Akira

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Akira
ΣκηνοθεσίαΚατσουχίρο Οτόμο
ΠαραγωγήΣούντζο Κάτο
ΣενάριοΊζο Χασιμότο και Κατσουχίρο Οτόμο
Βασισμένο σεAkira
Ηθοποιοί φωνήςΜασαάκι Οκούρα, Γιοσούκε Ακιμότο, Γιουκιμάσα Κισίνο, Μιτσούο Ιουάτα, Τακέσι Κουσάο, Χιρόσι Οτάκε, Τάρο Ισίντα, Καζούμι Τανάκα, Mizuho Suzuki, Νοζόμου Σασάκι, Μασιχίρο Ικεμίζου, Μάμι Κογιάμα, Κοΐτσι Κιταμούρα, Γιουρίκο Φουτσιζάκι, Μασάτο Χιράνο, Τέσο Γκέντα, Τζόνι Γιονγκ Μπος, Καμ Κλαρκ, Ángel De Gracia, Julien Haggége και Ματίας Κοζλόφσκι
ΜουσικήΤσουτόμου Οχάσι
ΤραγούδιGeinoh Yamashirogumi
ΜοντάζΤακέσι Σεγιάμα
Εταιρεία παραγωγήςTMS Entertainment, Bandai, Kodansha, Mainichi Broadcasting System, Sumitomo Corporation και Toho
ΔιανομήToho
Πρώτη προβολή16  Ιουλίου 1988 (Ιαπωνία), 25  Δεκεμβρίου 1989 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), 25  Ιανουαρίου 1991 (Ηνωμένο Βασίλειο), 8  Μαΐου 1991 (Γαλλία) και 9  Μαΐου 1991 (Γερμανία)[1]
Διάρκεια124 λεπτά
ΠροέλευσηΙαπωνία
ΓλώσσαΙαπωνικά

Το Akira είναι ιαπωνική anime ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας με σκηνοθέτη τον Κατσουχίρο Οτόμο. Το σενάριο γράφτηκε από τον Οτόμο και τον Ίζο Χασιμότο και βασίζεται στο ομώνυμο μάνγκα του Οτόμο με το ίδιο όνομα, εστιάζοντας κυρίως στο πρώτο μισό της ιστορίας. Η ταινία παρουσιάζει μία δυστοπική εκδοχή του Τόκιο το έτος 2019, με κυβερνοπάνκ τόνους. Η ιστορία εστιάζει στον έφηβο μοτοσικλετιστή Τετσούο Σίμα και τις ψυχικές του δυνάμεις, και τον αρχηγό της συμμορίας του, Σόταρο Κάνεντα. Αρκετές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Κάνεντα, της αντιστασιακής τρομοκράτισσας Κέι, του συνταγματάρχη Σικισίμα της JSDF (Δυνάμεις Αυτοάμυνας Ιαπωνίας) και μίας ομάδας τριών όντων με ψυχικές δυνάμεις, προσπαθούν να εμποδίσουν τον Τετσούο από το να ελευθερώσει τον φυλακισμένο Άκιρα, ένα πλάσμα με υπερφυσικές ικανότητες. Ενώ τα περισσότερα σχέδια χαρακτήρων και τοποθεσιών πάρθηκαν από το ομώνυμο μάνγκα, το αναδιαρθρωμένο σενάριο της ταινίας διαφέρει σημαντικά από αυτό, παραλείποντας μεγάλο μέρος του τελευταίου μισού του μάνγκα.

Η ταινία απέκτησε ένα μεγάλο κοινό οπαδών από την κυκλοφορία της ως καλτ ταινία,[2] ενώ θεωρείται ευρύτερα ταινία-ορόσημο στα ιαπωνικά κινούμενα σχέδια. Θεωρείται από πολλούς κριτικούς ως μία από τις καλύτερες κινουμένων σχεδίων και επιστημονικής φαντασίας ταινίες όλων των εποχών.[3][4][5][6][7]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1988, μία ψυχική έκρηξη καταστρέφει το Τόκιο και πυροδοτεί τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελικά, στην θέση του χτίζεται μία νέα πόλη με το όνομα Νέο-Τόκιο, αλλά το 2019, ένα χρόνο πριν η πόλη φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες, η δυστοπική μητρόπολη ταράζεται από τρομοκρατία εναντίον της κυβέρνησης και βία συμμοριών. Μία νύχτα, ο παραβατικός έφηβος Σόταρο Κάνεντα και η μποσοζόκου συμμορία του, που ονομάζεται "Κάψουλες", πολεμούν τους εχθρούς τους, τους "Κλόουν". Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Τετσούο Σίμα, καλύτερος φίλος του Κάνεντα, τρακάρει τη μοτοσυκλέτα του για να αποφύγει τον Τακάσι, ένα αγόρι με ψυχικές ικανότητες, το οποίο ξέφυγε από ένα μυστικό κρατικό εργαστήριο με τη βοήθεια ενός μυστικού επαναστάτη. Ο συνταγματάρχης Σικισίμα της Δύναμης Αυτοάμυνας της Ιαπωνίας, με τη βοήθεια του Μασάρου, ενός ακόμη παιδιού με πνευματικές ικανότητες, διατάζει ο Τακάσι να επιστρέψει σπίτι και ο Τετσούο να νοσηλευτεί. Όταν γίνεται γίνεται ανάκριση στο αστυνομικό τμήμα στον Κάνεντα και τη συμμορία του, αυτός βλέπει την Κέι, ένα από τα μέλη των επαναστατών, και κανονίζει να αφεθεί και αυτή ελεύθερη μαζί με τις Κάψουλες.

