Hellenic Duty Free Shops

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hellenic Duty Free Shops
Κλάδοςαλυσίδα καταστημάτων λιανικής πώλησης
Ίδρυση1979
ΈδραΆγιος Στέφανος Αττικής
ΘυγατρικέςHellenic Distributions
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Hellenic Duty Free Shops SA «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Α.Ε» είναι ελληνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό να παρέχει αφορολόγητα προϊόντα σε ταξιδιώτες που εξέρχονται από τα σύνορα της Ελλάδας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Α.Ε» ιδρύθηκε το 1979, με σκοπό να παρέχει αφορολόγητα προϊόντα σε ταξιδιώτες που εξέρχονται από τα σύνορα της Ελλάδας. Λειτούργησε αρχικά 2 καταστήματα, ένα στο Ανατολικό και ένα στο Δυτικό Αεροδρόμιο των Αθηνών. Η ανάπτυξη αποτελεί βασική αξία της εταιρείας και για αυτό γρήγορα έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του δικτύου της, στα πλαίσια της προσπάθειας της οι Έλληνες να εξοικειωθούν με το ταξιδιωτικό λιανεμπόριο. Το 1998, τα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ εισήχθησαν στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Αυτό συνέβαλε στην ανάδειξη της εταιρείας ως ένας από τους μεγαλύτερους λιανέμπορους στην Ελλάδα και για εκείνη την περίοδο αποτελούσε τη μεγαλύτερη ελληνική εμπορική επιχείρηση εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κατάργηση της πώλησης των αφορολογήτων προϊόντων σε επιβάτες που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε, το 1999 αποτέλεσε ένα κρίσιμο σημείο για το μέλλον των αφορολόγητων αγορών. Με την υιοθέτηση ενιαίων μειωμένων τιμών (πολιτική travel value) σε όλες τις προϊοντικές κατηγορίες (εξαιρούνται τα καπνικά και τα οινοπνευματώδη προϊόντα), η εταιρεία διατήρησε τις προνομιακές τιμές της απορροφώντας η ίδια και οι προμηθευτές τους φόρους και τους δασμούς. Το 2000 ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, με τη μεταβίβαση στην ΑΤΕ μετοχών σε ποσοστό 79%.

Το 2000 εγκαινιάζεται το νέο Αεροδρόμιο Αθηνών στην περιοχή των Σπάτων Αττικής. Ο εμπορικός χώρος του νέου αεροδρόμιο σχεδιάστηκε με βάση τις προδιαγραφές σύγχρονων εμπορικών κέντρων δημιουργώντας νέες προοπτικές ανάπτυξης. Αρχικά η εταιρεία λειτούργησε 4 καταστήματα. Σήμερα στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών λειτουργεί 31 καταστήματα (12 στην περιοχή Αναχωρήσεων εντός Σένγκεν, 12 στο επίπεδο αναχωρήσεων, εκτός Σένγκεν, 4 στην ελεύθερη ζώνη και 3 στην περιοχή των αφίξεων, στο χώρο παραλαβής των αποσκευών) Το 2006, ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, μετά από μακρά διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Η “LINKS LONDON LTD” και η “ELMEC SPORTS S.A.” αποκτήθηκαν το 2006 και το 2007 αντίστοιχα. Η θυγατρική «Ελληνικές Διανομές Α.Ε.» ιδρύθηκε το 2001.

