Ιδιωτικοποίηση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η ιδιωτικοποίηση ή και αποκρατικοποίηση είναι η διαδικασία ανάληψης των ευθυνών ενός νομικού προσώπου που ανήκει σε κάποια κυβέρνηση από ένα φυσικό πρόσωπο μέσω της πώλησης των μετοχών ή της υπογραφής συμβολαίων. Ο νέος ιδιοκτήτης έχει ή την πλήρη ελευθερία ή την εντολή να εφαρμόζει κυβερνητικά εντολές.

Ένας άλλος ορισμός είναι η αγορά μερικών ή όλων των εκκρεμών μετοχών μιας δημόσιας εισηγμένης εταιρείας από ιδιώτες επενδυτές ή η πώληση κρατικής επιχείρησης ή εταιρείας που ανήκει σε δήμους σε ιδιώτες. Στην περίπτωση μιας κερδοσκοπικής εταιρείας, οι μετοχές δεν διαπραγματεύονται πλέον σε χρηματιστήριο, καθώς η εταιρεία έγινε ιδιωτική μέσω ιδιωτικών συμμετοχών. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση της επανιδιωτικοποίησης, δηλαδή της επιστροφής μιας κρατικοποιημένης εταιρείας στον προηγούμενο ιδιοκτήτη της.

Μέθοδοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρόποι ιδιωτικοποίησης:

  • Με την απευθείας πώληση μέρους ή του συνόλου μιας επιχείρησης. Οι κρατικές ή δημοτικές αρχές μπορούν να πωλούν το σύνολο ή μέρος μιας επιχείρησης. Όταν πωλείται μόνο ένα μέρος μιας επιχείρησης, οι αρμόδιες δημόσιες αρχές διατηρούν κάποια δυνατότητα συμμετοχής στη διαχείριση (όταν ιδιωτικοποιείται ποσοστό μικρότερο του 50%) ή ελέγχου (όταν ιδιωτικοποιείται ποσοστό που φτάνει το λιγότερο 50%+1).
  • Με την πώληση μετοχών της επιχείρησης στο χρηματιστήριο, μια διαδικασία γνωστή ως μετοχοποίηση. Σε αυτή την επιλογή, η επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει μεγάλο αριθμό μικρών ιδιοκτητών.
  • Μέσω μαζικών ιδιωτικοποιήσεων. Με αυτό τον τρόπο ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, ο πληθυσμός παρέχεται με κουπόνια (ομόλογα), με τα οποία ο πληθυσμός μπορεί να αγοράσει μετοχές στις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις.

Υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των οικονομολόγων, τόσο για τα οφέλη όσο και για τις ζημιές τόσο των διαφόρων τύπων όσο και για την ίδια τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης.