Σάκης Ρουβάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σάκης Ρούβας
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Σάκης Ρουβάς (Ελληνικά)
ΨευδώνυμοΣάκης Ρουβάς[1] και Sakis Rouvas[1]
Γέννηση5  Ιανουαρίου 1972[2]
Κέρκυρα[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής, παραγωγός ταινιών, χορευτής, ηθοποιός, καινοτόμος επιχειρηματίας, συνθέτης, αθλητής του στίβου, τηλεοπτικός παρουσιαστής, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου, πιανίστας, επιχειρηματίας, χορογράφος, μοντέλο, τραγουδοποιός, μουσικός παραγωγός, ηθοποιός ταινιών και σχεδιαστής μόδας[4]
Εν ενεργεία1991–σήμερα
ΣύζυγοςΚάτια Ζυγούλη (ν. 2017)
Τέκνα4
Όργανακιθάρα, πιάνο και φωνή
Είδος τέχνηςποπ μουσική, ροκ, Ριθμ εντ μπλουζ και σόουλ
ΒραβεύσειςMTV Europe Music Award for Best Greek Act (2010)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Σάκης Ρουβάς (πραγματικό όνομα: Αναστάσιος Ρουβάς) (Κέρκυρα, 5 Ιανουαρίου 1972) είναι Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης, επιχειρηματίας και πρώην αθλητής του άλματος επί κοντώ. Από πολύ μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τον στίβο, κατακτώντας αρκετά μετάλλια ως μέλος της Ελληνικής Εθνικής Ομάδας τη δεκαετία του '80. Η μουσική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1991, σε ηλικία 19 ετών, ως ποπ ερμηνευτής ενώ συνδύαζε τραγούδι, χορογραφία και σύνθεση του κομματιού.

Ο Ρουβάς είχε κερδίσει 15 βραβεία στα «Μουσικά Βραβεία Ποπ Κορν», 6 στα «Μουσικά Βραβεία Αρίων», 26 στα «Mad Video Music Awards», 1 στα «MTV Europe Music Awards» (Ευρωπαϊκά Μουσικά Βραβεία MTV) και 1 στα «Παγκόσμια Μουσικά Βραβεία» (World Music Awards). Έχει ανακηρυχθεί «Άντρας της χρονιάς», το περιοδικό Down Town τού έδωσε τον τίτλο «Καλύτερος διασκεδαστής της δεκαετίας», ενώ το Forbes (Φορμπς) τον κατέταξε στην 3η θέση με τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα.

Τα αδέλφια του είναι ο Απόστολος Ρουβάς, ο Βασίλης Ρουβάς και ο Νίκος Ρουβάς.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σάκης Ρουβάς γεννήθηκε στο Μαντούκι Κέρκυρας από τους Κωνσταντίνο Ρουβά και Άννα-Μαρία Παναρέτου. Ο πατέρας του εργαζόταν ως οδηγός ασθενοφόρου και η μητέρα του στα Duty Free του αεροδρομίου της Κέρκυρας. Έχει τρεις αδερφούς, τον Βασίλη (γεν. 1975), τον Απόστολο (γεν. 1977) και τον Νίκο (γεν. 1991). Ο Νίκος είναι ετεροθαλής αδερφός από την πλευρά του πατέρα του.

Ο Ρουβάς στον Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision το 2004 στην Κωνσταντινούπολη

Η οικογένεια ήταν φτωχή και ο Ρουβάς ξεκίνησε να φροντίζει τα αδέρφια του σε ηλικία 5 ετών. Από την ηλικία των τεσσάρων, έκανε μαθήματα μπαλέτου και πρόβαλλε μια αθλητική δραστηριότητα. Οι γονείς του ασχολούνταν με το θέατρο και τα θεατρικά δρώμενα και στην ηλικία των 10 πρωταγωνίστησε στην πρώτη του θεατρική παραγωγή (Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι). Σύντομα μετά από αυτό, ο Ρουβάς ανακάλυψε τη μουσική για την οποία έδειξε τον ίδιο ενθουσιασμό όσο για τον αθλητισμό. Ξεκίνησε να μαθαίνει μόνος του κιθάρα, εμπνευσμένος από παγκόσμιους καλλιτέχνες όπως ο Έλβις Πρίσλεϊ.

