Γκλεν Τίπτον

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκλεν Τίπτον
Ο Γκλεν Τίπτον το 2005
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΓκλεν Ρέιμοντ Τίπτον (Glenn Raymond Tipton)
Γέννηση25  Οκτωβρίου 1947[1]
Blackheath
ΚαταγωγήΜπλάκχιθ, Αγγλία
EίδοςHeavy Metal, Hard Rock, Blues Rock
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΚιθάρα, Φωνητικά
Παρουσία1968 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαColumbia, Atlantic
ΣυμμετοχέςJudas Priest, The Flying Hat Band
Ιστότοπος
http://www.glenntipton.co.uk/

Ο Γκλεν Τίπτον (Glenn Raymond Tipton, 25 Οκτωβρίου 1947) είναι Άγγλος κιθαρίστας, γνωστός ως μέλος του χέβι μέταλ συγκροτήματος Judas Priest.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τίπτον γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1947 στο Μπλάκχιθ των δυτικών Μίντλαντς, στην Αγγλία. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο "Olive Hill" και συνέχισε στο τεχνικό σχολείο του "Halesowen". Στα 17 του χρόνια σταμάτησε τις σπουδές του και βρήκε δουλειά σαν σιδεράς και δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε να παίζει κιθάρα, έχοντας ως μεγάλη μουσική επιρροή την μητέρα του η οποία ήταν καθηγήτρια πιάνου. Η πρώτη του κιθάρα ήταν μία ακουστική "Hofner", για να αγοράσει μία "Fender Stratocaster" λίγο αργότερα.

Το πρώτο του συγκρότημα ήταν οι Shave 'em Dry με τον παλιό του φίλο, Πιτ Χιουζ στα φωνητικά. Η πρώτη τους συναυλία πραγματοποιήθηκε στο "Henry's Blues house" του Μπέρμιγχαμ και λίγο αργότερα μετονομάστηκαν σε Merlin. Οι μουσικές του επιρροές προερχόταν από κιθαρίστες της μπλουζ και ροκ σκηνής, όπως ο Στιβ Γουίνγουντ, ο Ρίτσι Μπλάκμορ, ο Τζίμι Πέιτζ, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Πίτερ Γκριν, ο Ρόρι Γκάλαχερ, ο Κιθ Ρίτσαρντς, κ.α..

Οι Judas Priest σε συναυλία

Η επόμενη κιθάρα του ήταν μία "Gibson SG", την οποία αγόρασε με χρήματα που κέρδισε πουλώντας την προηγούμενη του κιθάρα. Το 1974 έγινε μέλος των Judas Priest ηχογραφώντας το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Rocka Rolla", ενώ γνώρισαν επιτυχία στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70 με τα άλμπουμ "Sad Wings of Destiny", "Sin After Sin", "Stained Class" και "Killing Machine". Το 1980, κυκλοφόρησαν το "British Steel" γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η μεγάλη επιτυχία των Judas Priest συνεχίστηκε στη δεκαετία του '80 με τέσσερις πλατινένιους και δύο χρυσούς δίσκους, ενώ το συγκρότημα έφθασε να θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του χέβι μέταλ.

Η συνεργασία του Τίπτον με τον Κ.Κ. Ντάουνινγκ τους κατέστησε ως ένα από τα σπουδαιότερα δίδυμα κιθαριστών όλων των εποχών, με τον Τίπτον να έχει γίνει γνωστός για τα περίπλοκα σόλο του, στα οποία παρουσιάζει έντονες επιρροές από κλασική μουσική.

Το αποκορύφωμα της συνθετικής ικανότητας των Judas Priest ήλθε με το "Painkiller" του 1990, το οποίο θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ του χέβι μέταλ. Παρ 'όλα αυτά, το συγκρότημα πέρασε σε μία περίοδο αδράνειας μετά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, όταν ο τραγουδιστής Ρομπ Χάλφορντ αποφάσισε να αποχωρήσει για να επικεντρωθεί στην προσωπική του καριέρα.

Το 1997, ο Τίπτον κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο "Baptizm of Fire", ενώ ταυτόχρονα δούλευε πάνω στο άλμπουμ "Edge of the World" με τον μπασίστα των The Who, Τζον Εντουίστλ και τον διάσημο ντράμερ Κόζι Πάουελ. Οι Judas Priest αντικατέστησαν τον Χάλφορντ με τον Τιμ Όουενς και κυκλοφόρησαν τους δίσκους "Jugulator" και "Demolition", πριν ο Χάλφορντ επιστρέψει το 2003. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησαν το "Angel of Retribution" γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, με το ηχογραφημένο δέκα χρόνια νωρίτερα, "Edge of the World", να εκδίδεται τελικά τον Μάρτιο του 2006. Ακολούθησε το άλμπουμ "Nostradamus" των Judas Priest, οι οποίοι συνέχισαν να περιοδεύουν σε όλο τον κόσμο και παρ' όλη την ανακοίνωση διάλυσης τους το 2012, τελικά αποφάσισαν να συνεχίσουν ξεκινώντας τις ηχογραφήσεις για ένα νέο δίσκο, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2014 με τίτλο "Redeemer of Souls".

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Judas Priest[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικές κυκλοφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Baptizm of Fire (1997)
  • Edge of the World (2006)

Άλλες συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Samantha Fox - Just One Night (1991)
  • The Nixons - Foma (1995)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0864171. Ανακτήθηκε στις 13  Αυγούστου 2015.