Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης
ΤύποςΧρηματιστήριο
ΈδραΝέα Υόρκη, ΗΠΑ
Ιδρύθηκε17 Μαΐου 1792[1]
ΙδιοκτήτηςIntercontinental Exchange
ΝόμισμαUSD
Αρ. Αξιών2.400[2]
Κεφ. αγοράςUS$19,3 τρις[3]
ΌγκοςUS$20,161 τρις (Δεκ. 2011)
ΔείκτεςDow Jones Industrial Average
S&P 500
NYSE Composite
Ιστοσελίδαnyse.com

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (αγγλικά: New York Stock Exchange, NYSE) είναι χρηματιστήριο που βρίσκεται στην Γουόλ Στριτ στο νότιο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Είναι το μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν περίπου 153 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, το 2008.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λειτουργεί ως "NYSE Euronext", η οποία ιδρύθηκε το 2007 μετά την συγχώνευση του "NYSE" με το πλήρως ηλεκτρονικό χρηματιστήριο, "Euronext". Η αίθουσα συναλλαγών της "NYSE" βρίσκεται στην Γουόλ Στριτ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η προέλευση του "NYSE" μπορεί να αναχθεί στις 17 Μαΐου 1792, όταν υπεγράφη η συμφωνία "Buttonwood" από 24 χρηματιστές, η οποία καθόριζε ένα επιτόκιο προμήθειας που χρεώνεται στους πελάτες και δέσμευσε τους υπογράφοντες στο να δώσουν προτίμηση στους άλλους υπογράφοντες σε πωλήσεις τίτλων, έξω από τον αριθμό 68 της Γουώλ Στρητ, στη Νέα Υόρκη, κάτω από ένα πλατάνι. Προηγουμένως, η ανταλλαγή τίτλων είχε τους πληστηριαστές ως μεσολαβητές, που διεξήγαγαν, επίσης, πιο απλές δημοπρασίες εμπορευμάτων όπως σιταριού και καπνού.[4] Οι πρώτοι τίτλοι που διαπραγματεύονταν ήταν ως επί το πλείστον κυβερνητικοί τίτλοι, όπως τα ομόλογα πολέμου από το απόθεμα του επαναστατικού πολέμου και της πρώτης τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών[4], αν και το απόθεμα της Τράπεζας της Νέας Υόρκης ήταν μια μη κυβερνητική ασφάλεια που διαπραγματευόταν τις πρώτες μέρες. Η Τράπεζα της Βόρειας Αμερικής μαζί με την Πρώτη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και την Τράπεζα της Νέας Υόρκης ήταν οι πρώτες μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.[5] Στις 8 Μαρτίου 1817, η οργάνωση συνέταξε κανονισμό και μετονομάστηκε σε «New York Stock Exchange».

Το 1817 οι χρηματιστές της Νέας Υόρκης που λειτουργούσαν στο πλαίσιο της συμφωνίας Buttonwood θέσπισαν νέες μεταρρυθμίσεις και αναδιοργανώθηκαν. Αφού έστειλαν αντιπροσωπεία στην Φιλαδέλφεια για να παρακολουθήσουν την οργάνωση του συμβουλίου των χρηματιστών τους, εγκρίθηκαν περιορισμοί πάνω στη χειραγώγηση των συναλλαγών καθώς και επίσημα όργανα διακυβέρνησης.[4] Μετά τoν ανασχηματισμό του ως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η μεσιτική οργάνωση άρχισε να εκμισθώνει χώρο αποκλειστικά για εμπορία τίτλων, διαδικασία η οποία μέχρι τότε πραγματοποιούνταν στο Tontine Coffee House. Διάφορες τοποθεσίες χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ του 1817 και του 1865, μέχρι να εγκριθεί η σημερινή τοποθεσία.[4]

Η πρώτη κεντρική τοποθεσία του Χρηματιστηρίου ήταν ένα δωμάτιο, νοικιασμένο το 1792 για $ 200 το μήνα. Μετά από την μεγάλη πυρκαγιά της Νέας Υόρκης το 1835, το Χρηματιστήριο μετακινήθηκε προς άλλη προσωρινή έδρα. Το νέο κτίριο, που βρίσκεται στον αριθμό 18 της Broad Street, κόστισε $ 4 εκατ. και άνοιξε στις 22 Απριλίου 1903.