Το 1984 οι γονείς του χώρισαν. Ο ίδιος με τον έναν αδερφό του μετακόμισαν στο χωριό των παππούδων του, τον Ποταμό, μετά τον δεύτερο γάμο του πατέρα τους. Ο νεαρός Ρουβάς έκανε διάφορες δουλειές για να στηρίξει την οικογένειά του, όπως βοηθός σε συνεργείο αυτοκινήτων, οικοδόμος και μπάρμαν. Από την προσχολική ηλικία παρουσίασε δυσκολίες στην ανάγνωση και τη γραφή. Λόγω του ότι εργαζόταν το πρωί, πήγε σε βραδινό σχολείο. Στο λύκειο ήταν συμμαθητής με τη μητέρα του, η οποία δεν το είχε προηγουμένως τελειώσει.

Ο Ρουβάς ήταν θαυμαστής του Ουκρανού επικοντιστή Σεργκέι Μπούμπκα και σε ηλικία 15 ετών εντάχθηκε στην ελληνική εθνική ομάδα στίβου. Συνέχισε τον αθλητισμό μέχρι την ηλικία των 18 ετών και πιστεύοντας ότι είχε μέλλον στη μουσική μπήκε σε φιλαρμονική της Κέρκυρας. Στην αποφοίτησή του τραγούδησε επιτυχίες του Έλβις Πρίσλεϊ και των Μπιτλς (Beatles). Μόλις έγινε 18 ετών, έφυγε από την Κέρκυρα και πήγε στην Πάτρα.

Ο Ρουβάς ξεκίνησε να τραγουδάει σε τοπικά κλαμπ, συλλόγους και ξενοδοχεία μέχρι που τον ανακάλυψε τυχαία ο Ηλίας Ψινάκης στο κλαμπ «Εκάτη» στην Κέρκυρα και του πρότεινε να τον ακολουθήσει.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1990-2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την εγκατάστασή του στην Πάτρα, συνάντησε τυχαία τον Δάκη, ο οποίος θέλησε να τον βοηθήσει επαγγελματικά[5]. Έτσι, με παρότρυνσή του, ο Ρουβάς μετακόμισε στην Αθήνα και έκανε την πρώτη του εμφάνιση. Εκεί, τον είδε ο Νίκος Μουρατίδης, ο οποίος και τον προήγαγε με τη βοήθεια του Γιώργου Παυριανού, οδηγώντας τελικά στη σύναψη συμβολαίου με την PolyGram Records.

Το 1991, έκανε το ντεμπούτο του στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Πάρ' τα", σε μουσική του Νίκου Τερζή και στίχους του Γιώργου Παυριανού, το οποίο και βραβεύτηκε ως το καλύτερο του Φεστιβάλ. Το 1992, κυκλοφόρησε δύο τραγούδια καθώς και το δεύτερο άλμπουμ του με τίτλο «Μην αντιστέκεσαι» σε μουσική Νίκου Τερζή. Οι πρώτες του αυτές κυκλοφορίες σημείωσαν σημαντική εμπορική επιτυχία, εδραιώνοντας τον Ρουβά στην ελληνική ποπ μουσική σκηνή. Το 1996 συνεργάστηκε με τον Νίκο Καρβέλα και τη Ναταλία Γερμανού για την έκδοση του δίσκου «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Τα επόμενα τέσσερα, χρόνια ο Ρουβάς απέσπασε έναν αριθμό βραβείών από το μουσικό περιοδικό Ποπ Κορν, όπως καλύτερου νέου καλλιτέχνη, καλύτερου τραγουδιού και καλύτερης σκηνικής παρουσίας, ενώ συνεργάστηκε με δημοφιλείς ερμηνευτές όπως ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Άννα Βίσση και η Καίτη Γαρμπή. Το 1996 ιδρύθηκε το SRFC, επίσημο fan club του Ρουβά, το οποίο και εξέδιδε και περιοδικό που λάμβαναν συνδρομητικά τα μέλη του.

Ο Ρουβάς με την Άννα Βίσση σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας το 2011

Στις 17 Μαΐου του 1997 πραγματοποίησε συναυλία στην Κύπρο με τον τουρκικής καταγωγής Μπουράκ Κουτ (Burat Kud), για την οποία τιμήθηκε με το βραβείο Ιπεκτσί (Ipeksi). Αργότερα, οι δύο δάνεισαν τη φωνή τους για τα τραγούδια της ταινίας κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ, η Παναγία των Παρισίων.

