Bumblebee (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bumblebee
Κινηματογραφική αφίσα της ταινίας
ΣκηνοθεσίαΤράβις Νάιτ
ΠαραγωγήΝτον Μέρφι
Τομ ΝτεΣάντο
Λορέντσο Ντι Μποναβετούρα
Ίαν Μπράις
Μάικλ Μπέι
Μαρκ Βαχράντιαν
ΣενάριοΚριστίνα Χόντσον
Βασισμένο σεTransformers της Hasbro
ΠρωταγωνιστέςΧεϊλι Στένφιλντ
Τζον Σίνα
Χόρχε Λεντεμπρογκ Τζούνιορ
Τζον Όρτιζ
Τζείσον Τράκερ
Πάμελα Άντλον
Ηθοποιοί φωνήςΠίτερ Κάλεν, Ντίλαν Ο'Μπράιαν και Γκρέι ΝτεΛάιλ
ΜουσικήΝτάριο Μαριανέλι
ΦωτογραφίαΕνρικ Σεντιαγκ
ΜοντάζΠολ Ρούμπελ
Εταιρεία παραγωγής
ΔιανομήParamount Pictures
Πρώτη προβολή3 Δεκεμβρίου 2018 (Sony Center)
Κυκλοφορία21 Δεκεμβρίου 2018
Διάρκεια114 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$102 - 135 εκατομμύρια[1][2][3]
Ακαθάριστα έσοδα$468 εκατομμύρια[2]

Το Bumblebee (ή αλλιώς Transformers: Bumblebee[4][5]) είναι μια κινηματογραφική αμερικανική ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας του 2018, βασισμένη στα παιχνίδια Transformers, και σε σκηνοθεσία Τράβις Ναιτ. Αρχικά αναπτύχθηκε ως χρονικό προοίμιο (prequel) και spin-off της πρώτης ταινίας Transformers, ωστόσο κατέληξε να είναι επανεκκίνηση του φρανσαίζ (της σειράς).[6][7] Είναι το έκτο μέρος της σειράς ταινιών Transformers, με πρωταγωνιστές τους Χέιλι Στένφιλντ και Τζον Σίνα. Είναι η πρώτη ταινία Transformers που δεν είναι σε σκηνοθεσία του Μάικλ Μπέι, καθώς και η πρώτη κινηματογραφική ταινία ζωντανής δράσης του Τράβις Νάιτ.[8]

Το Bumblebee να κυκλοφόρησε στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, από την Paramount Pictures. Έλαβε θετικές κριτικές, με τους κριτικούς να επαινούν τις σκηνές δράσης, την ερμηνεία της Στάινφιλντ, την σκηνοθεσία του Νάιτ, τα οπτικά εφέ και την τοποθέτηση της ταινίας στην δεκαετία του 1980. Το Bumblebee θεωρείται η καλύτερη ταινία Transformers από την πρώτη ταινία.[9] Παρόλο που έβγαλε τα λιγότερα χρήματα από όλες της ταινίες της σειράς, η ταινία ήταν εισπρακτική επιτυχία, με εισπράξεις 268 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως εναντίων προϋπολογισμού 102-135 εκατομμυρίων δολαρίων. Μία συνέχεια με τίτλο Transformers: Η Εξέγερση των Θηρίων κυκλοφόρησε το 2023.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον πλανήτη Cybertron, τα Autobots, με επικεφαλής τον Optimus Prime, βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν τον πόλεμο τους ενάντια στους Decepticons και ετοιμάζονται να εκκενώσουν τον πλανήτη. Οι Decepticon υπό την ηγεσία των Starscream, Soundwave και Shockwave αναχαιτίζουν τα Autobots κατά την εκκένωσή τους, και ο Optimus στέλνει τον ανιχνευτή Autobot B-127 στη Γη σε ένα pod διαφυγής για να δημιουργήσει μια βάση επιχειρήσεων ενώ μένει πίσω για να αποκρούσει τα Decepticons. Ο B-127 φτάνει στη Γη και προσγειώνεται στην Καλιφόρνια, διακόπτοντας μια εκπαιδευτική άσκηση του Τομέα 7, μιας μυστικής κυβερνητικής υπηρεσίας επιφορτισμένης με την παρακολούθηση της εξωγήινης δραστηριότητας στη Γη. Ο συνταγματάρχης Τζακ Μπερνς θεωρεί ότι τον B-127 είναι εχθρικό και διατάζει τους άνδρες του να επιτεθούν στο Autobot. Ο B-127 σαρώνει ένα τζιπ Willys MB και καταφεύγει σε ένα κοντινό ορυχείο, όπου δέχεται ενέδρα από το Decepticon Blitzwing. Όταν το B-127 αρνείται να αποκαλύψει το πού βρίσκεται ο Optimus, ο Blitzwing σκίζει το φωνητικό κουτί του και καταστρέφει τον πυρήνα της μνήμης του, αναγκάζοντας τον B-127 να σκοτώσει τον Decepticon με έναν από τους δικούς του πυραύλους. Ο B-127 σαρώνει ένα κοντινό κίτρινο Volkswagen Beetle του 1967 πριν καταρρεύσει από τα τραύματά του.

