Χάλκη Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 39°33′57″N 22°32′25″E / 39.56583°N 22.54028°E / 39.56583; 22.54028

Χάλκη
Χάλκη is located in Greece
Χάλκη
Χάλκη
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
Αποκεντρωμένη ΔιοίκησηΘεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας
ΠεριφέρειαΠεριφέρεια Θεσσαλίας
Περιφερειακή ΕνότηταΛάρισας
ΔήμοςΚιλελέρ
Δημοτική ΚοινότηταΤοπική Κοινότητα Χάλκης
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΘεσσαλία
ΝομόςΛάρισας
Υψόμετρο81 μέτρα
Πληθυσμός
Μόνιμος1.554
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Παλαιά ονομασίαΜαϊμούλι, Ογχηστός
Ταχ. κώδικας41500
Τηλ. κωδικός2410961

Η Χάλκη είναι ένα από τα χωριά του θεσσαλικού κάμπου. Η θέση της είναι νοτιοανατολικά σε σχέση με την πόλη της Λάρισας, σε υψόμετρο 81 μέτρων και απέχει από αυτή 16 χλμ. Διοικητικά ανήκει στο Δήμο Κιλελέρ. Αριθμεί 1.557 κατοίκους, σύμφωνα με την Απογραφή του 2021.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για τη σημερινή ονομασία του χωριού υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη εκδοχή είναι ότι ονομάστηκε έτσι από τη λέξη «χαλκιάδες» (αυτοί που επεξεργάζονται το χαλκό) και η δεύτερη από έναν αρχαίο οικισμό που βρισκόταν στη γύρω περιοχή.

Παλαιά Ονομασία

Το χωριό έχει δύο παλιές ονομασίες οι οποίες είναι Μαϊμούλι και Ογχηστός.

Γενικά και ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Χάλκη είναι ένα χωριό 15 χιλιόμετρα νότια της Λάρισας. Ιδρύθηκε πριν από 300 περίπου χρόνια από κολίγους της περιοχής. Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, οι Τούρκοι την είχαν ονομάσει Μαϊμούλι (που σημαίνει "απλωταριά", δηλαδή απλωτός κάμπος). Στη συνέχεια ονομάστηκε Όγχηστος. Το όνομα αυτό το πήρε από έναν παραπόταμο που περνούσε έξω από το χωριό.

Η κύρια ασχολία των κατοίκων του χωριού είναι η γεωργία. Οι κύριες παραγωγές είναι το βαμβάκι,το σιτάρι, η βιομηχανική ντομάτα,ενώ τα τελευταία χρονιά καλλιεργείται, σπανάκι αλλά και δενδρώδεις καλλιέργειες όπως (φιστικιά, καρυδιά, αμυγδαλιά, σταφύλι).

Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (1843), ενώ σώζεται το καμπαναριό από τον παλαιότερο ομώνυμο ναό (1815), που κάηκε. Ένα αξιοθέατο της Χάλκης ήταν ένα κυπαρίσσι 26 περίπου μέτρων, το οποίο ήταν από τα ψηλότερα της Ελλάδας και στόλιζε τη Χάλκη την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά κάηκε από άγνωστους λόγους. Επίσης, την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα που συνοδεύονται από το γαϊτανάκι και άλλες διάφορες δραστηριότητες.

Στις 2 Μαΐου, ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Αθανάσιου, στο χωριό πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με χορούς. Το καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα τα «Μπατζιανούλια», εκδηλώσεις προς τιμήν της Ολυμπιονίκη Δέσποινας Μπατζιανούλη, κατοίκου της Χάλκης[1], η οποία διακρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1997 της Δανίας για άτομα με ειδικές ανάγκες κερδίζοντας χρυσό μετάλλιο στο δρόμο 400 μέτρων με παγκόσμιο ρεκόρ και αργυρό στο δρόμο 200 μέτρων.

Στη Χάλκη υπάρχουν 2 πλατείες. Η κεντρική πλατεία "Δημήτριος Χατζηγιάννης" και η πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα, η Χάλκη είναι ευρύτερα γνωστή για την ποδοσφαιρική της ομάδα, τον Ηρακλή Χάλκης, η οποία αγωνίστηκε στην Δ΄ Εθνική ποδοσφαίρου ανδρών. Ιδρύθηκε το 1954 και από τότε έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ιστορία με πολλές κατακτήσεις στην πορεία της.

Επιπλέον στη Χάλκη υπάρχει η ομάδα καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ) και βόλεϊ Ηρακλής Χάλκης.[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Λάμπει η χρυσή Δέσποινα». tanea.gr. ΤΑ ΝΕΑ. 9 Αυγούστου 1997. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2019. 
  2. Administrator. «ΗΡΑΚΛΗΣ ΧΑΛΚΗΣ». iraklis. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020. [νεκρός σύνδεσμος]