Το 1998 ο Ρουβάς ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρεία Minos EMI. To άλμπουμ του «Κάτι από μένα», που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1998, έγινε σύντομα χρυσός δίσκος. Για την προώθηση της δουλειάς του ο Ρουβάς πραγματοποίησε ζωντανή εμφάνιση σε δισκοπωλείο της Virgin Megastores, προκαλώντας συσσώρευση πολλών θαυμαστών του.

2000-2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2000 ηχογράφησε το άλμπουμ «21ος ακατάλληλος» ενώ αργότερα συνεργάστηκε με την αμερικανική κολοσσό PepsiCo, η οποία και χρηματοδότησε συναυλίες του, ενώ ο ίδιος πρωταγωνίστησε σε διαφήμιση της Pepsi.

Το 2002 ο Ρουβάς υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τη δισκογραφική Universal Music Group, μέσω της οποίας κυκλοφόρησε ελληνόφωνο δίσκο στη γαλλική αγορά. Μέχρι το τέλος του έτους συνεργάστηκε με τον Φοίβο και τον Ντέσμοντ Τσάιλντ (Desmond Child) για τη σύνθεση του "Disco girl" το οποίο κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τη Minos EMI, ενώ εκτέλεσε συναυλία στο συναυλιακό χώρο Ολύμπια στο Παρίσι.

Το 2004 συμμετείχε στον διαγωνισμό της Eurovision με το τραγούδι "Shake it" το οποίο έλαβε την τρίτη θέση.

Το 2006 κυκλοφόρησε το δίσκο "Υπάρχει αγάπη εδώ", για τον οποίο έγραψαν τραγούδια ο Γιάννης Πάριος και ο γιος του, Χάρης Βαρθακούρης. Την ίδια χρονιά παρουσίασε με την Μαρία Μενούνος το διαγωνισμό της Eurovision στην Αθήνα, και ανέλαβε τη φωνητική ηθοποιία για την ταινία κινουμένων σχεδίων Αυτοκίνητα, επίσης της Disney.

Το 2007 πρωταγωνίστησε στην ταινία Alter Ego, η οποία έλαβε ως επί το πλείστον κακές κριτικές από το ευρύτερο κοινό[6].

Το 2009 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Ήρθες» και εκπροσώπησε εκ νέου την Ελλάδα στον ετήσιο διαγωνισμό της Eurovision, με το τραγούδι "This is our night" κατακτώντας αυτή τη φορά την 7η θέση, ενώ έκανε τη δεύτερη εμφάνισή του σε κινηματογραφική ταινία, λαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Στα Άκρα[7]. Ανακηρύχτηκε καλλιτέχνης της χρονιάς σύμφωνα με την ψηφοφορία του κοινού κατά τη διάρκεια των Mad Video Music Awards.

2010-σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2010 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Παράφορα», ενώ το 2011 παρουσίασε το σόου μόδας MadWalk σε συνεργασία με την Σίλια Κριθαριώτη. Τον ίδιο χρόνο έλαβε και πάλι διακρίσεις στα MAD Video Music Awards, αυτή τη φορά στις κατηγορίες καλύτερου video clip, καλλιτέχνη της χρονιάς και video clip της χρονιάς.

Από το 2011 έως το 2020 έχει κυκλοφορήσει πολλά digital single τα οποία δεν έχουν συμπεριληφθεί σε κάποιο δίσκο.

Το 2021 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Στα Καλύτερα Μου», με συνθέτη τον Φοίβο. Στο τέλος της χρονιάς, ο Ρουβάς εκτέλεσε σύντομη τηλεοπτικά μεταδιδόμενη συναυλία, χωρίς κοινό, για την υποδοχή του νέου έτους.

Η συμμετοχή του στην Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 επιλέχτηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision με το τραγούδι "Shake It" του Νίκου Τερζή, με το οποίο κατέκτησε την 3η θέση[8].

Το 2006 ήταν ο παρουσιαστής της Eurovision στην Αθήνα, μαζί με την Μαρία Μενούνος.