Το 1987, η Σαρλίν "Τσάρλι" Γουότσον, η οποία είναι σε κατάθλιψη από τον θάνατο του πατέρα της και αγανακτισμένη για τη σχέση της μητέρας της Σάλι με το νέο της αγόρι Ρόναλντ, βρίσκει το Beetle σε ένα τοπικό σκουπιδότοπο που ανήκει στον φίλο της Χανκ, ο οποίος της το δίνει ως δώρο 18ων γενεθλίων. Όταν προσπαθεί να το ξεκινήσει, η Τσάρλι ενεργοποιεί εν αγνοία του ένα σήμα επιστροφής που ανιχνεύεται από τους Decepticons Shatter και Dropkick ενώ ανακρίνουν και σκοτώνουν τον Cliffjumper σε ένα, από τους δορυφόρους του Κρόνου. Τα δύο Decepticons κατευθύνονται στη Γη, αποκτούν ανθρωπογενείς μορφές οχημάτων και συναντούν τον Τομέα 7. παριστάνοντας τους ειρηνευτές, πείθουν την υπηρεσία να τους βοηθήσει να συλλάβουν τον B-127, παρά τις αντιρρήσεις του Μπερνς.

Καθώς η Τσάρλι προσπαθεί να φτιάξει το Beetle, μεταμορφώνεται στον B-127, με τον οποίο γίνεται φίλη και ονομάζει "Bumblebee". Στη συνέχεια ξεκλειδώνει εν αγνοία της ένα μήνυμα από τον Optimus που προτρέπει τον Bumblebee να υπερασπιστεί τη Γη, κάτι που αποκαθιστά μερικές από τις αναμνήσεις του. Τους ανακαλύπτει ο γείτονας της Τσάρλι, ο Μέμο, ο οποίος δέχεται να προστατεύσει το μυστικό τους, ενώ ο Bumblebee μαθαίνει να χρησιμοποιεί το ραδιόφωνό του για να επικοινωνεί. Ενώ μένει μόνος μια μέρα, ο Bumblebee καταστρέφει άθελά του το σπίτι της Τσάρλι και προκαλεί μια άνοδο ενέργειας που προσελκύει την προσοχή του Τομέα 7. Όταν η Σάλι κατηγορεί την Τσάρλι για τον όλεθρο, η Τσάρλι παθαίνει συναισθηματική κατάρρευση και τελικά εκφράζει τον πόνο της για τον θάνατο του πατέρα της και φεύγει με τον Bumblebee και τον Μέμο, μόνο για να την αναχαιτίσουν ο Τομέας 7 και οι Decepticons. Ο Bumblebee συλλαμβάνεται ενώ οι Τσάρλι και Μέμο επιστρέφουν στο σπίτι.

Η Τσάρλι πείθει τον αδελφό της Ότις να καλύψει αυτήν και τον Μέμο καθώς ακολουθούν τον Μπερνς στο φυλάκιο του Τομέα 7 όπου κρατείται ο Bumblebee. Ενώ βασανίζουν τον Bumblebee, οι Shatter και Dropkick ενεργοποιούν κατά λάθος ένα μήνυμα από τον Optimus και μαθαίνουν ότι τα Autobots έρχονται στη Γη. Στη συνέχεια, ο Dropkick σκοτώνει τον Bumblebee και τον Δρ. Πάουελ, αλλά όχι πριν ο τελευταίος μπορέσει να ειδοποιήσει τον Μπερνς για την αλήθεια για τους Decepticons.