Ο Σικισίμα και ο Δόκτωρ Ονίσι ανακαλύπτουν ότι ο Τετσούο διαθέτει ψυχικές ικανότητες, παρόμοιες με αυτές του Άκιρα, ενός πνεύματος που προκάλεσε την καταστροφή του Τόκιο, οδηγώντας στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, η φίλη του Τακάσι, Κυόκο, έχει οράματα της επικείμενης καταστροφής του Νέου-Τόκιο, και ο Σικισμίμα διατάζει τον Ονίσι να σκοτώσει τον Τετσούο αν η δύναμή του μεγαλώσει και βγει εκτός ελέγχου. Ο Τετσούο το σκάει από το νοσοκομείο και κλέβει τη μοτοσυκλέτα του Κάνεντα, συνοδευόμενος από το φλερτ του, την Καόρι.Οι Κλόουν τους παγιδεύουν αλλά οι Κάψουλες τους σώζουν. Ενώ ο Τετσούο υποφέρει από δυνατές ημικρανίες και παραισθήσεις, η Δύναμη Αυτοάμυνας τον παίρνει πίσω στο νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια μίας τρομοκρατικής επίθεσης, ο Κάνεντα σώζει την Κέι από το να συλληφθεί και, όταν κρυφακούει τα σχέδιά τους να πιάσουν τον Τετσούο, μπαίνει στην ομάδα των επαναστατών. Στο νοσοκομείο, τα όντα με ψυχικές ικανότητες επιχειρούν κάνουν να Τετσούο να βγάλει τις ψυχικές του δυνάμεις, προκαλώντας του αναστάτωση, αλλά αποτυγχάνουν. Εξαγριωμένος, ο Τετσούο τα κυνηγά με μανία για να τα σκοτώσει. Ο Κάνεντα, η Ρέι και ο Σικισίμα προσπαθούν να σταματήσουν την επίθεση του Τετσούο, αλλά δεν το καταφέρνουν. Ο Τετσούο, μαθαίνοντας ότι ο Άκιρα βρίσκεται σε κρυογονική αποθήκη, σε χώρο οικοδομών δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Παλιού-Τόκιο, δραπετεύει από το νοσοκομείο.

Με την τηλεπαθητική βοήθεια της Κυόκο, η Κέι και ο Κάνεντα δραπετεύουν, για να εμποδίσουν τον Τετσούο να ελευθερώσει τον Άκιρα. Εντωμεταξύ, ο Σικισίμα σκηνοθετεί ένα πραξικόπημα ώστε να βρει τον Τετσούο. Ο Τετσούο παγιδεύει τους φίλους του Κάνεντα, Γιαμαγκάτα και Κάι, σκοτώνοντας τον πρώτο. Αφού μαθαίνει για τον θάνατο του Γιαμαγκάτα, ο Κάνεντα κυνηγά τον Τετσούο για να τον εκδικηθεί. Την ίδια στιγμή, ο Τετσούο ξεσπά στο Νέο-Τόκιο, και τελικά φτάνει στην αποθήκη κοντά στο στάδιο, όπου φυλάσσεται ο Άκιρα σε κατάσταση κρυογονικής ψύξης. Πολεμά την Κέι και επαναφέρει τα απομεινάρια του Άκιρα, αλλά βρίσκει μόνο δείγματα ιστού. Ο Σικισίμα εξηγεί πως ο Άκιρα διαμελίστηκε, καταψύχθηκε και διατηρείται για μελλοντικές μελέτες. Ο Κάνεντα πολεμά τον Τετσούο και ο Σικισίμα χρησιμοποιεί δορυφόρο λέιζερ, προσπαθώντας να σκοτώσει τον Τετσούο, αλλά καταφέρνει μόνο να κόψει το χέρι του. Ο ίδιος ο Τετσούο καταστρέφει το δορυφόρο, και δημιουργεί για τον εαυτό του τεχνητό χέρι.