Η εφεύρεση των ηλεκτρικών τηλεγράφων ενοποίησε τις αγορές, και η αγορά της Νέας Υόρκης ανήλθε στην κυριαρχία, έναντι της Φιλαδέλφειας, αφού προκάλεσε κάποιες ανησυχίες για την αγορά σε σχέση με άλλες εναλλακτικές λύσεις.[4] Το "Open Board of Stock Brokers" ιδρύθηκε το 1864 ως ανταγωνιστής του "NYSE". Με 354 μέλη, το "Open Board of Stock Brokers" ανταγωνίστηκε το NYSE (το οποίο είχε 533) "επειδή χρησιμοποίησε ένα πιο σύγχρονο, συνεχές σύστημα διαπραγμάτευσης, ανώτερο από τις συνεδρίες, δύο φορές την ημέρα, του NYSE". Το "Open Board of Stock Brokers" συγχωνεύθηκε με το NYSE το 1869. Ο Robert Wright του "Bloomberg" γράφει ότι η συγκέντρωση αύξησε τα μέλη του NYSE καθώς και τον όγκο συναλλαγών, καθώς "αρκετοί ανταγωνίζονταν επίσης το NYSE για τους πελάτες. Οι αντιπρόσωποι, όλοι ήθελαν να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τόσο γρήγορα και φτηνά όσο ήταν τεχνολογικά εφικτό και αυτό σήμαινε την εύρεση των αγορών με τις πιο εμπορικές συναλλαγές ή τη μεγαλύτερη ρευστότητα στη σημερινή γλώσσα. Η ελαχιστοποίηση του ανταγωνισμού ήταν απαραίτητη για τη διατήρηση μεγάλου αριθμού παραγγελιών και η συγχώνευση βοήθησε τη NYSE να διατηρήσει τη φήμη της για την παροχή ανώτερης ρευστότητας."[6] Ο εμφύλιος πόλεμος ενθάρρυνε πολύ την κερδοσκοπική διαπραγμάτευση τίτλων στη Νέα Υόρκη. Μέχρι το 1869 τα μέλη έπρεπε να περιοριστούν και από τότε αυξήθηκαν σποραδικά. Το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα παρουσίασε ταχεία ανάπτυξη στις συναλλαγές τίτλων. [7]

Το εμπόριο τίτλων στη δεκαετία του δέκατου ένατου αιώνα και στις αρχές του εικοστού αιώνα ήταν επιρρεπής σε πανικό και συντριβές. Η κυβερνητική ρύθμιση της διαπραγμάτευσης τίτλων θεωρήθηκε τελικά αναγκαία, με αναμφισβήτητα τις πιο δραματικές αλλαγές να εμφανίζονται στη δεκαετία του 1930 μετά από μια μεγάλη συντριβή χρηματιστηριακών αγορών που οδήγησε στην παγκόσμια [[Κραχ της Γουόλ Στριτ (1929) |οικονομική ύφεση του 1929]].

Το "Luncheon Club" βρισκόταν στον έβδομο όροφο από το 1898 έως το κλείσιμό του το 2006.[8]

Το κεντρικό κτίριο, που βρίσκεται στην οδό "18 Broad Street", μεταξύ των γωνιών της "Wall Street" και του "Exchange Place", ορίστηκε Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1978,[9] όπως και το κτίριο της "11 Wall Street". [10][11][12]

Το NYSE ανακοίνωσε τα σχέδιά του για συγχώνευση με το "Archipelago" στις 21 Απριλίου 2005, σε συμφωνία που αποσκοπούσε στην αναδιοργάνωση του NYSE ως δημόσια εισηγμένη εταιρεία. Το διοικητικό συμβούλιο της NYSE ψήφισε να συγχωνευθεί με το αντίπαλο "Archipelago" στις 6 Δεκεμβρίου 2005 και έγινε κερδοσκοπική δημόσια εταιρεία. Ξεκίνησε να διαπραγματεύεται με την επωνυμία NYSE Group στις 8 Μαρτίου 2006. Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, στις 4 Απριλίου 2007, ο Όμιλος NYSE ολοκλήρωσε τη συγχώνευσή του με την "Euronext", την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, σχηματίζοντας έτσι το "NYSE Euronext", το πρώτο διατλαντικό χρηματιστήριο.

