Αργότερα, το 1995, ήταν προεγκατεστημένο με τα Windows 95 και Windows NT ως WinHelp 4.0. Το 2006, η Microsoft απέσυρε το WinHelp ως υποστηριζόμενη πλατφόρμα. Τα αρχεία WinHelp τρέχουν σε 16-bit και 32-bit, τα οποία τα Windows Vista μεταχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο: Ανοίγοντας ένα 32-bit αρχείο .hlp, τα Windows προειδοποιούν τον χρήστη ότι η μορφή δεν υποστηρίζεται πλέον. Ένα downloadable πρόγραμμα για προεπισκόπηση 32-bit αρχείων .hlp είναι διαθέσιμο.[1][2] Όσο για τα αρχεία 16-bit, μπορούν να ανοίξουν στα Windows Vista χωρίς το downloadable πρόγραμμα.

Στις 14 Οκτωβρίου του 2009, η Microsoft ανακοίνωσε τη λήψη του winhlp32.exe για τα Windows 7 στο Microsoft Download Center.[3]

Αρχεία πηγαίου κώδικα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αρχεία πηγαίου κώδικα που απαιτούνται για την κατάρτιση ενός αρχείου .hlp αποτελούνται από ένα ή περισσότερα έγγραφα με την επέκταση .rtf και ένα αρχείο βοήθειας του έργου με την επέκταση .hpj, μαζί με τυχόν αρχεία εικόνας (.bmp, .wmf ή .shg) που χρησιμοποιούνται μέσα στο αρχείο βοήθειας. Ένας προαιρετικός πίνακας περιεχομένων αρχείου μπορεί επίσης να δημιουργηθεί η επέκταση .cnt για χρήση με το αρχείο .hlp.

Εντός των αρχείων .rtf, τα θέματα χωρίζονται από αλλαγές σελίδας. Κάθε θέμα έχει μια σειρά από υποσημειώσεις που περιέχουν πληροφορίες για το αρχείο. Αυτές είναι:

  • Η υποσημείωση # περιέχει το θέμα ID το οποίο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία συνδέσμων με αυτό το θέμα.
  • Η υποσημείωση $ περιέχει το όνομα του θέματος όπως εμφανίζεται στον πίνακα περιεχομένων, ευρετήριο και άλλες τοποθεσίες.
  • Η υποσημείωση K περιέχει λέξεις-κλειδιά για το ευρετήριο.
  • Η υποσημείωση A περιέχει λέξεις-κλειδιά Δείτε Επίσης.
  • Η υποσημείωση * περιέχει επιπλέον ετικέτες.
  • Η υποσημείωση + περιέχει πληροφορίες περιήγησης.
  • Η υποσημείωση ! περιέχει μακροεντολές θέματος καταχώρησης.

Η μόνη απαιτητική υποσημείωση είναι το #, με τα άλλα να είναι προαιρετικά. Το κείμενο περιέχει περιορισμένη μορφοποίηση, όπως έντονο, λοξό ή χρωματιστό κείμενο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Download WinHelp Viewer for Windows Vista
  2. «I cannot open Help files that require the Windows Help (WinHlp32.exe) program». Microsoft. 8 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2009. 
  3. «Windows Help program (WinHlp32.exe) for Windows 7». Microsoft. 14 Οκτωβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • help-info.de - Ιστότοπος που παρέχει πληροφορίες γύρω από το Online Help, παραδείγματα, κλπ.