Χωστή Χανίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 35°23′01″N 23°52′03″E / 35.383722°N 23.867473°E / 35.383722; 23.867473

Χωστή
Χωστή is located in Greece
Χωστή
Χωστή
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΚρήτης
Περιφερειακή ΕνότηταΧανίων
ΔήμοςΠλατανιά
Δημοτική ΕνότηταΜουσούρων
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΚρήτη
ΝομόςΧανίων
Πληθυσμός
Μόνιμος13
Έτος απογραφής2021

Η Χωστή είναι οικισμός της κοινότητας Πρασέ του δήμου Πλατανιά στην περιφερειακή ενότητα Χανίων της Κρήτης. Ανήκε στην Επαρχία Κυδωνίας του Νομού Χανίων. Είναι ένα ιστορικό χωριό στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.

Ιδρύθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα από Τούρκους, οι οποίοι ήθελαν να παραμείνουν στην Κρήτη και να γλιτώσουν από τους διώκτες τους. Η ονομασία του χωριού προήλθε από τη λέξη κρύβομαι-κρυφτό, το οποίο λέγεται Χωστό στην κρητική διάλεκτο.

Το χωριό κάηκε τρεις φορές από Οθωμανούς και Αγαρηνούς κατακτητές και αναβίωσε στα τέλη του 19ου αιώνα μετά την αναστήλωσή του.

Κατά την οθωμανική κατοχή, αποτελούσε πέρασμα προς τις δυτικές επαρχίες του νομού Χανίων. Ως μέσα συγκοινωνίας χρησιμοποιούνταν γαϊδούρια και μουλάρια, ενώ η επικοινωνία είχε επίσης σκοπό την ανταλλαγή προϊόντων και το πέρασμα προς τα λιμάνια Χανίων και Σούδας.

Κατά τη Γερμανική Κατοχή, το χωριό υποστήριξε το αντάρτικο με αγωνιστές που σκοτώθηκαν στις μάχες του Θέρισσου, των Βουκολιων και του Κερίτη ποταμού.

Η βλάστηση του χωριού αποτελείται από κυπαρίσσια, πλατάνια και ελιές, διαθέτει πηγαίο νερό και διασχίζεται από φαράγγια και λόφους, στις πλαγιές των οποίων είναι χτισμένο.