Χετί Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χετί Β΄
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αίγυπτος
Πληροφορίες ασχολίας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΝομάρχης

Ο Χετί Β΄ ήταν αρχαίος Αιγύπτιος νομάρχης της 13ης νομός της Άνω Αιγύπτου, κατά τη διάρκεια βασιλείας του φαραώ Μερικαρέ της Δέκατης Δυναστείας (περ. 21ος αιώνα π.Χ., Πρώτη μεταβατική περίοδος)[1].

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

X
t
ii
Χετί σε ιερογλυφικά

Ήταν ο τελευταίος μια μακράς γραμμής νομαρχών στο Ασιούτ με ισχυρούς δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια και φιλική σχέση με τη 10η, Ηρακλεοπολιτική δυναστεία: ο πατέρας του ήταν ο νομάρχης Τεφιμπί, ο ίδιος γιος του νομάρχη Χετί Α΄[2], και ένας Ηρακλεοπολίτης φαραώ συμμετείχε στο πένθος για τον παππού του Χετί Α΄ (προ-προππάπου του Χετί Β΄).
Μετά το θάνατο του Τεφιμπί, ο γιος του Χετί Β΄ τοποθετήθηκε νομάρχης από τον ίδιο τον φαραώ Μερικαρέ, ο οποίος ταξίδεψε βόρεια στο Νείλο με την αυλή του. Είναι γνωστό ότι ο Χετί Β΄ έκανε εργασίες αναστήλωσης στο τοπικό ναό του Ουεπουαουέτ[1].

Ήταν πιστός στη 10η Δυναστεία μέχρι τέλους, και πιθανόν πέθανε λίγο πριν την πτώση του Ασιούτ στον φαραώ της Θηβαϊκής Ενδέκατης Δυναστείας Μεντουχοτέπ Β΄, που προηγήθηκε της τελικής παράδοσης της Ηρακλεοπόλεως και έτσι το τέλος του εμφυλίου πολέμου. Υπό τη βασιλεία του Μεντουχοτέπ, η παλιά σειρά νομαρχών που αντιπροσώπευε ο Χετί Β΄ και οι πρόγονοί του, αντικαταστάθηκε από μια νέα, υπέρ της θηβαϊκής δυναστείας σειρά νομαρχών[1].

Ο ημιτελής τάφος του στο Ασιούτ (Ν. IV) είναι ο πιο καλά διατηρημένος από εκείνους των συγγενών του, οι οποίοι δυστυχώς έχουν καταστραφεί, και είναι επίσης ο μόνος που αναφέρει το βασιλικό όνομα (Μερικαρέ)[2]. Ανασκάφηκε πολλές φορές στα τέλη του 19ου αιώνα, και πιο πρόσφατα το 2003-2006[3].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 William C. Hayes, in The Cambridge Ancient History, vol 1, part 2, 1971 (2008), Cambridge University Press, (ISBN 0-521-077915), pp. 467–470.
  2. 2,0 2,1 Donald B. Spanel, in Donald B. Redford (ed), The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt vol. 1, Oxford University Press, 2001, pp. 154-6.
  3. El Khadragu, Mahmoud, "New Discoveries in the Tomb of Khety II at Asyut", Bulletin of the Australian Centre for Egyptology 17, 2006.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Francis Llewellyn Griffith, The inscriptions of Siut and Dêr Rîfeh, London, 1889 (available online)
  • Donald B. Spanel, "The Herakleopolitan Tombs of Kheti I, Jt(.j)jb(.j), and Kheti II at Asyut", Orientalia, 58, 1989, pp. 301–14.