Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας
ΣκηνοθεσίαΚώστας Καραγιάννης
ΣενάριοΓιώργος Παπακυριάκης
ΠρωταγωνιστέςΆλκης Γιαννακάς, Ίλυα Λιβυκού, Σταύρος Ξενίδης, Ζέτα Αποστόλου, Άγγελος Μαυρόπουλος και Κώστας Παπαχρήστος
ΜουσικήΓιώργος Κατσαρός
ΣκηνογραφίαΠέτρος Καπουράλης
Εταιρεία παραγωγήςΚαραγιάννης - Καρατζόπουλος
Πρώτη προβολή1966
Κυκλοφορία10 Οκτωβρίου 1966
Διάρκεια92 λεπτά
ΠροέλευσηΕλλάδα

Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας είναι ελληνική αστυνομική δραματική ταινία παραγωγής του 1966 σε σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη και σε σενάριο του Γιώργου Παπακυριάκη. Πρωταγωνιστούν οι Άλκης Γιαννακάς, Ζέτα Αποστόλου, Ίλυα Λιβυκού, Παύλος Λιάρος και ο Σταύρος Ξενίδης.[1]

Η υπόθεση της ταινίας αναφέρεται σε έναν επαρχιώτη που φτάνει στην Αθήνα, όπου συνδέεται με έναν άνθρωπο του υποκόσμου και αρχίζει να δουλεύει για λογαριασμό του. Ωστόσο θα μπλέξει σε μια υπόθεση κλοπής και εκβιασμού, η οποία θα καταλήξει στο θάνατό του.[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα φτωχό επαρχιωτόπουλο, o Κώστας Πρεβεζάνος κατεβαίνει στην Αθήνα με σκοπό να πλουτίσει και µπλέκεται µε έναν άνθρωπο του υποκόσµου, τον Μάνο. Παράλληλα αρχίζει να στήνει µικροκόλπα στα οποία χρησιµοποιεί µια στριπτιζέζ, την Σούζυ. Και ενώ η πορεία του προς την παρανομία συνεχίζεται ακάθεκτη, η αστυνοµία τον εντοπίζει, γιατί, καθώς φεύγοντας από το χωριό του, είχε κλέψει µια εικόνα από την εκκλησία, για να την πουλήσει μετέπειτα. Παρ' όλα αυτά, ο Κώστας, που θέλει να μεγαλώσει στην απρόσωπη Αθήνα, δεν θα σταματήσει σε τίποτα για να πάρει αυτό που θέλει: είτε είναι ένας εύκολος πλουτισμός είτε μια όμορφη γυναίκα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του. Κάποια στιγμή, θα εμφανιστεί ένα παράθυρο ευκαιρίας γι' αυτόν, καθώς θα γνωρίσει την Ρένα Καρνασάκη, μια ώριμη και εύπορη γυναίκα που αναζητά συντροφιά και αγάπη, και χωρίς κανένα ίχνος ντροπής, ο Κώστας θα καταστρώσει ένα αλάνθαστο σχέδιο για να ξεγελάσει την ανυποψίαστη Ρένα με την ωραία του εμφάνιση και να της αποσπάσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Ωστόσο, η αστυνομία θα επιτεθεί στον Κώστα και τη συμμορία του, με αποτέλεσμα να βρει ο Κώστας τον θάνατο.

Διανομή ρόλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ειναι μια παραγωγή της εταιρείας Καραγιάννης-Καρατζόπουλος. Την μουσική σύνθεση ανέλαβε να γράψει ο Γιώργος Κατσαρός, ενώ τα σκηνικά επιμελήθηκε ο Πέτρος Καπουράλης.

Κυκλοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 10 Οκτωβρίου 1966 στις κινηματογραφικές αίθουσες Άντζελα, Ίντεαλ, Κοτοπούλη, Παλλάς και Ριβόλι στην Αθήνα, [3]ενώ ξεκίνησε και η προβολή της λίγες μέρες αργότερα στους κινηματογράφους Ελληνίς της Αλεξανδρούπολης και Παλλάς της Καστοριάς. [4]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εισπράξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά έκοψε 164.493 εισιτήρια και ήρθε στην 34η θέση σε 117 ταινίες της σεζόν 1966 - 1967.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Τα Μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας». Ψηφιοποιημένες συλλογές ΕΛΙΑ. ΕΛΙΑ. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  2. «Τα Μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 
  3. «Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Ελευθερία. 9 Οκτωβρίου 1966. σελ. 4η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 
  4. «Μακεδονικά ημερονύκτια» (PDF). Ψηφιακό Αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικού Τύπου - Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Εφημερίδα Μακεδονία. 27 Νοεμβρίου 1966. σελ. 2η. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «Τα Μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας». karagiannis-karatzopoulos.com. Καραγιάννης - Καρατζόπουλος A.E. Ανακτήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]