Jugulator

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Jugulator
Στούντιο άλμπουμ από Judas Priest
Κυκλοφόρησε28 Οκτωβρίου 1997
Ηχογραφήθηκε1996 - 1997
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια58:13
ΠαραγωγόςΓκλεν Τίπτον, Κ.Κ.Ντάουνινγκ, Σον Λιντς
ΔισκογραφικήSPV/Steamhammer (Ευρώπη)
CMC International (Αμερική)
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Judas Priest)
Painkiller
(1990)
Jugulator
(1997)
Demolition
(2001)

Jugulator είναι ο τίτλος του 13ου στούντιο δίσκου του χέβι μέταλ συγκροτήματος Judas Priest, ο οποίος κυκλοφόρησε τoν Οκτώβριο του 1997 μέσω της "SPV/Steamhammer" στην Ευρώπη και της "CMC International" στην Αμερική.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993, οι Judas Priest ολοκλήρωσαν τη συνεργασία τους με την "Columbia Records" και ταυτόχρονα βρισκόταν σε αναζήτηση του αντικαταστάτη του Ρομπ Χάλφορντ. Η "Columbia" θεωρούσε ότι μετά την κυκλοφορία της συλλογής "Metal Works '73–'93" το συγκρότημα θα έπρεπε να διαλυθεί, την εποχή που η κατάσταση έδειχνε ότι όδευε προς εκείνο το δρόμο, λόγω και της ηχογράφησης του πρώτου προσωπικού δίσκου του κιθαρίστα Γκλεν Τίπτον, με τίτλο "Baptizm of Fire". Παρ' όλα αυτά, το συγκρότημα αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του προσλαμβάνοντας νέο τραγουδιστή.

Ο Τιμ Όουενς

Το 1994, οι υποψήφιοι είχαν περιοριστεί στα τριάντα άτομα, ενώ το συγκρότημα ξεκίνησε να κάνει πρόβες και να γράφει νέα τραγούδια. Μέχρι το τέλος του 1995, ο Τίπτον είχε μειώσει τον αριθμό στο μισό. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρώην τραγουδιστής των Gamma Ray, Ραλφ Σίπερς, ο D.C.Cooper των Royal Hunt, ο Τιμ Λάχμαν των Gargoyle, o Ντέιβιντ Ρις, πρώην τραγουδιστής των Accept, ο Τόνι Ο'Χάρα των Praying Mantis, ο Τόνι Μιλς των Shy, ο Ντέβιν Τάουνσεντ των Strapping Young Lad, ο Μάθιου ΜακΚορτ των Wild Dogs, ο Σεμπάστιαν Μπαχ των Skid Row, ο Τζεφ Μάρτιν των Racer X, ο Τζον Γουέστ των Royal Hunt και ο Ski των Deadly Blessing.
Τον Φεβρουάριο του 1996 ολοκληρώθηκε η αναζήτηση νέου τραγουδιστή, με τον Τιμ Όουενς να αναλαμβάνει το μικρόφωνο του συγκροτήματος, με το προσωνύμιο "Ripper". Οι απόψεις των οπαδών για το νέο μέλος ήταν μεικτές, με τους πιο συντηρητικούς να αρνούνται να τον δεχτούν, ενώ άλλοι θεωρούσαν ότι προσέδιδε νέο αέρα στο συγκρότημα.
Τον Δεκέμβριο του 1995 τα τραγούδια του νέου άλμπουμ είχαν ολοκληρωθεί και μέσα στο 1996 οι Judas Priest υπέγραψαν συμβόλαιο με την "Zero Corporation" για διανομή στην Ιαπωνία, την "SPV/Steamhammer" για την Ευρώπη και την "CMC International" για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυκλοφορία του άλμπουμ καθυστέρησε λόγω της προσπάθειας του μάνατζμεντ του συγκροτήματος να επαναφέρει το όνομα τους στο προσκήνιο, με νέα τραγούδια που μπορούσαν οι οπαδοί να κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα τους, δωρεάν κασέτες που έστελναν στο προσωπικό εταιρειών, αλλά και το σινγκλ "Bullet Train" με τα επανηχογραφημένα κομμάτια "Rapid Fire" και "Green Manalishi".
Τελικά, το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 16 Οκτωβρίου 1997 στην Ιαπωνία και δώδεκα ημέρες αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο, ανεβαίνοντας στο Top-10 στη Γερμανία και την Ιαπωνία, αλλά χωρίς να καταφέρει να μπει στα βρετανικά τσαρτ, ενώ έγινε ο πρώτος τους δίσκος που δεν μπήκε στο Top-50 του Billboard από το "Killing Machine" του 1978. Το τραγούδι "Bullet Train" έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο "Grammy", χάνοντας τελικά από το "Better Than You" των Metallica.
Η περιοδεία για την προώθηση του "Jugulator" ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου 1998 από το "Boathouse" του Νόρφολκ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα νέα τραγούδια τα οποία συμπεριλήφθηκαν στις ζωντανές τους εμφανίσεις ήταν τα "Blood Stained", "Burn In Hell", "Bullet Train" και "Death Row". Η βορειοαμερικανική περιοδεία διήρκεσε μέχρι τις αρχές Μαρτίου, με τους Cage και τους Kilgore Sludge να ανοίγουν τις εμφανίσεις τους. Στις 18 Μαρτίου 1998, ξεκίνησε η ευρωπαϊκή τους περιοδεία από την Κολωνία της Γερμανίας, με τους Judas Priest να δίνουν 32 συναυλίες μέχρι τις 28 Απριλίου. Τον Μάιο έδωσαν έξι συναυλίες στην Ιαπωνία, ενώ στις 17 και 19 Σεπτεμβρίου έπαιξαν στην Πόλη του Μεξικού και το Μοντερρέι, αντίστοιχα, με τους Megadeth να ανοίγουν τις εμφανίσεις τους. Στα τέλη Σεπτεμβρίου και τον Οκτώβριο του 1998 και ενώ είχαν κυκλοφορήσει το ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ "'98 Live Meltdown", περιόδευσαν και πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνοντας 28 συναυλίες.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Jugulator (Tipton, Downing) - 5:50
2. Blood Stained (Tipton, Downing) - 5:26
3. Dead Meat (Tipton, Downing) - 4:44
4. Death Row (Tipton, Downing) - 5:04
5. Decapitate (Tipton, Downing) - 4:39
6. Burn in Hell (Tipton, Downing) - 6:42
7. Brain Dead (Tipton, Downing) - 5:24
8. Abductors (Tipton, Downing) - 5:49
9. Bullet Train (Tipton, Downing) - 5:11
10. Cathedral Spires (Tipton, Downing) - 9:17

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Jugulator (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 28 Οκτωβρίου 1997

Χώρα Θέση
Γερμανία 9
Ιαπωνία 9
Φινλανδία 24
Σουηδία 33
Αυστρία 34
Ελβετία 43
Ηνωμένες Πολιτείες 82
Καναδάς 87

Μέλη των Judas Priest[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του συγκροτήματος κατά την ηχογράφηση του "Jugulator" είχε την εξής μορφή:
Τιμ Όουενς - φωνητικά
Γκλεν Τίπτον - κιθάρα
Κ.Κ. Ντάουνινγκ - κιθάρα
Ίαν Χιλ - μπάσο
Σκοτ Τράβις - τύμπανα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]