Το 2009 εκπροσώπησε για δεύτερη φορά την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στη Μόσχα με το τραγούδι "This Is Our Night" και έλαβε την 7η θέση[8].

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2003, στα γυρίσματα μιας διαφήμισης για εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, γνώρισε την Κάτια Ζυγούλη, με την οποία σύντομα έγιναν ζευγάρι.[9] Έχουν αποκτήσει μαζί τέσσερα παιδιά: την Αναστασία (2 Νοεμβρίου 2008), τον Αλέξανδρο (15 Οκτωβρίου 2011), την Αριάδνη (3 Ιανουαρίου 2013) και τον Απόλλωνα (21 Απριλίου 2016).

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 3 Ιουλίου 2017 στην Εκάλη, με κουμπάρους τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη και τον Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη.

Επίσης, ο Ρουβάς ασχολείται ενεργά με τις φιλανθρωπίες και τους εράνους. Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας «SK Κτηνοτροφική Α.Ε.», με εγκαταστάσεις μονάδας βιοαερίου στους Σοφάδες Θεσσαλίας, ενώ είναι βασικός μέτοχος της μουσικής εταιρείας «Σάκης Ρουβάς Ε.Π.Ε.».

Η προσωπική ζωή του Ρουβά απασχολούσε τακτικά τον εγχώριο τύπο τις προηγούμενες δεκαετίες, με σύνηθη σημεία εστίασης την ερωτική του ζωή, τις στρατολογικές του υποχρεώσεις αλλά και τις ενδυματικές του επιλογές επί σκηνής. Πιο πρόσφατα, πόλωση δημιούργησε η 17 λεπτών συναυλία του, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά και διεξήχθη υπό ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και άνευ κοινού στον Λυκαβηττό, με κόστος 217.000€ για τον Δήμο Αθηναίων[10].

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εν όψει του Δημοψηφίσματος του 2015, δημοσιοποίησε στον λογαριασμό του στο YouTube ενα βίντεο με τον τίτλο «Εμείς Ναι είμαστε η Ευρώπη!», στηρίζοντας μέσω αυτού την ψήφο του «Ναι»[11][12].

Τον Οκτώβριο του 2020 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε σε παλαιότερη δήλωση του Ρουβά για την Χρυσή Αυγή, υπονοώντας ότι την στήριζε. Ο Ρουβάς έστειλε εξώδικο στον Πολάκη, καλώντάς τον να ανακαλέσει αλλιώς θα κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες[13][14][15][16].

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρουβάς με την Άννα Βίσση σε νυχτερινό κέντρο της Αθήνας το 2011

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1991 Σάκης Ρουβάς
1992 Μην Αντιστέκεσαι
1993 Για Σένα
1994 Αίμα, Δάκρυα & Ιδρώτας
1996 Τώρα Αρχίζουν Τα Δύσκολα
1998 Κάτι Από Μένα
2000 21ος Ακατάλληλος
2002 Όλα Καλά
2003 Το Χρόνο Σταματάω
2005 Σ' Έχω Ερωτευθεί
2006 Υπάρχει Αγάπη Εδώ
2008 Ήρθες
2009 This Is Our Night
2010 Παράφορα
2015 Ηρακλής- Οι 12 Άθλοι
2021 Στα Καλύτερά Μου

ΕΡ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1991 Για Φαντάσου / Εγώ Σ' Αγαπώ
1992 Μην Αντιστέκεσαι
1994 Ξανά / Γροθιά
Αίμα, Δάκρυα & Ιδρώτας / Έλα Μου
1996 Τώρα Αρχίζουν Τα Δύσκολα / Κάποτε Θα 'Μαστε Μαζί
1997 Dance Mixes (Αφήστε Την / Τώρα Αρχίζουν Τα Δύσκολα)
1998 Θέλεις Ή Δεν Θέλεις
2001 Disco Girl
2002 Ola Kala
2003 Πες Της
Dis Lui
2004 Shake It
Χρόνια Πολλά
2005 Как Сумасшедший, Я = Σε Θέλω Σαν Τρελός
2006 8 Μεγάλες Επιτυχίες
Rock ’N Roll Και Ήχος Μηχανής
2009 This Is Our Night
Σπάσε Το Χρόνο
2010 Εμένα Θες