Παράλληλα, ενώ η Καόρι βρίσκει τον Τετσούο σε κατάσταση τρομερού πόνου, ο Σικισίμα του λέει πως, τα φάρμακα για ημικρανίες που δίνονται στα πλάσματα με ψυχικές ικανότητες, παρεμποδίζουν την εξέλιξη ανεξέλεγκτων δυνάμεων. Ο Τετσούο αποπειράται να πάρει τη θεραπεία από την Καόρι, αλλά ο Σικισίμα τον πυροβολεί. Το τεχνητό του χέρι μεταλλάσσεται, και προσπαθεί να σκοτώσει τον Σικισίμα πριν ο Κάνεντα τον σώσει και παγιδεύσει τον ίδιο. Αδύναμος να ελέγξει τις δυνάμεις του, ο Τετσούο μεταλλάσσεται σε μία γιγαντιαία επίπονη μάζα, περικλείοντας τον Κάνεντα και την Καόρι, σκοτώνοντας και αφομοιώνοντας τη δεύτερη.

Με τον Τετσούο να έχει μεγαλώσει πέρα από κάθε είδος λειτουργικής και συνεκτικής βιολογικής μορφής, τα ψυχικά πλάσματα ξυπνούν τον Άκιρα. Αυτός εμφανίζεται μέσα από τα δοχεία, επανενώνεται με τους φίλους τους, και πυροδοτεί μία δεύτερη ψυχική έκρηξη, παίρνοντας μέσα σε αυτή τον Τετσούο και τον Κάνεντα. Καθώς ο Τετσούο αντιστέκεται στις ψυχοκινητικές δυνάμεις του Άκιρα, τα πλάσματα μεταφέρουν με τηλεπάθεια τον Σικισίμα μακριά από το στάδιο όπου θα είναι ασφαλής, και ο Τακάσι μπαίνει στην έκρηξη για να σώσει τον Κάνεντα. Τα υπόλοιπα πλάσματα βοηθούν στην προσπάθεια, με κόστος να μη μπορούν να επιστρέψουν πίσω. Στην έκρηξη, ο Κάνεντα βιώνει τις αναδρομές στην παιδική ηλικία των πλασμάτων και του Τετσούο. Ανάμεσα σε αυτές, μία ανάμνηση έδειχνε πόσο πολύ ο Τετσούο εμπιστευόταν τον Κάνεντα, ενώ μία άλλη έδειχνε πως τα παιδιά εκπαιδεύτηκαν και αλλάχθηκαν πριν την ολοκληρωτική καταστροφή του Τόκιο.

Τα πλάσματα βοηθούν τον Κάνεντα να δραπετεύσει και του λένε πως ο Άκιρα θα οδηγήσει τον Τετσούο κάπου σε ασφάλεια. Η Κυόκο αποκαλύπτει ότι η Κέι έχει αρχίσει να αναπτύσσει ψυχικές δυνάμεις. Η έκρηξη καταστρέφει μεγαλύτερο μέρος του Νέου-Τόκιο, σκοτώνοντας τον Ονίσι. Επακόλουθα, ο Κάνεντα ανακαλύπτει ότι η Κέι και ο Κάι επέζησαν, και οδηγούν έξω από το Νέο-Τόκιο, ενώ ο Σικισίμα βλέπει τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από την πόλη. Ο Τετσούο τελικά ελέγχει τις δυνάμεις του, και πυροδοτεί μεγάλη έκρηξη σε ένα εναλλακτικό σύμπαν.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ δούλευε πάνω στο μάνγκα Akira, ο Κατσουχίρο Οτόμο δεν σκόπευε να το μετατρέψει σε ταινία. Όταν, ωστόσο, του προτάθηκε η ιδέα να το κάνει, ένιωσε "πολύ ιντριγκαρισμένος".[8] Δέχθηκε να μετατραπεί το μάνγκα σε ταινία με τον όρο να έχει τον έλεγχο του εγχειρήματος. Για την παραγωγή της ταινίας συνενώθηκαν μερικές μεγάλες ιαπωνικές εταιρίες ψυχαγωγίας, και η συνεργασία αυτή πήρε το όνομα The Akira Committee. Η ένωση αυτή απαιτούσε τον απίστευτα υψηλό προϋπολογισμό των 1,100,000,000 γιεν, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ποιότητα, ισάξια του μάνγκα, το οποίο αποτελούνταν από 2,000 σελίδες. Η επιτροπή αποτελούνταν από τις εκδοτικές εταιρίες Kodansha Ltd., Mainichi Broadcasting System, Inc., Bandai Co., Ltd., Hakuhodo Incorporated, τις εταιρείες διανομής Toho Co., Ltd., Laserdisc Corporation και Sumitomo Corporation, οι οποίες διέθεσαν χρήματα και προώθηση για την ταινία. Το animation της ταινίας έγινε από την Tokyo Movie Shinsha Co., Ltd.[9]

