Φαρίντ Μαμάντοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαρίντ Μαμάντοφ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση30  Αυγούστου 1991
Μπακού
Χώρα πολιτογράφησηςΑζερμπαϊτζάν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
συνθέτης
Περίοδος ακμής2000
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φαρίντ Μαμάντοφ (αζερικά: Fərid Məmmədov‎‎, γεννηθείς στις 30 Αυγούστου 1991 στο Μπακού) είναι Αζέρος τραγουδιστής. Εκπροσώπησε το Αζερμπαϊτζάν στο διαγωνισμό τραγουδιού Γιουροβίζιον 2013 στη Μάλμε με το τραγούδι "Hold Me" και ήρθε δεύτερος μετά τη Δανία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαμάντοφ γεννήθηκε στο Μπακού, γιος του Ασίφ Μαμάντοφ, ενός ερασιτέχνη τζουντόκα και μουσικού της ροκ, και της Μάγιας Μαμάντοβα, μια σοβιετική γυμνάστρια. Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Πολιτισμού και Τεχνών του Αζερμπαϊτζάν.

Από την παιδική του ηλικία, ο Μαμάντοφ τραγουδούσε στο συγκρότημα Μπουλμπούλ που διαχειρίζεται η Αϊμπανίζ Χασίμοβα. Για πολύ καιρό ήταν σολίστ αυτού του συνόλου. Ενδιαφέρεται για την μουσική σόουλ και τζαζ από την ηλικία των 8 ετών θεωρέι τον Στίβι Γουόντερ ως σημαντική επιρροή.

Ο Μαμάντοφ είναι ο συγγραφέας του Gal yanima (Ελάτε σε μένα), ένα από τα τραγούδια που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού επιλογής τραγουδιού για την Γιουροβίζιον του Αζερμπαϊτζάν.

Εκτός από τη μουσική, ασκεί επίσης ελληνορωμαϊκή πάλη και καποέιρα.

Το 2013, συμμετείχε στην τελετή έναρξης του διεθνούς τουρνουά πάλης "Γκολντ Γκραν Πρι".

Το 2015, συμμετείχε στην τελετή λήξης των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων όπου τραγούδησε τον εθνικό ύμνο του Αζερμπαϊτζάν με την Σαμπίνα Μπαμπάγιεβα.

Γιουροβίζιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φαρίντ Μαμάντοφ στη Γιουροβίζιον του 2013

Τον Μάρτιο του 2013 ο Μαμάντοφ κέρδισε τον εθνικό τελικό του Αζερμπαϊτζάν για τον 58ο Διαγωνισμό Τραγουδιού Γιουροβίζιον 2013 που έλαβε χώρα στο Μάλμε της Σουηδίας τον Μάιο του 2013. Ο Μαμάντοφ ήταν ο πρώτος άνδρας σόλο τραγουδιστής που εκπροσώπησε το Αζερμπαϊτζάν στο διαγωνισμό. Την παρουσίαση σκηνοθέτησε ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Έλληνας χορογράφος που σκηνοθέτησε τις πᾶρουσιάσεις του Σάκη Ρουβά και της Άνι Λοράκ. Το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε τη 2η θέση στον διαγωνισμό του 2013, λαμβάνοντας δέκα δωδεκάρια και 234 πόντους.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμετοχής του Αζερμπαϊτζάν στο Διαγωνισμό Τραγουδιού Γιουροβίζιον, του απονεμήθηκε το καλλιτεχνικό βραβείο Μαρσέλ Μπεζανσόν.

Μετά την Γιουροβίζιον[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2016, ο Μαμάντοφ παντρεύτηκε μια γυναίκα που ονομάζεται Νιγκάρ σε ιδιωτική τελετή.[1] Το ζευγάρι σύντομα μετακόμισε στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, όπου γεννήθηκε ο γιος τους τον Ιανουάριο του 2019.[2]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σινγκλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Θέσεις διαγράμματος κορυφής Άλμπουμ
Ολλανδία



[3]
Ελβετία



[4]
2012 "Gəl yanıma" Σινγκλ εκτός άλμπουμ
2013 "İnan"
"Hold Me" 92 73
το "—"δηλώνει σινγκλ που δεν έφτασε τα τσαρτ ή δεν κυκλοφόρησε στις παραπάνω χώρες.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [1]
  2. [2]
  3. Hung, Steffen. «Discografie Farid Mammadov». Dutch Charts Portal. Hung Medien (Steffen Hung). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Μαΐου 2016. 
  4. Hung, Steffen. «Discography Farid Mammadov». Swiss Charts Portal. Hung Medien (Steffen Hung). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος
Σαμπίνα Μπαμπάεβα
When The Music Dies
Συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στη Eurovision
2013
Διάδοχος
Ντιλάρα Καζίμοβα
Start A Fire