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος
1991 "Παρ' τα"
"Γιατί Έτσι Μ' Αρέσει"
"Μια Βροχή"
"Δες! Δες!"
"Τα Τρελά Μας Όνειρα"
"Γουστάρω Φάση Rock n' Roll"
1992 "Να Ζήσεις Μωρό Μου"
"Γύρνα"
"Δώσε Μου Μια Νύχτα"
"Όλα Είναι Μια Φυγή"
"Μην Αντιστέκεσαι"
"Για Φαντάσου"
"Με Κομμένη Την Ανάσα"
"Το Πρώτο Μου Λάθος"
"Εγώ Σ' Αγαπώ"
1993 "Για Σένα"
"Κάνε Με"
"Παραισθήσεις"
"Σπασμένη Κλειδαριά"
"Άγριος Έρωτας"
"Φύγε"
"Ξέχασε Το"
"Όσο Υπάρχεις Εσύ"
"Για Όσο Θα Με Θέλεις"
1994 "Αίμα, Δάκρυα & Ιδρώτας"
"Ξανά"
"Γροθιά"
"Έφυγες"
"Μια Φορά"
"Καταστροφή"
"Δεν Το Βλέπεις"
"Τώρα Αρχίζουν Τα Δύσκολα"
"Πως Τα Κατάφερες"
1996 "Κάποτε Θα 'Μαστε Μαζί"
"Διαφορετικός"
"Είμαι Μόνος"
"Δεν Θα Σε Ξεχάσω"
1998 "Στο Σώμα Σου"
"Θέλεις Ή Δεν Θέλεις"
"Δεν Έχει Σίδερα Η Καρδιά Σου"
"Υπήρχες Πάντα"
"Μόνο Εγώ"
"Θα Μου Πάρει Καιρό"
"Δεν Φταις Εσύ"
2000 "Άντεξα"
"Ακατάλληλος"
"Είναι Ό,τι Κράτησα"
"Οι Φίλοι κι οι Γνωστοί"
"Βούδας"
"Άσκηση Υποταγής"
"Κάνουμε Όνειρα"
"Κοίταξε Με Στο Φως"
"Η Ωραία Κοιμωμένη"
"Σε Θέλω Σαν Τρελός"
"Στη Μαμά Σου"
"Ρεζέρβα"
2001 "Disco Girl"
2002 "Όλα Καλά"
"Μια Ζωή Μαζί"
"Όσο Ζω"
"Κάτι Όμορφο"
2003 "Feelings"
"Πες Της"
"Χρόνια Πολλά"
"Το Χρόνο Σταματάω"
"Θέλω Να Ζήσω Ξανά"
2004 "Shake It"
2005 "Σ' Έχω Ερωτευθεί"
"Να Μ' Αγαπάς"
2006 "Όλα Γύρω Σου Γυρίζουν"
2007 "Ζήσε Τη Ζωή"
2008 "Ήρθες"
"Σε Θέλω"
2009 "This Is Our Night"
"Σπάσε Το Χρόνο"
2010 "Εμένα Θες"
"Παράφορα"
2011 "Κάνε Με Να Μη Σ' Αγαπήσω"
"Υπάρχει Ελπίδα"
2012 "Τώρα"
"Νιώσε Τι Θέλω"
2013 "See"
2014 "Σε Πεθύμησα"
"Πιο Ψηλά"
"Open Eyes"
"Μια Χαρά Να Περνάς"
2015 "Ραδιόφωνα"
"Φίλα Με"
"Δύο Θεοί"
2016 "Όλα"
2017 "Ζήτημα Ζωής"
"Απόλυτος Έρωτας"
"Εγώ Στα Έλεγα"
2018 "Colours"
"Καλημέρα"
"Ζώρικα Βράδια"
2019 "Έλα Στο Χορό"
"Αμαρτωλός"
2020 "Always" (ft. Nicol Raidman)
"Έτσι Είναι Η Φάση" (ft. Έλενα Παπαρίζου)
"Η Μέσα Μου Θάλασσα"
"Love Can Change The World"
2021 "Υπεράνθρωπος" (Μουσική - Στίχοι: Φοίβος)
"Πάρε Με Αγκαλιά" (Μουσική - Στίχοι: Φοίβος)
"Στα Καλύτερα Μου" (Μουσική - Στιχοί: Φοίβος)
2022 "Υπέροχη Ζωή" (Μουσική - Στίχοι: Φοίβος)
2023 "ΣοΚ" (ft. Κωνσταντίνος Αργυρός)