Τα περισσότερα άνιμε είναι γνωστά για τις περικοπές στον τομέα της παραγωγής animation (απεικόνιση), ώστε, για παράδειγμα, να κινούνται μόνο τα χείλη των χαρακτήρων ενώ το πρόσωπό τους παραμένει στατικό. Όμως, το Akira έσπασε αυτό το μοτίβο, έχοντας λεπτομερείς σκηνές, προσχεδιασμένους διαλόγους (διαλόγους που ηχογραφήθηκαν πριν ξεκινήσει η παραγωγή της ταινίας, και οι κινήσεις των χειλιών των χαρακτήρων είναι σχεδιασμένη με τρόπο τέτοιο, ώστε να ταιριάζουν στον ήχο),[10] πράγμα πρωτάκουστο για την παραγωγή άνιμε. Επίσης, στην ταινία χρησιμοποιήθηκε και CGI, αρχικά στις σκηνές όπου απεικονιζόταν ο δείκτης μοτίβου του δόκτορα Ονίσι, αλλά και στις σκηνές αντικειμένων που έπεφταν, παραλλάξεις μοντέλων στο φόντο, και μικροαλλαγές στο φωτισμό κ.ά.[11] Σε αντίθεση με τους live action προκατόχους του, το Akira είχε επιπλέον και τον προϋπολογισμό να επιδείξει ένα εντελώς ρεαλιστικό φουτουριστικό Τόκιο.

Το teaser trailer για το Akira κυκλοφόρησε το 1987. Η παραγωγή της ταινίας ολοκληρώθηκε το 1987, με την ηχογράφηση και μίξη του ήχου να εκτελούνται στις αρχές του 1988. Η ταινία βγήκε το 1988, δύο χρόνια πριν την ολοκλήρωση του μάνγκα το 1990. Ο Οτόμο ισχυρίστηκε ότι γέμισε 2000 σελίδες με σημειώσεις, που περιείχαν διάφορες ιδέες και σχέδια για τους χαρακτήρες της ταινίας, αλλά το τελικό storyboard (εικονογραφημένο σενάριο) αποτελούνταν από 738 "ψαλιδισμένες" σελίδες.[11] Είχε μεγάλη δυσκολία στην ολοκλήρωση του μάνγκα. Δήλωσε ότι η έμπνευση για τον τερματισμό του προήλθε το 1990 από μία συζήτηση που είχε με τον Αλεχάντρο Χοδορόφσκι. Δήλωσε επίσης ότι, το εγχείρημα για την ταινία έπρεπε να ξεκινήσει με τη συγγραφή ενός τέλους που θα ήταν το κατάλληλο κλείσιμο για τους βασικούς χαρακτήρες, τις ιστορίες και τα θέματα, χωρίς να ήταν υπερβολικά εκτενές, έτσι ώστε να ήξερε σε ανάποδη σειρά, ποια στοιχεία του μάνγκα θα έμπαιναν στο άνιμε και έτσι θα τα περιλάμβαναν διάφορα στοιχεία του σε μία συνεκτική, δίωρη ιστορία.[12]

Ο Οτόμο είναι μεγάλος θαυμαστής του μάνγκα Tetsujin 28-go. Ως αποτέλεσμα, έδινε στους χαρακτήρες των δημιουργημάτων του ονόματα από το μάνγκα: ο Κάνεντα έχει το ίδιο όνομα με τον πρωταγωνιστή του Tetsujin 28-go, ο συνταγματάρχης Σικισίμα έχει το ίδιο όνομα με τον καθηγητή Σικισίμα, ενώ ο Τετσούο μοιράζεται το όνομα του γιου του καθηγητή Σικισίμα, Τετσούο Σικισίμα, ενώ το όνομα του Άκιρα Ριουσάκου προέρχεται από τον Ριουσάκου Μουρασάμε. Επιπλέον, ο Τακάσι έχει τατουάζ στο χέρι του τον αριθμό "26", πράγμα το οποίο θυμίζει έντονα τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται στο Tetsujin 28-go.