Έτος Γεγονός
1979 Έναρξη λειτουργίας της εταιρείας με 2 καταστήματα
1997
  • Υπογραφή σύμβασης αποκλειστικής πώλησης αφορολογήτων ειδών στα σημεία εξόδου από την Ελλάδα μέχρι το 2048 (αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς.
  • Εισαγωγή των μετοχών της Εταιρείας στο ΧΑ με έκδοση 7.625.000 νέων μετοχών και δημόσια εγγραφή για 7.525.000 μετοχές. Κατά την εισαγωγή της αποτέλεσε τη μεγαλύτερη λιανεμπορική εταιρεία εγγεγραμμένη στο ΧΑ.1998
1998 Εισαγωγή των μετοχών της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών
1999
  • Απόφαση της Ε.Ε. για κατάργηση πωλήσεων αφορολόγητων προϊόντων σε επιβάτες που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. (1η Ιουλίου).
  • 1η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας με πώληση του 25,25% και παράλληλη εκχώρηση του ελέγχου της διοίκησης των ΚΑΕ σε ομάδα Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
2000 Ίδρυση της θυγατρικής Εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ Α.Ε.» με αντικείμενο τον ανεφοδιασμό κρουαζιερόπλοιων, φεριμπότ, εμπορικών πλοίων, άλλων εταιρειών ανεφοδιασμού, στρατιωτικών βάσεων και πρεσβειών, διασφαλίζοντας τη διανομή διεθνούς φήμης προϊόντων, καθώς επίσης και τη λειτουργία καταστημάτων λιανικής.
2001 Μετεγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας τριών (αρχικών) καταστημάτων της Εταιρείας στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.
2003 Υπογραφή σύμβασης αγοράς και πώλησης πακέτου μετοχών ποσοστού 40% μεταξύ της ΑΤΕ, που κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών και των εταιρειών Folli Follie ABEE και Γερμανός ΑΒΕΕ και εκχώρηση του ελέγχου της διοίκησης της εταιρείας από κοινού στις εταιρείες Folli Follie ABEE και Γερμανός ΑΒΕΕ.
2006
  • Εξαγορά της “LINKS LONDON LTD.”
  • Εξαγορά από τη Folli Follie επιπλέον ποσοστού 25% των μετοχών, που ανήκε στην εταιρεία Γερμανός.
2007 Εξαγορά της “ELMEC SPORT A.B.E.T.E.”
2008 Λανσάρισμα νέου λογοτύπου, που αποτυπώνει τόσο τη νέα, μοντέρνα, σύγχρονη εικόνα των καταστημάτων και παράλληλα συνάδει με τις νέες διεθνείς τάσεις στο ταξιδιωτικό εμπόριο, όσο και το ίδιο το αντικείμενο της εταιρείας. Το στοιχείο αυτό παραπέμπει, εκτός από μία καθαρά εμπορική πράξη, αφού συμβολίζει την σακούλα αγορών, και σε χαμόγελο, το αίσθημα χαράς που έχει ο ταξιδιώτης όταν πραγματοποιεί τις αγορές του στα HELLENIC DUTY FREE SHOPS.
2011
  • Συγχώνευση των εταιρειών “FOLLI FOLLIE ΑΒΕΕ”, “ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Α.Ε.” (ΚΑΕ Α.Ε.) και “ELMEC SPORT ΑΒΕΤΕ” με απορρόφηση από την ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Α.Ε. (απορροφώσα εταιρεία).
  • Συμμαχία του Ομίλου FOLLI FOLLIE με τον κινέζικο Όμιλο Fosun, ο οποίος αποτελεί ένα μεγάλο επενδυτικό Όμιλο με δυναμική παρουσία στις αγορές του τουρισμού και του travel retail.

Βραβεία & Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία «ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Α.Ε» βρίσκεται στην 7η θέση με τους "The World's Top50 Giant Operators, 2010", με βάση τη Generation Research. Το 2008, το ΕΒΕΑ της απένειμε το βραβείο «Εξαγωγικής Δραστηριότητας 2007». Ενώ, έχει λάβει και το βραβείο «THE BEST NEW BEAUTY STORE» για το Κατάστημα Αρωμάτων & Καλλυντικών στην Intra Schengen περιοχή, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, από το Duty Free News International Product Award 2010.

Αναπτυξιακή Στρατηγική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εταιρεία διαθέτει 97 καταστήματα σε 45 σημεία σε αεροδρόμια, λιμάνια και μεθοριακούς σταθμούς. Όλα τα καταστήματα βρίσκονται μετά τον έλεγχο των διαβατηρίων, με έντονες σημάνσεις για να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία για να ταξιδέψει.