Ο Τσάρλι ξαναζωντανεύει τον Bumblebee με ηλεκτροσόκ, αποκαθιστώντας τις αναμνήσεις του και αποκρούει το εμπόδιο του Μπερνς. Αφού αποφεύγουν τον στρατό με τη βοήθεια του Μέμο και της οικογένειάς του, οι Τσάρλι και Bumblebee καταδιώκουν τους Decepticons, οι οποίοι χρησιμοποιούν έναν ραδιοφωνικό πύργο σε ένα κοντινό λιμάνι για να επικοινωνήσουν με τους συμμάχους τους στον Cybertron. Η Shatter καταρρίπτει το ελικόπτερο του Μπερνς όταν προσπαθεί να επέμβει, αλλά ο Bumblebee τον σώζει. Ο Bumblebee πολεμά τον Dropkick και τον δένει με μια αλυσίδα, σκίζοντας τον. Ο Τσάρλι απενεργοποιεί το φανάρι των Decepticon, για να τον κυνηγήσει η Shatter. Ο Bumblebee καταστρέφει έναν τοίχο φράγματος, προκαλώντας μια πλημμύρα που προκαλεί ένα φορτηγό πλοίο να συνθλίψει και να καταστρέψει την Shatter. Ο Bumblebee και η Τσάρλι δραπετεύουν από το στρατό και αργότερα φτάνουν σε έναν γκρεμό με θέα τη Γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ, όπου η Τσάρλι, συνειδητοποιώντας ότι ο Bumblebee έχει μεγαλύτερο σκοπό, τον αποχαιρετά. Ο Bumblebee παίρνει μια νέα φόρμα Chevrolet Camaro του 1977 και φεύγει, και η Τσάρλι ξανασμίγει με την οικογένειά της και τον Μέμο.

Ο Bumblebee επανενώνεται με τον Optimus, ο οποίος δραπέτευσε επιτυχώς από τον Cybertron. Επαινεί τον Bumblebee για τη διατήρηση της ασφάλειας της Γης καθώς παρακολουθούν περισσότερους λοβούς διαφυγής να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης. Εν τω μεταξύ, η Τσάρλι τελειώνει την επισκευή της Corvette στην οποία δούλευαν και ο πατέρας της και παίρνει το κλασικό όχημα για βόλτα.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άνθρωποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χέιλι Στάινφελντ ως Τσάρλι Γουότσον: Μια 18χρονη και πρώην ανταγωνιστικός δύτης που βρίσκει και γίνεται φίλη με τον Bumblebee.
  • Τζον Σίνα ως Τζακ Μπερνς: Πρώην συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού και πράκτορας του Τομέα 7.
  • Τζοτζ Λέντεμποργκ Τζούνιωρ ως Γκιγιέρμο "Μέμο" Γκουτιέρεζ: Ο διπλανός γείτονας της Τσάρλι που γίνεται φίλος με την Τσάρλι και τον Bumblebee.
  • Τζον Ορτίζ ως Δρ. Πάουελ: Ένας πράκτορας του Τομέα 7.
  • Τζέισον Ντράκερ ως Ότις Γουότσον: Ο μικρότερος αδελφός της Τσάρλι.
  • Πάμελα Άντλον ως Σάλι Γουότσον: Η μητέρα της Τσάρλι και του Ότις.
  • Στίβεν Σνάιντερ ως Ρον: Ο αρραβωνιαστικός της Σάλι και ο αναμενόμενος πατριός των Τσάρλι και Ότις.
  • Λεν Καριού ως Θείος Χανκ: Ο ιδιοκτήτης μιας χωματερής όπου η Τσάρλι προμηθεύεται ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
  • Γκλιν Τούρμαν ως Στρατηγός Γουόλεν: Ο ανώτερος του Μπερνς στον Τομέα 7.
  • Γκρέισι Ντιζίνι ως Τίνα Λαρκ: Η αγενής συμμαθήτρια της Τσάρλι.
  • Ρικάρντο Όγιος ως Τριπ Σάμερς: Ένας συμμαθητής και το αγόρι της Τσάρλι.
  • Λένι Τζέικομπσον ως Ρόι: Ένας κάτοικος ενός πάρκου τρέιλερ.
  • Μέγκιν Πράις ως Άμπερ: Η κοπέλα του Ρόι.