Η "Wall Street" είναι το κορυφαίο αμερικανικό κέντρο για διεθνείς χρηματοοικονομικές δραστηριότητες και η μεγαλύτερη θέση των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή χονδρικών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. "Περιλαμβάνει ένα πλέγμα χονδρικών χρηματοπιστωτικών τομέων, χρηματοπιστωτικών αγορών, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων" (Robert, 2002). Οι κυριότεροι τομείς του είναι η βιομηχανία κινητών αξιών, η εμπορική τραπεζική, η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και η ασφάλιση.

Πριν από την απόκτηση του "NYSE Euronext" από το "ICE" το 2013, ο Marsh Carter ήταν πρόεδρος του NYSE και διευθύνων σύμβουλος ο Duncan Niederauer. Επί του παρόντος, ο πρόεδρος είναι ο Jeffrey Sprecher.[13] Το 2016, ο ιδιοκτήτης της NYSE Intercontinental Exchange Inc. κέρδισε 419 εκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.[14]

20ός αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χρηματιστήριο έκλεισε σύντομα μετά την έναρξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου (31 Ιουλίου 1914), αλλά ξανά-άνοιξε μερικώς στις 28 Νοεμβρίου εκείνου του έτους, προκειμένου να ενισχύσει την πολεμική προσπάθεια με τη διαπραγμάτευση ομολόγων[15] και να ανοίξει πλήρως για συναλλαγές μετοχών στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1920, μια βόμβα εξερράγη στη Wall Street, έξω από το κτήριο NYSE, σκοτώνοντας 33 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 400 άτομα. Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ. Το κτίριο NYSE και κάποια κοντινά κτίρια, όπως το κτίριο JP Morgan, εξακολουθούν να έχουν σημάδια στις προσόψεις τους, τα οποία προκλήθηκαν από τον βομβαρδισμό.

Το κράχ της Μαύρης Πέμπτης του Χρηματιστηρίου στις 24 Οκτωβρίου του 1929 και ο πανικός που ξεκίνησε την Μαύρη Τρίτη στις 29 Οκτωβρίου συχνά κατηγορούνται για την καταστροφή της Μεγάλης Ύφεσης. Σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, το Χρηματιστήριο παρουσίασε ένα πρόγραμμα δεκαπέντε σημείων με στόχο την αναβάθμιση της προστασίας του επενδυτικού κοινού, στις 31 Οκτωβρίου 1938.

Την 1η Οκτωβρίου 1934, το χρηματιστήριο καταχωρήθηκε ως εθνικό χρηματιστήριο ανταλλαγής τίτλων, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με πρόεδρο και τριάντα τρία μέλη. Στις 18 Φεβρουαρίου 1971, δημιουργήθηκε η μη κερδοσκοπική εταιρεία και ο αριθμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου μειώθηκε σε είκοσι πέντε.

Ένα από τα πιο γνωστά ακροβατικά διαφημίσεων του Abbie Hoffman έλαβε χώρα το 1967, όταν οδήγησε μέλη του κινήματος Yippie στην γκαλερί του χρηματιστηρίου. Οι προβοκάτορες έριξαν χρυσά νομίσματα προς τον κάτω όροφο. Κάποιοι έμποροι γιούχαραν, μερικοί γελούσαν και χαιρετούσαν. Τρεις μήνες αργότερα το χρηματιστήριο έφραξε τη γκαλερί με αλεξίσφαιρο γυαλί.[16] Ο Χόφμαν έγραψε, μια δεκαετία αργότερα: «Δεν είχαμε καλέσει τους δημοσιογράφους, εκείνη την εποχή δεν είχαμε καμία ιδέα όσον αφορά τα διαφημιστικά κόλπα».[17]

Στις 19 Οκτωβρίου του 1987, ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε 508 μονάδες, με απώλειες 22,6% σε μια μέρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση που είχε σημειώσει το χρηματιστήριο. Η Μαύρη Δευτέρα ακολουθήθηκε από την Τρομερή Τρίτη, ημέρα κατά την οποία τα συστήματα του χρηματιστηρίου δεν είχαν καλές επιδόσεις και μερικοί είχαν δυσκολία να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους.