Η εταιρεία έχει μεγιστοποιήσει την παρουσία της σε σημεία πώλησης στον Ελλαδικό χώρο, παρ’ όλα αυτά η ανάπτυξη αποτελεί κατευθυντήριος δύναμη για την εταιρεία. Το διάστημα 2009 - 2011 επενδύθηκαν €31.200.000,00. Πολλά καταστήματα έχουν ανακαινιστεί στο Διεθνή Αερολιμένα προκειμένου να καλύπτουν πληρέστερα τις αγοραστικές ανάγκες των σύγχρονων ταξιδιωτών π.χ. Perfumes, Cosmetics & Folli Follie, Hellenic gourmet, Cava και Luxury.[1][2][3] Αναδιαμορφώθηκε το μεθοριακό κατάστημα των Κήπων (Αυτοκινητόδρομος 2) στο οποίο είναι διαθέσιμοι χώροι εστίασης και στάθμευσης ενώ ανακαινίστηκαν τα Discount Stores με επώνυμα είδη ένδυσης και υπόδησης που λειτουργούν στους Κήπους, τους Ευζώνους (Αυτοκινητόδρομος 1), στη Νίκη (Αυτοκινητόδρομος 27) και τον Προμαχώνα (Αυτοκινητόδρομος 25).[4] Η αναπτυξιακή στρατηγική της εταιρείας για την επόμενη διετία επικεντρώνεται στις εξής επενδύσεις:
1. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ[5] Ίδρυση νέων ή επεκτάσεις των υφισταμένων καταστημάτων της με απώτερο σκοπό την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της (Κως, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Ρόδος), σε σύνολο 1.000 τμ..
2. ΣΥΝΟΡΑ Βελτιστοποίηση των παρεχομένων υπηρεσιών της προς τους ταξιδιώτες με ανάπτυξη καταστημάτων εστίασης και των πρατηρίων διάθεσης αφορολόγητου πετρελαίου κίνησης. Παράλληλα, επιδιώκει την ίδρυση νέων καταστημάτων στα σύνορα κυρίως με τη Βουλγαρία (σε Ορμένιο, Εξοχή και Νυμφαία).
3. ΛΙΜΑΝΙΑ Εξαιτίας της ραγδαίας ανάπτυξη της Κρουαζιέρας και της μεγάλης εισροή Τούρκων τουριστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η εταιρεία σκοπεύει να λειτουργήσει νέα καταστήματα στα λιμάνια Χανίων, Βόλου, Σάμου, Χίου, Κω όπως επίσης σχεδιάζονται επεκτάσεις καταστημάτων σε Λέσβο(Μυτιλήνη) και Σύμη σε σύνολο 1.200 τμ.
4. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΟΥ CONCEPT ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΕ ΜΑΡΙΝΕΣ Η συνεχώς αυξανόμενη κίνηση ανάμεσα στα Ελληνικά και τα Τουρκικά παράλια και η δημιουργία νέων μαρίνων στα Ελληνικά νησιά, προσδίδει στον κλάδο αυτό νέο ενδιαφέρον. Πρόσφατα έγινε κατακύρωση στα HELLENIC DUTY FREE SHOPS μέσω διαγωνισμού για την εκμετάλλευση για 40 χρόνια της μαρίνας Μυτιλήνης. Τα Hellenic Duty Free Shops σκοπεύουν σύντομα να επεκταθούν και εκτός των συνόρων της Ελλάδας, αποκτώντας παρουσία σε διεθνή αεροδρόμια και μεθοριακούς σταθμούς.[6]

Εμπορική Δραστηριότητα (Προϊοντικό Μείγμα, Μάρκες & Παρεχόμενες υπηρεσίες)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ διαθέτουν μια ποικιλία από αυθεντικά, επώνυμα αρώματα, καλλυντικά, οινοπνευματώδη, καπνικά είδη, σοκολατοειδή, ελληνικά τοπικά τρόφιμα, είδη ρουχισμού, αξεσουάρ, γυαλιά, ταξιδιωτικά είδη, σουβενίρ, παιχνίδια, ηλεκτρονικά, είδη ένδυσης κ.α. σε travel value τιμές.

Διαθέτουν προϊόντα από Ελληνικές και διεθνείς μάρκες όπως Bulgari, Folli Follie, Lacoste, Armani Jeans, Trussardi, Korres, Swarovski, Swatch, Dior, Estee Lauder, Chanel, Giorgio Armani, Μεταξά, Toblerone, Milka, Prada, Hugo Boss, Philips, Sony, Valentino, Benetton, Barbie, Τερκενλής, Nikon, Olympus, Nintendo, Samsonite, Harley Davidson, Johnny Walker, Jack Daniel’s και εκατοντάδες άλλες

Η εταιρεία HELLENIC DUTY FREE SHOPS έχει καθιερώσει το θεσμό του «Προμηθευτής της Χρονιάς», βραβεύοντας κάθε χρόνο διεθνείς και Έλληνες προμηθευτές - συνεργάτες που ξεχωρίζουν για την εμπορική τους δημιουργικότητα και καινοτομία αλλά και τις υψηλές επιδόσεις τους.[7][8][9] Τα HELLENIC DUTY FREE SHOPS συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Best Price Guarantee". Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δεσμεύεται για τις καλύτερες τιμές της Αθήνας, σε επώνυμες μάρκες αρωμάτων, καλλυντικών, ενδυμάτων και αξεσουάρ. Εάν κάποιος ταξιδιώτης βρει κάπου αλλού το προϊόν από αγόρασε από τα καταστήματα του Διεθνούς Αερολιμένα κάπου αλλού φθηνότερα, τότε του επιστρέφεται η διαφορά, στο διπλάσιο. Συμμετέχει σε προγράμματα πιστότητας αεροπορικών εταιρειών (Miles & More της Lufthansa).

