Φαττέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το φαττέ (αραβικά: فتّة‎‎, σημαίνει: θρυμματισμένος ή ψίχουλα)[1] επίσης γνωστό ως Σαμιάτ (αραβικά: شاميات‎‎ "Δαμασκηνός"),[2] είναι μια κατηγορία Λεβαντίνικων πιάτων[3][απέτυχε η επαλήθευση] που αποτελούνται από κομμάτι φρέσκου, κομμένου ή μπαγιάτικου επίπεδου ψωμιού με άλλα συστατικά.

Γεωγραφική κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φαττέ είναι ένα πολύ περίεργο και αρχαίο πιάτο της Αιγύπτου και του Νότιου Λεβάντε, μια περιοχή που περιλαμβάνει τη Δαμασκό, τη Βηρυτό, την Ιορδανία και τηνΠαλαιστίνη ενώ είναι ως επί το πλείστον άγνωστο στο Βόρειο Λεβάντε.

Περιφερειακές παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συριακό φαττέ με ψητό αρνί σε κύβους και κουκουνάρια, σερβιρισμένα με καυτό βούτυρο

Ο όρος φαττέ περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία περιφερειακών και τοπικών παραλλαγών, μερικές από τις οποίες επίσης έχουν δικά τους διακριτά ονόματα.

  • Λεβάντε: Το λεβαντίνικο φαττέ, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί τόσο το πρωί όσο και το βράδυ,[2] ξεκινά πάντα με μια στοίβα ψωμιού χουμπζ, τα οποία γεμίζονται με γιαούρτι, βραστά ρεβίθια και ελαιόλαδο τα οποία συνθλίβονται και αναμειγνύονται. Στο επόμενο βήμα σχεδόν πάντα ρίχνεται ένα κουτάλι κυμίνου στο μίγμα. Μετά από αυτά τα συστατικά στο μπολ μπορεί να προστεθεί ουσιαστικά οτιδήποτε. Κάποια φαττέ αποτελούνται από μελιτζάνες και καρότα μαζί με ψητό κοτόπουλο και κουκουνάρι, ενώ μερικά περιέχουν μπούτι αρνιού, διάφορα μπαχαρικά και γιαούρτι. Το φατούς είναι μια σαλάτα που παρασκευάζεται με ψημένα κομμάτια πίτας που στην ουσία εμπίπτουν επίσης στην οικογένεια των "σαμιάτ".
  • Παλαιστίνη: Το φαττέ γκαζαουί της Γάζας, σερβίρεται ως σκέτο ρύζι μαγειρεμένο με κρέας ή ζωμό κοτόπουλου και στη συνέχεια αρωματίζεται με ήπια μπαχαρικά, όπως είναι η κανέλα. Μετά το ρύζι ρίχνεται σε ένα λεπτό ψωμί μαρκούκ, στο οποίο με τη σειρά του ρίχνεται βούτυρο και έπειτα σε αυτό τοποθετούνται διάφορα κρέατα. Το μουσαχάν είναι άλλο ένα πιάτο φαττέ.
  • Αίγυπτος: Οι Αιγύπτιοι προετοιμάσει το φαττά ως εορταστικό γεύμα. Παρασκευάζεται σε ειδικές περιστάσεις, όπως π.χ. στην πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας ή για ένα ιφτάρ κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού. Είναι μια σούπα κρέατος με τραγανό επίπεδο ψωμί αρωματισμένο με σκόρδο και ξύδι, σερβιρισμένο σε μπολ με ρύζι και σάλτσα που αποτελείται από σάλτσα σκόρδου τομάτας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αραβική κουζίνα
  • Κουζίνα της μέσης Ανατολής
  • Κατάλογος αφρικανικών πιάτων

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Patai, 1998, p. 98.
  2. 2,0 2,1 Wright, 2003, p. 117.
  3. Académie Syrienne de la Gastronomie, Sept.2005, Aleppo