Στη συνέχεια, υπήρξε μια άλλη μεγάλη πτώση για τον Dow Jones στις 13 Οκτωβρίου 1989, το "Mini-Crash" του 1989. Η συντριβή πιθανών προκλήθηκε από μια αντίδραση σε μια ιστορία ειδήσεων για μια συμφωνία εξαγοράς ύψους 6,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την UAL Corporation, United Airlines, η οποία έσπασε. Όταν έπεσε η συμφωνία UAL, βοήθησε να πυροδοτηθεί η κατάρρευση της αγοράς ομολογιακών δανείων, προκαλώντας πτώση του Dow Jones κατά 190,58 μονάδες ή 6,91%.

Παρομοίως, υπήρξε πανικός στον οικονομικό κόσμο κατά τη διάρκεια του 1997, κατά τη διάρκεια της Ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως και η πτώση πολλών ξένων αγορών, ο Dow Jones υπέστη μείωση της αξίας του κατά 7,18% (ή 554,26 μονάδες) στις 27 Οκτωβρίου 1997, η ημέρα που αργότερα έγινε γνωστή ως το "Mini-Crash" του 1997, αλλά ο Dow Jones ανέκαμψε γρήγορα.

21ος αιώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Ιανουαρίου 2000, μια διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της μαγνητοσκόπησης του μουσικού βίντεο για το Rage Against the Machine-"Sleep Now in the Fire", σε σκηνοθεσία Μάικλ Μουρ, προκάλεσε το κλείσιμο των θυρών της ανταλλαγής και η μπάντα να συνοδεύεται έξω από τον χώρο με ασφάλεια,[18] αφού τα μέλη προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο του χρηματιστηρίου.

Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το NYSE έκλεισε για τέσσερις εμπορικές συναλλαγές, επιστρέφοντας τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, μια από τις σπάνιες στιγμές που το NYSE έκλεισε για περισσότερες από μία συνεδρίες και μόνο για τρίτη φορά από τον Μάρτιο του 1933. Την πρώτη ημέρα, η NYSE υπέστη μείωση κατά 7,1% (684 μονάδες). Μετά από μια εβδομάδα, έπεσε κατά 14% (1370 μονάδες). Υπολογίστηκαν απώλειες ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων εντός πέντε ημερών από την ημερομηνία διαπραγμάτευσης.[19] Το NYSE ήταν μόνο 5 τετράγωνα μακριά από τους δίδυμους πύργους.

Στις 6 Μαΐου 2010, ο Dow Jones Industrial Average παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό ενδοημερήσιας πτώσης από τη συντριβή στις 19 Οκτωβρίου 1987, με απώλειες 998 μονάδων που αργότερα ονομάστηκαν "Flash Crash 2010" (καθώς η πτώση συνέβη μέσα σε λίγα λεπτά πριν την ανάκαμψη). Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η CFTC δημοσίευσαν έκθεση σχετικά με την εκδήλωση, αν και δεν κατέληξε σε συμπέρασμα ως προς την αιτία. Οι ρυθμιστικές αρχές δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πτώση προκλήθηκε από εσφαλμένες παραγγελίες.[20]

Στις 29 Οκτωβρίου του 2012, το χρηματιστήριο έκλεισε για δύο ημέρες λόγω του τυφώνα Sandy.[21] Την τελευταία φορά που το χρηματιστήριο έκλεισε λόγω καιρικών συνθηκών για δύο ολόκληρες μέρες ήταν στις 12 και 13 Μαρτίου 1888.[22]