Re-Brading[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάγκη ανανέωσης της εικόνας της εταιρείας σε συνδυασμό με το αναδυόμενο, σύγχρονο ταξιδεύειν, οδήγησε τη διοίκηση στην απόφαση της δημιουργίας ενός νέου logo. Παρά τη υψηλή αναγνωρισιμότητα, τη ταύτισή του με το ταξίδι και τη μη κορεσμένη εικόνα του προηγούμενου logo, σύμφωνα με έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί, το 2009 δημιουργήθηκε το νέο logo της εταιρείας. Συνδυάζει την εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας διατηρώντας στοιχεία από το παλαιό σήμα, όπως το HELLENIC και τους μπλε χρωματισμούς, Το βασικό χαρακτηριστικό του νέου λογοτύπου είναι το πορτοκαλί χερούλι. Το στοιχείο αυτό παραπέμπει, εκτός από μία καθαρά εμπορική πράξη, αφού συμβολίζει την σακούλα αγορών, και σε χαμόγελο, το αίσθημα χαράς που έχει ο ταξιδιώτης όταν πραγματοποιεί τις αγορές του στα HELLENIC DUTY FREE SHOPS. Συνοδεύεται από το motto «Η απόλαυση του ταξιδιού».[10]

Κοινωνική Εταιρική Ευθύνη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα HELLENIC DUTY FREE SHOPS έχουν εντάξει στην επιχειρηματική στρατηγική τους τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Γι' αυτό έχουν αναπτύξει πολιτικές κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης με στόχο τόσο τη βιώσιμη ανάπτυξη της επιχείρησης όσο και των τοπικών κοινωνιών κοντά στις οποίες δραστηριοποιείται. Προσέφερε 335.000€ για την υποστήριξη και βιωσιμότητα τοπικών κοινωνιών της περιφέρειας των Καστανέων, Φερών, Ανοίξεως, Προμαχώνα, των νήσων Καρπάθου και Σύμης καθώς και της πυρόπληκτη περιοχής της Ηλείας, σε συνεργασία με τον Όμιλο Folli Follie. Παράλληλα, προσφέρει δωρεές στο Ίδρυμα Βρεφών Μητέρα, στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και άλλα κοινωφελή ιδρύματα. Επίσης, χορηγεί πλήθος εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε τοπικές κοινότητες που η εταιρία λειτουργεί καταστήματα. Η εταιρεία δεν διαθέτει μόνο κοινωνική συνείδηση, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους της. Στα πλαίσια αυτού του ενδιαφέροντος η εταιρία έχει δημιουργήσει ποδοσφαιρική ομάδα υπαλλήλων, ενώ επιβραβεύει ετησίως αριστούχους μαθητές και φοιτητές, παιδιά εργαζομένων με αξιόλογα χρηματικά ποσά. Ο όμιλος συμμετέχει σε προγράμματα ανακύκλωσης εταιρικών πόρων, εξοικονομώντας βασικούς πόρους της κοινωνίας.

FF Group – Συγχώνευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το FF Group δημιουργήθηκε το 2010, μετά τη συγχώνευση των τριών εταιρειών Folli Follie, Hellenic Duty Free Shops & ELMEC Sport. Η Διοίκηση υλοποίησε την πολύπλοκη συγχώνευση των εταιρειών Folli Follie, HELLENIC DUTY FREE SHOPS και ELMEC Sport με απορρόφηση από την HELLENIC DUTY FREE SHOPS (απορροφώσα εταιρεία). Η συγχώνευση ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2010 συμβάλλοντας στο σχηματισμό ενός από τους πλέον αναπτυσσόμενους ομίλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.[11] Ο όμιλος δημιουργεί μόδα παγκοσμίως και έχει κατοχυρώσει μία δυνατή παρουσία, απαριθμώντας περισσότερα από 700 σημεία πώλησης παγκοσμίως και απασχολώντας περισσότερους από 5,900 εργαζομένους. Ιδιαίτερα, μετά τη στρατηγική συμμαχία με την Fosun International αναμένεται ότι θα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην ασιατική ήπειρο. Η FF Group διαθέτει τη θυγατρική «LINKS LONDON LTD». Η «LINKS LONDON LTD» εξαγοράσθηκε τον Ιούλιο του 2006.[12] Είναι η πιο αναγνωρίσιμη αγγλική μάρκα κοσμημάτων, ρολογιών και ειδών πολυτελείας. Σήμερα το δίκτυό της αριθμεί 44 καταστήματα και 22 σημεία πώλησης σε εμπορικούς χώρους παγκοσμίως. Έχει ανακηρυχτεί πολλές φορές «Jewellery Brand of the Υear» στα δημοφιλή βραβεία κοσμημάτων της Μεγάλης Βρετανίας. Ενώ είναι ο δημιουργός της επίσημης συλλογής κοσμημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων 2012. Η «ELMEC Sport S.A.» αποκτήθηκε τον Οκτώβριο του 2007.[13] Είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εμπορικές επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και στα Βαλκάνια. Διαθέτει 120 καταστήματα σε Ελλάδα, Κύπρο, Ρουμανία και Βουλγαρία ενώ διαχειρίζεται το «Attica The Department Store”, το “Golden Attica”, το “Factory Outlet” και το “Factory Outlet Airport”. Επίσης, έχει δίκτυο καταστημάτων πώλησης προϊόντων Nike στην Ελλάδα, δικαίωμα χονδρικής πώλησης Converse προϊόντων ενώ πρόκειται να επαναλειτουργήσει το κατάστημα Μινιόν.

