Novartis

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Novartis AG
Νομική μορφήAktiengesellschaft
ΕισηγμένηSIX: NOVN
NYSE: NVS
ISINCH0012005267
ΚλάδοςΦαρμακοβιομηχανία
Ίδρυση1996
ΈδραΒασιλεία, Ελβετία, Ελβετία
Υπάλληλοι126.000 (2017)[1]
Ιστότοποςwww.novartis.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube Σελίδα στο Linkedin
Commons page Πολυμέσα

Η Novartis AG είναι ελβετική πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Βασιλεία της Ελβετίας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες τόσο από την κεφαλαιοποίηση αγοράς όσο και από τις πωλήσεις. Η Novartis παράγει τα φάρμακα κλοζαπίνη (Clozaril), δικλοφενάκη (Voltaren), καρβαμαζεπίνη (Tegretol), βαλσαρτάνη (Diovan), μεζυλική ιματινίμπη (Gleevec/Glivec), κυκλοσπορίνη (Neoral/Sandimmun), λετροζόλη (Femara), τερβιναφίνη (Lamisil) και άλλα.

Το 1996, η Ciba-Geigy συγχωνεύθηκε με την Sandoz, ενώ τα φαρμακευτικά και αγροχημικά τμήματα και των δύο εταιρειών δημιούργησαν τη Novartis ως ανεξάρτητη οντότητα. Η Novartis είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Παρασκευαστών και Ενώσεων (IFPMA)[2] και της Φαρμακευτικής Έρευνας και Κατασκευαστών της Αμερικής (PhRMA).[3] Στην Ελλάδα, η Δικαιοσύνη ερευνά τον φημολογούμενο χρηματισμό πολιτικών προσώπων από στελέχη της εταιρείας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει προκύψει κάποιο στοιχείο τέλεσης αδικήματος από πολιτικό πρόσωπο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Annual Report» (PDF). Novartis AG. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 29 Ιανουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2017. 
  2. IFPMA Member List Αρχειοθετήθηκε 7 February 2014 στο Wayback Machine.
  3. PhRMA Member List Αρχειοθετήθηκε 6 October 2013 στο Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]