Την 1η Μαΐου 2014, στο χρηματιστήριο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την κατηγορία ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες της αγοράς.[23]

Στις 14 Αυγούστου 2014, οι μετοχές "A Class" της Berkshire Hathaway, οι μετοχές με τις υψηλότερες τιμές στο NYSE, έλαβαν για πρώτη φορά $ 200.000 ανά μετοχή.[24]

Στις 8 Ιουλίου 2015, κάποια τεχνικά ζητήματα επηρέασαν το χρηματιστήριο, εμποδίζοντας τις συναλλαγές στις 11:32 π.μ. Το NYSE διαβεβαίωσε τους εμπόρους μετοχών ότι η διακοπή "δεν ήταν αποτέλεσμα παραβίασης του κυβερνοχώρου" και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχαν "σημάδια κακόβουλης δραστηριότητας".[25] Οι διαπραγματεύσεις συνέχισαν τελικά στις 3:10 μ.μ. ET την ίδια μέρα.

Στις 25 Μαΐου 2018 η Stacey Cunningham, διευθύνων σύμβουλος του NYSE, έγινε η 67η Πρόεδρος του Big Board, αντικαθιστώντας τον Thomas Farley.[26] Είναι η πρώτη γυναίκα=ηγέτης στην ιστορία των 226 ετών του χρηματιστηρίου.

Επίσημες αργίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι κλειστό την Πρωτοχρονιά, την ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, στην επέτειο των γενεθλίων του Ουάσιγκτον, την Μεγάλη Παρασκευή, την Ημέρα Μνήμης, την 4η Ιουλίου, την Ημέρα Εργασίας, την Ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα. Όταν οι διακοπές γίνονται Σαββατοκύριακο, οι διακοπές γίνονται την πλησιέστερη ημέρα. Επιπλέον, το Χρηματιστήριο κλείνει νωρίς την ημέρα πριν από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, την ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών και την ημέρα πριν από τα Χριστούγεννα.[27] Το NYSE πραγματοποιεί κατά μέσο όρο περίπου 253 ημέρες συναλλαγών ετησίως.

Συναλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (που μερικές φορές αναφέρεται ως "Big Board") παρέχει στους αγοραστές και πωλητές τη δυνατότητα να εμπορεύονται μετοχές σε εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στο χρηματιστήριο. Το NYSE είναι ανοικτό για διαπραγμάτευση από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 9:30 π.μ. - 4:00 μ.μ. ET, με εξαίρεση τις αργίες που έχουν δηλωθεί από το Χρηματιστήριο εκ των προτέρων.

Το NYSE διαπραγματεύεται σε μορφή συνεχούς δημοπρασίας, όπου οι έμποροι μπορούν να εκτελέσουν συναλλαγές μετοχών για λογαριασμό των επενδυτών. Θα συγκεντρωθούν γύρω από την κατάλληλη θέση όπου ένας εξειδικευμένος μεσίτης, ο οποίος απασχολείται από μια εταιρεία-μέλος του NYSE (δηλαδή δεν είναι υπάλληλος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης), ενεργεί ως δημοπράτης σε ένα ανοιχτό περιβάλλον αγοράς πλειστηριασμών να φέρει μαζί αγοραστές και πωλητές και να διαχειρίζεται την πραγματική δημοπρασία. Μερικές φορές (περίπου το 10%) διευκολύνουν τις συναλλαγές, διαπράττοντας το δικό τους κεφάλαιο και, φυσικά, διαδίδουν πληροφορίες στο πλήθος που βοηθά να φέρνουν μαζί τους αγοραστές και πωλητές. Η διαδικασία δημοπρασίας αυτοματοποιήθηκε το 1995 με τη χρήση ασύρματων φορητών υπολογιστών (HHC). Το σύστημα επέτρεψε στους εμπόρους να λαμβάνουν και να εκτελούν εντολές ηλεκτρονικά μέσω ασύρματης μετάδοσης. Στις 25 Σεπτεμβρίου 1995, ο Michael Einersen, μέλος του NYSE, ο οποίος σχεδίασε και ανέπτυξε αυτό το σύστημα, εκτέλεσε 1000 μετοχές της IBM μέσω αυτού του HHC, ολοκληρώνοντας μια διεργασία 203 ετών συναλλαγών χαρτιού και εγκαινιάζοντας μια εποχή αυτοματοποιημένων συναλλαγών.

