Bancorex

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Bancorex
Κλάδοςτράπεζα
Ίδρυση1968
Διάλυση2  Αυγούστου 1999
ΈδραΒουκουρέστι

Η Bancorex ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα στη Ρουμανία κατά τη δεκαετία του 1990, ενώ αντιπροσώπευε περισσότερο από το ένα τέταρτο του μεριδίου της τραπεζικής αγοράς όταν έκλεισε το 1999. [1] Η τράπεζα απέτυχε λόγω της ύπαρξης μη εξυπηρετούμενων δανείων που σχετίζονταν με υποθέσεις πολιτικής διαφθοράς, ιδίως με πολιτικές συναλλαγές που λάμβαναν χώρα παρασκηνιακά. Η τράπεζα διασώθηκε από το ρουμανικό κράτος, ενώ τα περιουσιακά της στοιχεία συγχωνεύθηκαν με την πιο αξιόχρεη Εμπορική Τράπεζα της Ρουμανίας.

Η τράπεζα Bancorex ιδρύθηκε με το όνομα Banca Română de Comerț Exterior (Ρουμανική Τράπεζα Εξωτερικού Εμπορίου) το 1968 και για δεκαετίες ήταν η τράπεζα μέσω της οποίας διεξαγόταν ένα μεγάλο μέρος του εξωτερικού εμπορίου της χώρας.

Διάσωση και συγχώνευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από το τέλος του 1997, η Bancorex έλαβε ένα ποσό 600 εκατομμυρίων δολαρίων από τη ρουμανική κυβέρνηση. Πρόκειται για ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της χώρας. Η ανακεφαλαιοποίηση ακολουθήθηκε από μια αλλαγή στη διαχείριση της τράπεζας τον Απρίλιο του 1998, αλλά όχι και από αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα η κατάσταση της τράπεζας να επιδεινωθεί περαιτέρω. [1] Τελικά, στα τέλη του 1998, όταν η κρίση έπληξε εκ νέου την Bancorex, η κυβέρνηση εξέτασε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, μέσω μιας διαδικασίας ιδιωτικοποίησης.

Μέχρι το 1999, έγινε σαφές ότι η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας θα απαιτουσε 2 δισεκατομμύρια δολάρια (ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του ΑΕΠ της Ρουμανίας), τα οποία δεν θα μπορούσαν να παρασχεθούν από την κυβέρνηση. [1] Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο του 1999, 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια (δηλ. το 85-90% του χαρτοφυλακίου δανείων), τα περισσότερα από τα οποία σε ξένο νόμισμα, δεν εξυπηρετούνταν. Αυτό το ποσό αντιπροσώπευε το 5% του ΑΕΠ της Ρουμανίας εκείνη την εποχή.

Τον Απρίλιο του 1999, η Bancorex κατέρρευσε καθώς οι καταθέτες έσπευδαν να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους από την τράπεζα. [2] Προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω τραπεζικός πανικός, οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν μια γρήγορη εκκαθάριση, μεταφέροντας περιουσιακά στοιχεία σε έναν νεοσυσταθέντα οργανισμό ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων, ενώ οι καταθέσεις καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της δομής της Bancorex απορροφήθηκαν από μια άλλη κρατική τράπεζα, την Εμπορική Τράπεζα της Ρουμανίας. Η τραπεζική άδεια ανακλήθηκε στις 31 Ιουλίου 1999, με ισχύ από τις 2 Αυγούστου 1999. Η ρουμανική κυβέρνηση αποζημίωσε την Εμπορική Τράπεζα της Ρουμανίας για τις υποχρεώσεις που της μεταφέρθηκαν από την Bancorex και της έδωσε το δικαίωμα να αρνηθεί οποιδήποτε περιουσιακό στοιχείο της Bancorex.

Το κόστος της διάσωσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1999, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε στο δημόσιο χρέος ένα ποσό 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την Bancorex. Αυτό το ποσό αντιστοιχούσε στο 4,5% του ΑΕΠ. [2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 Sherif, p.87
  2. 2,0 2,1 Sherif, p.88

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Khaled Sherif, Michael S. Borish, Alexandra Gross, κρατικές τράπεζες στη μετάβαση: Origins, Evolution, and Policy Responses, World Bank Publications, 2003,(ISBN 9780821354995)