Επιπλέον, ο Νικ Πίλα υποδύεται τον πράκτορα του Τομέα 7, Σέιμουρ Σίμονς, μια μεγαλύτερη ηλικιακά εκδοχή του οποίου είχε υποδυθεί ο Τζον Τουρτούρο σε προηγούμενες ταινίες Transformers.[10] Ο Φρεντ Ντράερ υποδύεται τον Σερίφη Λοκ, έναν σερίφη που μπαίνει σε μια καταδίωξη υψηλής ταχύτητας με τους Τσάρλι, Μέμο και Bumblebee, ενώ ο Έντουιν Χοτζ υποδύεται τον Ντάνι Μπελ, έναν πράκτορα του Τομέα 7. Ο Τιμ Μάρτιν Γκλίσον εμφανίζεται σε σεκάνς αναδρομής ως ο νεκρός πατέρας της Τσάρλι. Η Ρέιτσελ Κρόου και η Άμπι Κουίν εμφανίζονται σε διαγραμμένες σκηνές ως φίλες της Τσάρλι, Λιζ και Μπρέντα αντίστοιχα.

Φωνές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Autobots[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντίλαν Ο'Μπράιεν ως Bumblebee/B-127: Ένας νεαρός κατάσκοπος Autobot που μεταμορφώνεται πρώτα σε ένα προηγμένο κίτρινο αυτοκίνητο από τον Cybertron, μετά σε ένα κίτρινο τζιπ Willys MB του 1942, πριν αλλάξει ένα σκουριασμένο κίτρινο Volkswagen Beetle του 1967 και τελικά σε ένα κιτρινόμαυρο Chevrolet Camaro του 1977 από την πρώτη ταινία.[11]
  • Πίτερ Κάλεν ως Optimus Prime: Ο ηγέτης της αντίστασης Autobot, που μεταμορφώνεται σε ημιφορτηγό Freightliner FLA του 1987.[12]
  • Γκρέι Γκρίφιν ως Acree: Ένα Autobot που είναι υπάλληλος επικοινωνίας.[13]
  • Στιβ Μπλουμ ως Wheeljack: Ένα Autobot που είναι επιστήμονας, ηλεκτρολόγος, και εφευρέτης.
  • Άντριου Μοργκάντο ως Cliffjumper: Ένας κατάσκοπος Autobot που είναι μαζί με τον Bumblebee και εκτελείται από τον Dropkick σε έναν από τους δορυφόρους του Κρόνου.[13]
  • Κερκ Μπέιλι ως Μπράουν: Ένας καταδρομέας Autobot.[13]
  • Ντένις Σινγκλετάρι ως Ratchet: Ένας γιατρός Autobot.[13]

Decepticons[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άντζελα Μπάσετ ως Shatter: Ένα Decepticon τριπλής αλλαγής που μεταμορφώνεται σε έναν κόκκινο δορυφόρο Plymouth του 1971 και ένα Harrier.[14]
  • Τζάστιν Θερού ως Dropkick: Ένα Decepticon τριπλής αλλαγής που μεταμορφώνεται σε ένα μπλε AMC Javelin του 1974 και ένα Bell AH-1 SuperCobra.[14]
  • Ντέιβιντ Σομπόλοφ ως Blitzwing: Ένας αναζητητής Decepticon που μεταμορφώνεται σε ένα ερυθρόλευκο McDonnell Douglas F-4 Phantom II και είναι υπεύθυνος για την καταστροφή του κιβωτίου φωνής και του πυρήνα μνήμης του Bumblebee.[13][15]
  • Τζον Μπέιλι ως:
    • Shockwave: Ένας επιστήμονας Decepticon που διατάζει την καταστροφή του Πύργου των Autobot.[16]
    • Soundwave: Ο υπεύθυνος επικοινωνίας των Decepticons, ο οποίος ηγείται των Decepticons ερήμην του Megatron. Ο Soundwave έχει ένα τσιράκι που ονομάζεται Ravage που το στεγάζει στο στήθος του.[16][17]