Από τις 24 Ιανουαρίου του 2007, όλες οι μετοχές της NYSE μπορούν να διαπραγματευτούν μέσω της ηλεκτρονικής υβριδικής αγοράς της (εκτός από μια μικρή ομάδα μετοχών με πολύ υψηλές τιμές). Οι πελάτες μπορούν πλέον να στείλουν εντολές για άμεση ηλεκτρονική εκτέλεση ή να οδηγήσουν παραγγελίες στον όροφο για συναλλαγές στην αγορά δημοπρασιών. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2007, πάνω από το 82% του όγκου παραγγελιών παραδόθηκε στον όροφο ηλεκτρονικά.[28] Το NYSE συνεργάζεται με ρυθμιστές των ΗΠΑ, όπως το SEC και το CFTC, για το συντονισμό των μέτρων διαχείρισης κινδύνων στο περιβάλλον ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω της εφαρμογής μηχανισμών όπως διακόπτες κυκλώματος και σημεία αναπλήρωσης ρευστότητας.[29]

Μέχρι το 2005, το δικαίωμα απευθείας διαπραγμάτευσης μετοχών στο χρηματιστήριο παραχωρήθηκε στους ιδιοκτήτες των 1.366 "καθισμάτων". Ο όρος προέρχεται από το γεγονός ότι μέχρι το 1870, τα μέλη της NYSE, κάθονταν σε καρέκλες για εμπόριο. Το 1868, ο αριθμός των εδρών καθορίστηκε σε 533, και αυτός ο αριθμός αυξήθηκε πολλές φορές με την πάροδο των ετών. Το 1953, ο αριθμός των εδρών ορίστηκε σε 1.366. Αυτές οι έδρες ήταν περιζήτητες, καθώς παρείχαν τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης μετοχών στο NYSE και οι κάτοχοι θέσεων αναφέρονταν συνήθως ως μέλη του NYSE. Η οικογένεια Barnes είναι η μόνη γνωστή οικογένεια που έχει πέντε γενιές μελών του NYSE: Winthrop H. Barnes (έγινε δεκτός το 1894), Richard W.P. Barnes (έγινε δεκτός το 1926), Richard S. Barnes (έγινε δεκτός το 1951), Robert H. Barnes (έγινε δεκτός το 1972), Derek J. Barnes (έγινε δεκτός το 2003). Οι τιμές των εδρών είχαν μεγάλες διαφορές κατά τη διάρκεια των ετών, γενικά μειώνονταν κατά τη διάρκεια της υφέσεων, και αυξάνονταν κατά τη διάρκεια των οικονομικών επεκτάσεων. Η πιο ακριβή, προσαρμοσμένη για τον πληθωρισμό, θέση πωλήθηκε το 1929 για 625.000 $, η οποία, σήμερα, αντιστοιχεί σε πάνω από έξι εκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία χρόνια, τα καθίσματα έχουν πουληθεί έως και 4 εκατομμύρια δολάρια στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια το 2001. Το 2005, οι τιμές των θέσεων αυξήθηκαν στα 3,25 εκατομμύρια δολάρια καθώς το χρηματιστήριο συνήψε συμφωνία για συγχώνευση με το "Archipelago" και έγινε μια κερδοσκοπική, εισηγμένη εταιρεία. Οι κάτοχοι θέσεων έλαβαν 500.000 $ σε μετρητά ανά θέση και 77.000 μετοχές της νεοσύστατης εταιρείας. Το NYSE πλέον πωλεί άδειες ενός έτους για απευθείας συναλλαγές στο χρηματιστήριο. Οι άδειες για τον όροφο διαπραγματεύσεων είναι διαθέσιμες για 40.000 $ και μια άδεια για διαπραγμάτευση ομολόγων είναι διαθέσιμη για μόλις 1.000 $ από το 2010.[30] Κανένα από αυτά δεν μπορεί να μεταπωληθεί, αλλά μπορεί να μεταβιβαστεί κατά τη διάρκεια αλλαγής ιδιοκτησίας μιας εταιρείας που κατέχει άδεια διαπραγμάτευσης.