Φωνές ηθοποιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτήρας Φωνή ηθοποιού στα ιαπωνικά[11] Φωνή ηθοποιού στα αγγλικά
(Electric Media/Kodansha/Streamline, 1989)[13]
Φωνή ηθοποιού στα αγγλικά
(Animaze/Pioneer-Geneon, 2001 Remastered)[14]
Σόταρο Κάνεντα Μίτσουο Ιβάτα Cam Clarke (Jimmy Flinders) Johnny Yong Bosch
Τετσούο Σίμα Νοζόμου Σασάκι Jan Rabson (Stanley Gurd Jr.) Joshua Seth
Κέι Μάμι Κογιάμα Lara Cody (Deanna Morris) ως Kay Wendee Lee
Συνταγματάρχης Σικισίμα Τάρο Ίσιντα Tony Pope (Anthony Mozdy) Jamieson Price (James Lyon)
Δόκτωρ Ονίσι Μιζούχο Σουζούκι Lewis Arquette (Lewis Lemay) Simon Prescott (Simon Isaacson)
Ριουζάκου (Ρίου) Τέσσο Γκέντα (Τετσούσο Γκέντα) Steve Kramer (Drew Thomas) ως Roy Bob Buchholz (Robert Wicks)
Κιόκο (Νο. 25) Φουκούε Ίτο (Σάτσι Ίτο) Melora Harte (Marilyn Lane) Sandy Fox
Τακάσι (Νο. 26) Τατσουχίκο Νακαμούρα Barbara Goodson (Barbara Larsen) Cody MacKenzie
Μασάρου (Νο. 27) Καζουχίρο Καμιφούτζι (Καζουχίρο Κάντο) Bob Bergen Cody MacKenzie
Καόρι Γουρίκο Φουτσιζάκι Barbara Goodson (Barbara Larsen) Michelle Ruff (Georgette Rose)
Γιαμαγκάτα Μασαάκι Οκούρα Tony Pope (Anthony Mozdy) ως Yama Michael Lindsay (Dylan Tully)
Καϊσούκε (Κάι) Τακέσι Κουσάο Bob Bergen Anthony Pulcini (Tony Sarducci)
Νέζου Χιρόσι Οτάκε Tony Pope (Anthony Mozdy) ως Πληροφοριοδότης Mike Reynolds (Ray Michaels)
Λαίδη Μιγιάκο Κοΐτσι Κιταμούρα Steve Kramer (Drew Thomas) William Frederick Knight (William Frederick)
Επιθεωρητής Μιτσιχίρο Ικεμίζου Bob Bergen Steve Staley (Steve Cannon)
Εΐτσι Γουτανάμπε Τάρο Αρακάγουα Jan Rabson (Stanley Gurd Jr.) Skip Stellrecht (Henry Douglas Grey)
Μιτσούρου Κουβάτα Γιουκιμάσα Κισίνο Tony Pope (Anthony Mozdy) Jonathan C. Osborne
Γιούτζι Τακεγιάμα Μασάο Χιράνο Bob Bergen Eddie Frierson (Christy Mathewson)
Στρατιώτης Καζούμι Τανάκα Steve Kramer (Drew Thomas) Tony Oliver (Rafael Antonio Oliver)
Μπάρμαν Χαρουκίγια Γιοσούκε Ακιμότο Tony Pope (Anthony Mozdy) John Snyder (Ivan Buckley)

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ιαπωνικό box office, η ταινία απέσπασε ¥750 εκατομμύρια το 1988.[15]

Οικιακά μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρότζερ Ίμπερτ επέλεξε το Akira ως Video Pick of the Week.[16]

Συμβολισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέχθηκε για το Akira ότι έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Συμβολίζει το μετατραυματικό στρες που προκλήθηκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις βόμβες που ρίχθηκαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.[17] Ο Τετσούο αναπαριστά την μεταπολεμικούς αγώνες της Ιαπωνίας. Οι ψυχικές του δυνάμεις και οι περίεργες μεταλλάξεις του είναι απομεινάρια των παραμορφώσεων των ίδιων των Ιαπώνων, οι οποίοι δηλητηριάστηκαν από τη ραδιενέργεια. Επιπλέον, ο Τετσούο μεταλλάχθηκε σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα, κάτι που συνέβη και στην ίδια την Ιαπωνία, η οποία τη δεκαετία του 1990 μεταμορφώθηκε από μία κατεστραμμένη πόλη σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις. Το μηχανικό χέρι του Τετσούο και ο τρόπος με τον οποίο μετατρέπει ανεξέλεγκτα όλο του το σώμα σε μάζα που εμπεριέχει μεταλλικά κομμάτια, συμβολίζει τη γοργή μετατροπή της Ιαπωνίας σε τεράστια βιομηχανική δύναμη, η οποία, όπως ο Τετσούο, χάνει την ταυτότητα και το ήθος της.[18]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εξώφυλλο του AKIRA: Original Soundtrack, που ηχογραφήθηκε το 1988 και κυκλοφόρησε το 1990.