Transformers που εμφανίζονται σε ρόλους που δεν μιλούν περιλαμβάνουν τον Ironhide, έναν ειδικό όπλων Autobot, Starscream, ένας αναζητητής Decepticon και ο δεύτερος στην εξουσία των Decepticons, και ο Ravage, το τσιράκι του Soundwave που βρίσκεται στο στήθος του. Οι δυνάμεις των Decepticon αποτελούνται από πολυάριθμους γενικούς αναζητητές Decepticon που μεταμορφώνονται σε πίδακες του Cybertron, πολλοί από τους οποίους χρησιμοποιούν χρωματικούς συνδυασμούς που βασίζονται στους προϋπάρχοντες χαρακτήρες Transformers, Skywarp, Thundercracker και Thrust.[18]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Bumblebee (2018)». The Numbers. IMDb. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2019. 
  2. 2,0 2,1 «Bumblebee (2018)». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2019. 
  3. Film and Television Tax Credit Program Program 2.0 (Report). California Film Commission, p. 9. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-10-04. https://web.archive.org/web/20171004180757/http://film.ca.gov/wp-content/uploads/CFC-Approved-Projects-List.pdf. Ανακτήθηκε στις 2018-10-04. 
  4. «Transformers Bumblebee Movie Prequel by John Barber». Penguin.com.au. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2020. 
  5. «Bumblebee Transformers Figure by ThreeA Toys». Sideshow Collectibles. 
  6. Mendelson, Scott (21 Φεβρουαρίου 2019). «Box Office: 'Bumblebee' Is First 'Transformers' To Be Saved By China». Forbes. 
  7. «Looks Like Bumblebee Is Officially The Start Of A New Transformers Movie Universe». CinemaBlend. 17 Φεβρουαρίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2019. 
  8. Spiegel, Josh· Spiegel, Josh (27 Δεκεμβρίου 2018). «'Bumblebee' and When an Animation Director Jumps to Live Action». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  9. «Bumblebee First Reviews: Nostalgia-Heavy Prequel Might Be Series' Best Film» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2023. 
  10. «Director Travis Knight reveals 'Bumblebee's' surprising connection to Michael Bay's 'Transformers' (exclusive)». Yahoo News (στα Αγγλικά). 17 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023. 
  11. Dec 3, Jim VejvodaUpdated:· Dec 3, 2018 5:40 pmPosted:· Pm, 2018 5:00 (3 Δεκεμβρίου 2018). «Exclusive: Bumblebee Voice Actor Revealed». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023. 
  12. «Optimus Prime Is Definitely in Bumblebee Movie». MovieWeb (στα Αγγλικά). 23 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023. 
  13. 13,0 13,1 13,2 13,3 13,4 «Go watch the @transformers @bumblebeemovie !!! It's SO GOOD! #arcee #BumblebeeMovie #Transformers». Twitter. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023. 
  14. 14,0 14,1 July 13, Anthony Breznican· EDT, 2018 at 10:00 AM. «Exclusive: 'Bumblebee' unveils two new Decepticon trackers». EW.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023. 
  15. Bumblebee (2018) - Official Teaser Trailer - Paramount Pictures, https://www.youtube.com/watch?v=fAIX12F6958, ανακτήθηκε στις 2023-06-10 
  16. 16,0 16,1 McMillan, Graeme (24 Σεπτεμβρίου 2018). «How 'Bumblebee' Trailer Demonstrates Best of Both Worlds». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023. 
  17. «I'm just gonna go ahead & claim these for the @bumblebeemovie toys of the characters I voiced. 😂💜🤖💙 @transformers #JoinTheBuzz #TransformersSeige». Twitter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023. 
  18. «Bumblebee: Developing an Epic Set Piece». Industrial Light & Magic (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιουνίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]