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1999 Με Κομμένη την Ανάσα
2000 Love Songs
Best Love Songs
2001 Σάκης Ρουβάς
2003 Remixes
2005 The Ultimate Collection: Music + Video - 1991-1996
2006 8 Μεγάλες Επιτυχίες
2007 Σάκης Ρουβάς
Τα Ερωτικά: Σάκης Ρουβάς
Απ΄την Αρχή: Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες
2008 Οι Μεγαλύτερες Επιτυχίες + Και Σε Θέλω
Μοναδικές Ερμηνείες + Backstage Σκηνές Από Το "This Is My Live"
2009 The Ballads
Σάκης Ρουβάς 3
2010 Best Of Sakis
2015 Τα Πρώτα Χρόνια

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος/η Τίτλος προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1996 Καληνύχτα μαμά ΑΝΤ1 Ο Ίδιος Guest star - 1ο επεισόδιο
2004 Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision πολλά κανάλια Διαγωνιζόμενος (Ελλάδα) - 3η θέση
2006 Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision Παρουσιαστής
2008-2011 The X-Factor Greece ANT1
2009 Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision πολλά κανάλια Διαγωνιζόμενος (Ελλάδα) - 7η θέση
2012 Mad Video Music Awards MAD Ερμηνεία
2013 Mad Video Music Awards
Ήρωες ανάμεσα μας ΑΝΤ1 Παρουσιαστής
2016-2017 The X-Factor Greece ΣΚΑΪ
2016-2022 The Voice of Greece Κριτής
2022 The Masked Singer Παρουσιαστής

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος ταινίας Ρόλος Σημειώσεις
1996 Η Παναγία των Παρισίων Κουασιμόδος φωνή (ελληνική μεταγλώτιση)
2006 Cars Κεραυνός Μακουίν φωνή (ελληνική μεταγλώτιση)
2007 Alter Ego Στέφανος Πρωταγωνιστικός ρόλος
2009 Πλανήτης 51: Επισκέπτης από την Γη Τσακ Μπέικερ φωνή (ελληνική μεταγλώτιση)
Duress Άμπνερ Σόλβι Πρωταγωνιστικός ρόλος / αγγλικής παραγωγής
2011 Cars 2 Κεραυνός Μακουίν φωνή (ελληνική μεταγλώτιση)
2015 Chevalier Χρήστος Πρωταγωνιστικός ρόλος
2017 Cars 3 Κεραυνός Μακουίν φωνή (ελληνική μεταγλώτιση)

Θεατρογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Χώρος
2013 Βάκχες Θέατρο Σαλαμίνας
2014-2015 Ηρακλής: οι 12 άθλοι Θέατρο Πάνθεον

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσικά Βραβεία Αρίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2001: Καλύτερος ποπ τραγουδιστής ("Disco Girl")
  • 2004: Καλύτερο ποπ άλμπουμ ("Το Χρόνο Σταματάω")
  • 2005: CD single με υψηλότερες πωλήσεις ("Shake It")
  • 2006: Καλύτερος ποπ τραγουδιστής ("Σ'έχω Ερωτευθεί")
  • 2006: Καλύτερο ποπ άλμπουμ ("Σ'έχω Ερωτευθεί")
  • 2007: Καλύτερο ποπ τραγούδι ("Όλα Γύρω Σου Γυρίζουν")