Το soundtrack της ταινίας κυκλοφόρησε με τον τίτλο AKIRA: Original Soundtrack και ηχογραφήθηκε από τον Γκεϊνό Γιαμασιρογκούμι. Η σύνθεση και η διεύθυνση της μουσικής έγινε από τον Σότζι Γιαμασίρο (ψευδόνυμο του Οουχάσι Σουτόμου). Ο δίσκος περιέχει μουσική η οποία ηχογραφήθηκε ξανά για κυκλοφορία. Τα "Kaneda", "Battle Against Clown" και "Exodus From the Underground Fortress" είναι μέρος του ίδιου κύκλου τραγουδιού. Για παράδειγμα, στοιχεία του "Battle Against Clown" ακούγονται στην αρχική σκηνή της ταινίας με τις μηχανές. Τα κομμάτια απαριθμούνται με την ίδια σειρά με την οποία ακούγονται στην ταινία. Η εκδοχή του soundtrack για τη βόρεια Αμερική περιείχε εκτεταμένες σημειώσεις για την παραγωγή από τους Ντέιβιντ Κιθ Ρίντικ και Ρόμπερτ Νάπτον.

Ένα δεύτερο soundtrack κυκλοφόρησε, το οποίο περιείχε τη γνήσια μουσική χωρίς επαν-ηχογράφηση, αλλά ήταν κολάζ μελέτης των χαρακτήρων με ηχητικά εφέ και διαλόγους από την ταινία. Πιθανότατα ήταν η άμεση μεταφορά από αυτή.

Το Symphonic Suite AKIRA είναι η ίδια εκδοχή με το AKIRA: Original Soundtrack και κυκλοφόορησε το 1988,[19] αλλά χωρίς τις φωνές και τα ηχητικά εφέ της ταινίας.

Άλλα μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2002, η Warner Bros. απέκτησε τα πνευματικά δικαιώματα να για δημιουργήσει ένα remake του Akira,[20] και από τότε έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες να γραφτεί το σενάριο και να ξεκινήσει η παραγωγή.[21] Στις 10 Ιουνίου του 2010, ο παραγωγός Andrew Lazar εξήγησε πως περιεργάζονταν να χωρίσουν το Akira σε δύο ταινίες, βασισμένες στα κεφάλαια του μάνγκα 1-3 και 4-6, αντίστοιχα.[22] Σύμφωνα με τον Gary Whitta, σε ένα σημείο το σενάριο είχε τα γεγοότα να εξελίσσονται ένα Μανχάταν που ανήκει στην Ιαπωνία.[23]

Από τότε που ξεκίνησε το εγχείρημα, αρκετοί σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, παραγωγοί και ηθοποιοί επιλέχθηκαν.[20][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33]

Τον Απρίλιο του 2011, ο George Takei μίλησε στην The Advocate σχετικά με τις φήμες για το καστ της ταινίας, δηλώνοντας ότι οποιαδήποτε επιλογή για την επιστράτευση λευκών ηθοποιών στο Akira θα προσβάλλει και τους Ασιάτες, και τους φανατικούς του αρχικού μάνγκα ή του άνιμε.[34]

Στις 9 Μαΐου του 2014, ένα live-action trailer "ανέβηκε" στο YouTube, πράγμα που αναζωπύρωσε τις ελπίδες των φανατικών του μάνγκα και της ταινίας Akira για τη μεταφορά τους στη μεγάλη οθόνη. Η ανάπτυξη αυτού του μη κερδοσκοπικού trailer πραγματοποιήθηκε από την καναδική εταιρία με το όνομα Akira Project, με σκηνοθέτη και παραγωγό τον Nguyen-Anh Nguyen. Τον Ιούλιο του 2012, η εταιρία ξεκίνησε καμπάνια στην ιστοσελίδα Indiegogo, ώστε να μαζέψει χρήματα για να πραγματοποιήσει το εγχείρημα. Η καμπάνια απέφερε περίπου 5,000 δολάρια και αρκετούς ανθρώπους από όλο τον κόσμο που βοήθησαν στην παραγωγή του trailer. Αυτό βιντεοσκοπήθηκε στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ μέχρι το Νοέμβριο του 2012, ενώ σκοπός των δημιουργών ήταν να μείνει όσο πιο κοντά στο μάνγκα Akira.[35]