Θυγατρική Εταιρεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hellenic Distributions[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ διαθέτουν τη θυγατρική εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ», η οποία συστήθηκε το Σεπτέμβριο του 2000. Η εταιρεία δημιουργήθηκε προκειμένου να καλυφθεί το νομικό κενό που άφηνε ο σκοπός ίδρυσης της μητρικής εταιρείας HELLENIC DUTY FREE SHOPS Α.Ε. Η μητρική εταιρεία αδυνατούσε, βάσει καταστατικού, να ιδρύσει καταστήματα προσωπικού, καταστήματα σε χώρους αφίξεων αεροδρομίων, σε κοινά προσβάσιμες περιοχές, σε σημεία, δηλαδή, που δεν εξυπηρετούν το ταξιδιωτικό κοινό. Επίσης, δεν υπήρχε η δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί σε τομείς χονδρεμπορίου, εφοδιασμού πλοίων κ.λπ. Η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ Α.Ε. σήμερα διαθέτει ένα ανεπτυγμένο δίκτυο καταστημάτων σε αεροδρόμια και λιμάνια όλης της χώρας, όπως καταστήματα προσωπικού, καταστήματα που βρίσκονται σε κοινά προσβάσιμες περιοχές αεροδρομίων π.χ. TRITON, στην ελεύθερη ζώνη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το news stand, στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, το κατάστημα στο Αεροδρόμιο Αγχιάλου κ.λπ. Από το 2005, δραστηριοποιείται στον κλάδο εφοδιασμού πλοίων (εντός των επιβατικών πλοίων της ATTICA GROUP και της ANEK LINES) και είναι ο αποκλειστικός διανομέας προϊόντων των εταιρειών PHILIP MORRIS, PAPASTRATOS, PERNOD RICARD, HERSHEY’S, WORLD BRANDS DUTY FREE, WILLIAM GRANT’S, IAN MACLEOD, QUALITY SPIRITS INTERNATIONAL, MONUS Doo, NEMIROFF, EFE ALKOLLU, IMPERIAL TOBACCO και PHOENICIA FEREOS, στην Ελλάδα. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών για το 2010 ανήλθε στα 29.206.000€, με ΕΒΙTDA 2.542.500€


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «A trip to the fascinating world of HELLENIC DUTY FREE SHOPS» (PDF). vradwiki. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. «HELLENIC DUTY FREE SHOPS Αρώματα, Καλλυντικά & Folli Follie». vradwiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012. 
  3. «Χάρτης Καταστημάτων Αεροδρομίου Αθηνών» (PDF). vradwiki. 
  4. «Συνέντευξη:Γιώργος Βελέντζας». vradwiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012. 
  5. «Ο Γιώργος Βελέντζας των Hellenic Duty Free Shops ρίχνει 55 εκατομμύρια στα περιφερειακά αεροδρόμια». 
  6. «Στη Folli Follie Group & Setur Servis Turistik A.Ş. η μαρίνα Μυτιλήνης». vradwiki. 
  7. «Hellenic Duty Free names Chanel, Ouzo Plomari as Suppliers of the Year». vradwiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012. 
  8. «Προμηθευτής της Χρονιάς 2010». vradwiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012. 
  9. «Προμηθευτή της Χρονιάς 2011». vradwiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012. 
  10. «Rémy and Hellenic to launch Metaxa 12 Stars in Greek duty-free». vradwiki. 
  11. «Εταιρικό Προφίλ:Folli Follie». vradwiki. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2012. 
  12. «Hellenic acquires Links of London». vradwiki. 
  13. «Τravel retail news». vradwiki.