MAD Video Music Awards[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2004: Καλύτερη σκηνοθεσία ("Πες Της")
  • 2004: Πιο ωραία εμφάνιση σε βίντεο ("Πες Της")
  • 2006: Καλύτερο βίντεο από άντρα καλλιτέχνη ("Να Μ'αγαπάς")
  • 2006: Πιο καλοντυμένος καλλιτέχνης σε βίντεο ("Μίλα Της")
  • 2007: Καλύτερο βίντεο ("Όλα Γύρω Σου Γυρίζουν")
  • 2008: Καλύτερος άντρας καλλιτέχνης ("Ζησε τη Ζωή")
  • 2009: Καλύτερος άντρας καλλιτέχνης ("This Is Our Night")
  • 2009: Καλλιτέχνης της χρονιάς ("This Is Our Night")
  • 2010: Καλύτερο Ντουέτο-Συνεργασία: Θάρρος Ή Αλήθεια (Tamta Feat. Σάκης Ρουβάς)
  • 2010: Video clip Pop ("Σπάσε Το Χρόνο")
  • 2010: Καλλιτέχνης της χρονιάς
  • 2010: Fashion icon σε Video clip ("Σπάσε Το Χρόνο")
  • 2011: Video clip της χρονιάς ("Παράφορα")
  • 2011: Video clip Pop ("Παράφορα")
  • 2011: Καλλιτέχνης της χρονιάς
  • 2012: Καλύτερος άντρας καλλιτέχνης ("ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ")
  • 2012: Καλλιτέχνης της χρονιάς ("Oi duo mas")
  • 2013: Video clip της χρονιάς ("ΤΩΡΑ")
  • 2013: Καλύτερος άντρας καλλιτέχνης ("ΤΩΡΑ")
  • 2014: Καλύτερος άντρας καλλιτέχνης
  • 2015: Καλύτερος καλλιτέχνης σύγχρονης μουσικής

Status Άντρες της Χρονιάς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1999: Άντρας της δεκαετίας
  • 2005: Καλύτερος τραγουδιστής
  • 2009: Καλύτερος τραγουδιστής
  • 2010: Καλύτερος τραγουδιστής

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Ανακτήθηκε στις 17  Σεπτεμβρίου 2019.
  2. www.famousbirthdays.com/people/sakis-rouvas.html.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Δεκεμβρίου 2014.
  4. Ανακτήθηκε στις 24  Ιουνίου 2019.
  5. the best - O Δάκης είχε ανακαλύψει πρώτος τον Ρουβά, σε νυχτερινό μαγαζί της Πάτρας
  6. Dimitropoulos, Nicholas; Korgianitis, George (2007-05-10), Alter Ego, Village Roadshow Productions, https://www.imdb.com/title/tt0965367/?ref_=nm_flmg_act_7, ανακτήθηκε στις 2022-01-01 
  7. Barker, Jordan (2009-12-03), Duress, Duress Film, https://www.imdb.com/title/tt1308109/?ref_=nm_flmg_act_6, ανακτήθηκε στις 2022-01-01 
  8. 8,0 8,1 Οι θέσεις που έχει λάβει η Ελλάδα στην Eurovision
  9. Κάτια Ζυγούλη - Gossip-tv.gr
  10. «Κλούβες των ΜΑΤ στον Λυκαβηττό για τη συναυλία-φιέστα του Ρουβά». The Press Project - Ειδήσεις, Αναλύσεις, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση. 31 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2022. 
  11. https://www.youtube.com/watch?v=C6rZzwH-_Pg
  12. https://www.tovima.gr/2015/07/03/society/nea-parembasi-saki-royba-gia-to-dimopsifisma-mesw-binteo/
  13. https://www.protothema.gr/greece/article/1053453/rouvas-o-polakis-sunehizei-na-epididetai-se-mia-prospatheia-exapatisis-tis-koinis-gnomis/
  14. https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/6709462/royvas-kata-polaki-gia-ti-chrysi-aygi-me-tsoyvaliasate-me-aithi-tropo-oi-energeies-sas-dokimazoyn-tis-dimokratikes-arches
  15. https://www.ethnos.gr/politiki/127680_polakis-gnosto-pop-idol-sakis-roybas-moy-esteile-exodiko-einai-follower-toy
  16. https://www.avgi.gr/social/368797_sholio-toy-royba-gia-ton-polaki-kai-i-apantisi-toy-boyleyti-toy-syriza

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος
Μαντώ
Never Let You Go
Συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision
2004
Διάδοχος
Έλενα Παπαρίζου
My Number One
Προκάτοχος
Μαρία Εφροσίνινα & Παύλο Σύλκο
Παρουσιαστές Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
2006
Διάδοχος
Γιάνα Πέλκονεν & Μίκο Λεπιλάμπι
Προκάτοχος
Καλομοίρα
Secret Combination
Συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision
2009
Διάδοχος
Γιώργος Αλκαίος & Friends
ΩΠΑ!