Μέχρι τις 14 Ιουλίου του 2014, ο πιο γνωστός πρόσφατος σεναριογράφος που δούλευε πάνω στο Akira ήταν ο Dante Harper.[36]

Στις 8 Μαρτίου του 2015, ο καθορισμένος σκηνοθέτης Jaume Collet-Serra δήλωσε σε μία συνέντευξη στο Collider.com ότι δεν υπήρξε εξέλιξη στην ταινία και ότι σχεδιάζει να κάνει ένα διάλειμμα από τη σκηνοθεσία. Ωστόσο, το στούντιο μπορεί τελικά να κάνει πραγματικότητα την ταινία.[37] Στις 8 Ιουνίου του ίδιου έτους, το Hollywood Reporter ανέφερε ότι ο στούντιο συνεχίζει την παραγωγή με τον Μάρκο Ραμίρεζ, γνωστό για τη δουλειά του ως ενός από τους showrunners της σειράς Daredevil της Marvel, θα γράψει την ταινία.[38] Η Warner Bros. έδωσε κάποια στιγμή στον Τζορτζ Μίλερ την ευκαιρία να διευθύνει την ταινία, αλλά αυτός την απέρριψε, καθώς είχε δεσμεύσεις σε άλλα εγχειρήματα.

Σειρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2016, ο Κατσουχίρο Οτόμο αποκάλυψε στην γαλλική εκδήλωση Angouleme ότι μία μεταφορά της ταινίας στην τηλεόραση είναι σε σκέψη. Ωστόσο, υπάρχουν επιφυλάξεις λόγω πιθανής εσφαλμένης μεταφοράς των ιαπωνικών στα αγγλικά.[39]

Βιντεοπαιχνίδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1988, η Taito κυκλοφόρησε το παιχνίδι περιπέτειας Akira για το Famicom, αποκλειστικά στην Ιαπωνία.[40] Αναπτυσσόταν άλλο ένα παιχνίδι Akira για τα συστήματα Super Nintendo Entertainment System, Sega Genesis και Sega CD, αλλά ακυρώθηκε μαζί με προοπτικές ενός άλλου παιχνιδιού Akira για τις φορητές κονσόλες Game Boy και Game Gear.[41] Το 1994, η International Computer Entertainment ανέπτυξε ένα βιντεοπαιχνίδι βασισμένο στην ταινία για τα Amiga και Amiga CD32.[42] Για να συμπέσει με την κυκλοφορία της κυκλοφορίας της ταινίας σε DVD το 2002, η Bandai κυκλοφόρησε το Akira Psycho Ball έναν εξομοιωτή pinball για το PlayStation 2.[43]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά) Λεξικό παγκόσμιων κινηματογραφικών ταινιών. Zweitausendeins.
  2. «Four sci-fi films imagined 2019 but how accurate were they?». The National (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2019. 
  3. Nicholas. «Top 10 Best Anime Movies of all Time». www.moviecricket.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  4. «10 Best Anime Movies Of All Time» (στα αγγλικά). ScreenJunkies. http://www.screenjunkies.com/movies/movie-lists/10-best-anime-movies-of-all-time/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  5. O'Neill, Phelim (2010-10-21). «Akira: No 22 best sci-fi and fantasy film of all time» (στα αγγλικά). The Guardian. ISSN 0261-3077. http://www.theguardian.com/film/2010/oct/21/akira-otomo-fantasy-sci-fi. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  6. «Top 50 Science Fiction Films». www.film4.com (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  7. «The Best Sci-Fi Movies». Complex (στα Αγγλικά). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  8. Akira Production Report (DVD). Madman Entertainment. 13 November 2001.
  9. Production insights, Akira #3 (Epic Comics, 1988).
  10. Akira 2019 (2009-12-29), Interview with Akira creator Katsuhiro Otomo (3/4), http://www.youtube.com/watch?v=_BFmrVHB44w, ανακτήθηκε στις 2017-10-24 
  11. 11,0 11,1 11,2 Hughes, David (2003). Comic Book Movies. Virgin Books. p. 27. ISBN 0-7535-0767-6.
  12. Director Interview (DVD). FUNimation Entertainment. 12 November 2013.
  13. «Akira (movie) | CrystalAcids.com». www.crystalacids.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  14. «Akira (movie) | CrystalAcids.com». www.crystalacids.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  15. キネマ旬報. キネマ旬報社. 1989. 
  16. «Akira BD+DVD». Anime News Network (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2019. 
  17. «Akira: To cyberpunk anime του '88 που ακόμη μας εξουσιάζει». LiFO. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2019. 
  18. Wisecrack (2015-08-29), Hidden Meaning in Akira – Earthling Cinema, https://www.youtube.com/watch?v=4iGnPZp6_-Q, ανακτήθηκε στις 2017-10-24 
  19. «Geinoh Yamashirogumi - Symphonic Suite Akira». Discogs (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  20. 20,0 20,1 Linder, Brian (12 Απριλίου 2002). «Akira Hollywood Remake!?». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  21. «'Akira' Production Offices Shut Down As Warner Bros. Scrutinizes Budget (Exclusive)». 16 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  22. «Exclusive: Producer Andrew Lazar Video Interview JONAH HEX; Plus Updates on AKIRA, ONE FINGER SALUTE, GET SMART 2, More» (στα αγγλικά). Collider. 2010-06-17. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-06-19. https://web.archive.org/web/20100619110355/http://www.collider.com/2010/06/17/producer-andrew-lazar-interview-jonah-hex-akira-get-smart-2-joe-namath-one-finger-salute/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  23. «Screenwriter Gary Whitta Says His AKIRA Script Took Place in a Japanese-owned Manhattan» (στα αγγλικά). Collider. 2013-05-28. http://www.collider.com/akira-movie-news-gary-whitta/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  24. «Warner, Leonardo DiCaprio to Produce Live-Action Akira (Update 2) - News - Anime News Network». 31 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  25. «Exclusive AKIRA Movie Update» (στα αγγλικά). Collider. 2009-09-07. http://collider.com/exclusive-akira-movie-update/7120/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  26. «Gary Whitta Provides Akira Update - ComingSoon.net». 12 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  27. «Rumor: Zac Efron in Albert Hughes’ ‘Akira’? – /Film» (στα αγγλικά). Slashfilm. 2010-11-05. http://www.slashfilm.com/rumor-zac-efron-albert-hughes-akira/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  28. «Another Akira Casting Rumor Emerges From the Frozen Locker - Ain't It Cool News: The best in movie, TV, DVD, and comic book news». 1 Φεβρουαρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Φεβρουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  29. «Is James Franco Going to Play Kaneda in ‘Akira’? – /Film» (στα αγγλικά). Slashfilm. 2011-02-11. http://www.slashfilm.com/james-franco-akira/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  30. «'Akira' Focuses On Short List Of Actors After Getting Steve Kloves Rewrite - Deadline.com». 29 Απριλίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  31. «Garrett Hedlund Formally Offered Lead In AKIRA». 9 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  32. «Gary Oldman Coveted By Warner Bros For 'Akira' And 'Arthur & Lancelot' - Deadline.com». 4 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  33. «Garrett Hedlund in Negotiations to Star in 'Akira' for Warner Bros». 16 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  34. «Takei to WB: Do the Right Thing | News Features | The Advocate». web.archive.org. 29 Δεκεμβρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2019. CS1 maint: Unfit url (link)
  35. «About - Akira Project» (στα αγγλικά). Akira Project. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-03-30. https://web.archive.org/web/20170330173502/http://www.akira-project.com/about/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  36. Jr, Mike Fleming (2014-07-14). «Dante Harper Boards Fox 2000’s ‘The Secret Of The Temple’» (στα αγγλικά). Deadline. http://www.deadline.com/2014/07/dante-harper-boards-fox-2000s-the-secret-of-the-temple/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  37. «Jaume Collet-Serra Says No Progress Has Been Made on Live-Action AKIRA Movie» (στα αγγλικά). Collider. 2015-03-08. http://collider.com/akira-movie-live-action-jaume-collet-serra/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  38. «'Daredevil' Showrunner to Write 'Akira' Adaptation for Warner Bros. (Exclusive)» (στα αγγλικά). The Hollywood Reporter. http://hollywoodreporter.com/heat-vision/daredevil-showrunner-write-akira-799880. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. [νεκρός σύνδεσμος]
  39. «Katsuhiro Otomo Teases Possible 'Akira' TV Adaptation». AFA: Animation For Adults. http://www.animationforadults.com/2016/01/katsuhiro-otomo-teases-possible-akira.html?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter. Ανακτήθηκε στις 2017-10-24. 
  40. «Akira for NES (1988) - MobyGames». MobyGames. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  41. «Szczepaniak, John (22 December 2012). "Jim Gregory interview - AKIRA - SNES". Hardcore Gaming 101. Archived from the original on 2 January 2014. Retrieved 27 August 2013». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  42. «Akira for Amiga CD32 (1994) - MobyGames». MobyGames. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 
  43. «Akira Psycho Ball». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2017. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]