Μετά τη συντριβή της αγοράς την Μαύρη Δευτέρα του 1987, η NYSE επέβαλε περιορισμούς στις συναλλαγές για να μειώσει την αστάθεια της αγοράς και τις μαζικές πωλήσεις πανικού. Μετά την αλλαγή του 2011, στην αρχή κάθε ημέρας διαπραγμάτευσης, το NYSE ορίζει τρία επίπεδα διακόπτη κυκλώματος σε επίπεδα 7% (Επίπεδο 1), 13% (Επίπεδο 2) και 20% (Επίπεδο 3) της μέσης τιμής κλεισίματος του S&P 500 για την προηγούμενη ημέρα διαπραγμάτευσης. Οι μειώσεις επιπέδου 1 και επιπέδου 2 έχουν ως αποτέλεσμα διακοπή συναλλαγών 15 λεπτών, εκτός εάν συμβούν μετά τις 3:25 μ.μ., όταν δεν ισχύουν στάσεις διαπραγμάτευσης. Η πτώση του επιπέδου 3 έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή των συναλλαγών για το υπόλοιπο της ημέρας.[31] (Η μεγαλύτερη μείωση μιας ημέρας του S&P 500 από το 1987 ήταν η πτώση 11,98% στις 16 Μαρτίου 2020.)

Χρονοδιάγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το 1792, η NYSE αγοράζει τους πρώτους της τίτλους διαπραγμάτευσης.[32][33]
  • Το 1817, εγκρίθηκε η σύσταση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Είχε επίσης καθιερωθεί από τους μεσίτες της Νέας Υόρκης ως επίσημη οργάνωση.
  • Το 1863, το όνομα άλλαξε στο σημερινό, "Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης".
  • Το 1865, το New York Gold Exchange εξαγοράστηκε από το NYSE.[34]
  • Το 1885, τα 400 μέλη της NYSE στο ενοποιημένο χρηματιστήριο αποσύρονται από την ενοποίηση λόγω διαφωνιών σχετικά με τις συναλλαγματικές περιοχές.[35]
  • Το 1896, ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο The Wall Street Journal.[36]
  • Το 1903, το NYSE μετακομίζει σε νέα τοποθεσία, στο 18 Broad Street.
  • Το 1906, ο DJIA ξεπέρασε τα 100 στις 12 Ιανουαρίου.
  • Το 1907, έγινε ο "πανικός του 1907".
  • To 1915, η βάση διαπραγμάτευσης μετοχών άλλαξε από ποσοστά της ονομαστικής αξίας, σε δολάρια.
  • Το 1920, μια βόμβα εξερράγη στη Wall Street έξω από το κτίριο NYSE. Τριάντα οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
  • Το 1923, η Poor's Publishing παρουσίασε το "Composite Index", που σήμερα αναφέρεται ως "S&P 500", το οποίο παρακολουθούσε ένα μικρό αριθμό εταιρειών στο NYSE.[37]
  • Το 1929, ιδρύθηκε το κεντρικό σύστημα προσφορών. Η Μαύρη Πέμπτη, στις 24 Οκτωβρίου και η Μαύρη Τρίτη, στις 29 Οκτωβρίου σηματοδοτούν το τέλος της αγοράς των "Roaring Twenties".
  • Το 1938, το NYSE ονομάζει τον πρώτο πρόεδρό του.
  • Το 1943, οι συναλλαγές έγιναν προσβάσιμες και για τις γυναίκες.[38]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «History of the New York Stock Exchange». Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2016. 
  2. «NYSE Q1 2016 Investor Presentation» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 7 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2016. 
  3. «NYSE Group Shares Outstanding and Market Capitalization of Companies Listed, 2016». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2016. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 "National Register of Historic Places Inventory – Nomination Form, 11 Wall Street" National Park Service.
  5. Pound, Richard W. (2005). Fitzhenry and Whiteside Book of Canadian Facts and Dates. Fitzhenry and Whiteside. p. 188.
  6. E. Wright, Robert (January 8, 2013). "The NYSE’s Long History of Mergers and Rivalries" Bloomberg.
  7. "NYSEData.com Factbook: Chronology of New York Stock Exchange (1792-1929)" web.archive.com
  8. Edmonston, Peter (April 28, 2006)"Where Wall Street Meets to Eat, the Last Lunch" New York Times
  9. "National Historic Landmarks Survey, New York" National Park Service. PDF.
  10. "New York Stock Exchange" National Park Service.
  11. George R. Adams (Μάρτιος 1977). "New York Stock Exchange National Register of Historic Places Inventory-Nomination (1MB PDF)" National Park Service. PDF.
  12. 1983 "National Register of Historic Places Inventory-Nomination (1MB PDF)" (PDF). National Park Service.
  13. "Intercontinental Exchange – Board of Directors"
  14. Osipovich, Alexander (26 Οκτωβρίου, 2017). "Startup Exchange Cleared to Take on NYSE, Nasdaq for Stock Listings" Wall Street Journal. New York City, United States.
  15. (7 Δεκεμβρίου 1914) "The exchange opens" The Independent.
  16. Ledbetter, James (August 23, 2007) "The day the NYSE went Yippie" CNN.
  17. Abbie Hoffman, "Soon to be a Major Motion Picture, p. 100, Putnam, 1980."
  18. (15 Μαρτίου, 2000.)"Rage against Wall Street" Green Left Weekly #397.
  19. Davis, Marc (2 Σεπτεμβρίου, 2011)."How September 11 Affected The U.S. Stock Market" Investopedia
  20. "SEC.gov" PDF.
  21. (31 Οκτωβρίου, 2012.)"Stock markets to open today; NYSE backup plan criticized – Business Courier". Bizjournals.com.
  22. Mehta, Nina."U.S. Stocks to Open After Longest Storm Outage Since 1888". Bloomberg.
  23. Lynch, Sarah N."New York Stock Exchange to pay $4.5 million to settle SEC charges". Reuters. Washington.
  24. (14 Αυγούστου, 2014)"Berkshire Hathaway shares top $200,000 apiece". Forbes.com.
  25. Gillespie, Patrick; Egan, Matt; Long, Heather. "New York Stock Exchange suspends trading". CNN Money.
  26. "New York Stock Exchange to Have First Female Leader in 226-Year History"
  27. "Holidays and Trading Hours". nyse.com. New York Stock Exchange.
  28. Shell, Adam (July 12, 2007). "Technology squeezes out real, live traders". USA Today.
  29. Mecane, Joe (15 Μαρτίου, 2011). "What's an Exchange to Do? The Role of the Exchange in Evaluating Algorithms". Αρχειοθετήθηκε 2020-04-11 στο Wayback Machine. FIXGlobal.
  30. "NYSE License Application Forms" (PDF). NYSE Trading License Publication.
  31. "NYSE Market Model: Circuit Breakers" New York Stock Exchange.
  32. "NYSE, New York Stock Exchange > About Us > History > Firsts & Records". Nyse.com.
  33. "NYSE, New York Stock Exchange – About Us – History – Timeline – Timeline 2008 Specialists are Transformed into Designated Market Makers (DMMs)". Nyse.com.
  34. George Winslow, "New York Gold Market" in The Encyclopedia of New York City
  35. Nelson, Samuel Armstrong (1907). "The Consolidated Stock Exchange of New York: Its History, Organization, Machinery and Methods." A.B. Benesch Company.
  36. "NYSE, New York Stock Exchange – About Us – History – Timeline – Timeline". Nyse.com.
  37. "S&P 500 | stock market". Encyclopedia Britannica.
  38. "NYSE: Timeline" Wayback Machine.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]