Φως... νερό... τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φως... νερό... τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις
ΣκηνοθεσίαΚώστας Στράντζαλης
ΠαραγωγήΚώστας Στράντζαλης
ΣενάριοΝαπολέων Ελευθερίου
ΠρωταγωνιστέςΚώστας Χατζηχρήστος, Σωτήρης Μουστάκας, Ζαννίνο, Κία Μπόζου, Σόφη Ζαννίνου, Νίκος Φέρμας, Λαυρέντης Διανέλλος, Περικλής Χριστοφορίδης, Γιώργος Παπαζήσης, Αθηνά Μερτύρη και Παμφίλη Αργυροπούλου
ΜουσικήΓιώργος Ζαμπέτας
ΤραγούδιΜανταλένα
Στέλιος Ζαφειρίου
ΦωτογραφίαΝίκος Μήλας
ΜοντάζΑντώνης Τέμπος
ΣκηνογραφίαΤάσος Ζωγράφος
Πρώτη προβολή14  Νοεμβρίου 1966
Διάρκεια85 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Το Φως... νερό... τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις είναι ελληνική ασπρόμαυρη κωμική κινηματογραφική ταινία του 1966, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Κώστα Στράντζαλη. Το σενάριο είναι γραμμένο από τον Ναπολέοντα Ελευθερίου, το οποίο περιγράφει τις κωμικές περιπέτειες δύο φίλων και συγχωριανών που μπλέκουν σε μια κομπίνα με ένα απατεώνα, στις αγοραπωλησίες οικοπέδων. Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Χατζηχρήστος, Σωτήρης Μουστάκας, Ζανίνο, Κία Μπόζου και η Σόφη Ζανίνου.[1][2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μανώλης Πελεκούδης, που μόλις έφτασε στην Αθήνα, και ο αρμένης Κρικόρ θα πέσουν θύματα του Σωτήρη Σιδηρόπουλου και της φίλης του, Σόφης. Οι δύο απατεώνες θα τους κάνουν συνέταιρους στη "μαϊμού" κτηματομεσιτική επιχείρηση πώλησης οικοπέδων με δόσεις. Οι δύο νέοι συνεταίροι στρώνονται αμέσως στη δουλειά χωρίς να υποψιάζονται την απάτη του Σιδηρόπουλου. Ετσι αρχίζουν να πωλούν οικόπεδα, υποσχόμενοι στους αγοραστές ότι αυτά βρίσκονται σε προνομιακή θέα με φως, νερό, τηλέφωνο όπως χαρακτηριστικά λέει ο Μανώλης.

Κάποια στιγμή οι νέοι αγοραστές έχοντας δώσει μια προκαταβολή, ζητούν από τον Μανώλη να τους πάει στην περιοχή όπου βρίσκονται τα οικόπεδα «φιλέτα». Μετά από πολύωρη πεζοπορία ο Μανώλης μαζί με τους πελάτες του φτάνουν στην περιοχή που τους είχε υποδείξει ο Σιδηρόπουλος νωρίτερα και διαπιστώνουν ότι τα οικόπεδα «φιλέτα» είναι στην πραγματικότητα βράχια και αγριότοποι.

Επιστρέφοντας πίσω στην Αθήνα, οι δύο απατημένοι συνεταίροι ιδρύουν μαζί με τα θύματα-αγοραστές το «Σωματείο των Σωτηρόπληκτων».

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίφημη σκηνή όπου ο Ζαμπέτας και η Μανταλένα, συνοδεύονται από 80 μπουζουκτσήδες. στο YouTube (2 λεπτά 39 δευτ.)

Στην ταινία εμφανίζεται ο Γιώργος Ζαμπέτας μαζί με την Μανταλένα και τον Στέλιο Ζαφειρίου με συνοδεία από 80 μπουζουκτσήδες, να ερμηνεύουν τα τραγούδια "Άκου τ΄ αηδόνι" και "Θυμήσου τα παλιά μας" (σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη).

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 26 Νοεμβρίου 1966 στον κινηματογράφο Ροζ Μαρί στην Αθήνα[3], ενώ σύγχρονως ξεκίνησε και η προβολή της στους κινηματογράφους Αλκαζάρ της Θεσσαλονίκης και Παλλάδιον της Καστοριάς.[4]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά έκοψε 99.412 εισιτήρια, καταλαμβάνοντας την 61η θέση ανάμεσα σε 117 ελληνικές ταινίες της σαιζόν 1966-1967.[1]

Κριτικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιστότοπος athinorama.gr έδωσε μια μικτή κριτική αναφέροντας πως «Σάτιρα της αστυφιλίας και της αφέλειας αλλά με φλύαρους αυτοχεδιασμούς από τον Χατζηχρήστο και πολλά βαρετά στερεότυπα.»[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις». filmy.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις (Ηθοποιοί)». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Φως... νερό... τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 26 Νοεμβρίου 1966. σελ. 4η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Μακεδονία. 27 Νοεμβρίου 1966. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «Φως, νερό, τηλέφωνο, οικόπεδα με δόσεις». athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]