Σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας
Map indicating locations of Cyprus and Germany

Κύπρος

Γερμανία

Κύπρος–Γερμανία σχέσεις ανατρέξτε στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας. Η γερμανία εκπροσωπείται στην Κύπρο, μέσω της πρεσβείας της στη Λευκωσία, Κύπρο. Η Κύπρος εκπροσωπείται στη Γερμανία, μέσω της πρεσβείας στο Βερολίνο, Γερμανία. Και οι δύο χώρες είναι πλήρη μέλη των Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γερμανικά-Κυπριακές σχέσεις, που θεωρείται ένα από το πιο κοντινό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη νεαρή Δημοκρατία της Κύπρου, στις 20 αυγούστου 1960, η πέμπτη χώρα. Η κύπρος κέρδισε την ανεξαρτησία της στις 16 αυγούστου 1960. Η προσχώρηση της κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004 έδωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε μια νέα διάσταση.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύπρος πρώην Προέδρου Μακαρίου ΙΙΙ , σε μια επίσημη επίσκεψη στο Μόναχο με την Καγκελάριο της γερμανίας το 1962

Κτίριο σταθερές και στενές διπλωματικές σχέσεις ήταν ο αρχικός στόχος και των δύο χωρών. Ο στόχος αυτός ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί μέσα από μια σειρά από δραστηριότητες και η λειτουργία των αντίστοιχων Αποστολών στη Λευκωσία και στη Βόννη. Αποκορύφωμα της την περίοδο που ήταν οι διάφορες διμερείς Συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και οι επισκέψεις που καταβάλλονται στη Βόννη από τον Μακάριο και Kucuk. Η γερμανία ήταν ικανοποιημένοι με την ανάπτυξη των σχέσεων, αν και την ίδια στιγμή ανησυχία για την επιρροή της "Ανατολής" επιρροές στην Κύπρο.[2]

Πολιτικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρεσβεία της Κύπρου στο Βερολίνο

Υπάρχει στενή και πλήρους εμπιστοσύνης συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Κύπρου και της Γερμανίας σε κυβερνητικό επίπεδο. Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών Guido Westerwelle , επισκέφθηκε την Κύπρο στις 22 και 23 ιουλίου 2010 και η Ομοσπονδιακή Καγκελάριος Angela Merkel , επίσης, μια επίσκεψη στη Λευκωσία στις 11 ιανουαρίου 2011. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο Κυπριακών κοινοτήτων του νησιού, την επανένωση και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Υπάρχει επίσης ζωντανή ανταλλαγή απόψεων σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η γερμανική Βουλή είναι γερμανο-Κυπριακό Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας επισκέφθηκε την Κύπρο τον οκτώβριο του 2011 και η γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή της Επιτροπής για τις Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισκέφθηκε τη χώρα στις αρχές του ιουλίου 2012, κατά την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.[3]

Οικονομικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άνγκελα Μέρκελ με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη στο 2007 σύνοδος κορυφής του ΕΛΚ

Αμέσως μετά η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της, το εμπόριο και την οικονομική συμφωνία που είχε συναφθεί μεταξύ των δύο χωρών, το 1961, που ακολουθείται από μια συμφωνία αεροπορικών μεταφορών (1967), η διπλή φορολογία συμφωνία (1974) και μια συμφωνία σχετικά με τη διασυνοριακή μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων (1980). Το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνιών αυτών έγινε το δίκαιο της ΕΕ, το 1987, η οποία, από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, ισχύει πλέον και στην Κύπρο. Η επαναδιαπραγμάτευση της διπλής φορολογίας συμφωνία υπεγράφη στη Λευκωσία στις 18 φεβρουαρίου 2011. Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την διμερή συμφωνία ασφάλειας πληροφοριών.

Το 2011, γερμανικά στατιστικά στοιχεία εξωτερικού εμπορίου κατέγραψε πλεόνασμα εξαγωγών ΎΨΟΥΣ 502.5 εκατομμύρια στη Γερμανία είναι υπέρ γερμανικών εξαγωγών προς την Κύπρο, συνολικού ΎΨΟΥΣ 742.2 εκατ. ευρώ και γερμανικές εισαγωγές από την Κύπρο ΎΨΟΥΣ είναι 239, 7 εκατ. ευρώ. Η γερμανία είναι η Κύπρος "τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή των αγαθών, μετά την Ελλάδα και την Ιταλία, το δεύτερο σημαντικότερο προορισμό για την Κύπρο" εξαγωγές (μετά την Ελλάδα), λαμβάνοντας το 9 τοις εκατό των συνολικών εξαγωγών. Στην τουριστική βιομηχανία, ένα σημαντικό τομέα για την Κύπρο, η Γερμανία κατέχει την τρίτη θέση το 2010 με 139,000 επισκέπτες, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο (περίπου 1 εκατ. επισκέπτες) και τη Ρωσία (223,000). Υπάρχει μια ιδιαίτερα στενή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γερμανίας στον τομέα της ναυτιλίας. Πολλές γερμανικές ναυτιλιακές εταιρείες και ναυτιλιακές επιχειρήσεις διαχείρισης βασίζονται στην Λεμεσό, στην Κύπρο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Cyprus Shipping Association Ετήσια Γενική Συνέλευση, ο τομέας της ναυτιλίας λογαριασμών μεταξύ 7 και 8 τοις εκατό του ΑΕΠ της χώρας. Η κύπρος λειτουργεί ο κόσμος είναι δέκα μεγαλύτερο στόλο και συνολικά περίπου τα 2.400 σκάφη που ανήκουν ή χρησιμοποιούνται από εταιρείες-μέλη του Κυπριακού ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (CSC). Επί του παρόντος, η ναυτιλιακή βιομηχανία παρέχει από 4.500 θέσεις εργασίας στην ξηρά και απασχολεί περίπου από 55.000 ναυτικούς.[4]

Πολιτιστικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γερμανική σημαία παραίτηση έξω από τη Λευκωσία δημαρχείο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Ο ακρογωνιαίος λίθος των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ της Γερμανίας και της Κύπρου είναι το Ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία, το οποίο άνοιξε τον ιούλιο του 2011, αφού ήταν κλειστό για πάνω από δέκα χρόνια. Υπάρχει πολιτιστικός σύλλογος, για κάθε κοινότητα (το γερμανο-Κυπριακό Πολιτιστικό Σύλλογο στο Νότο και το γερμανικό-τουρκικό Κυπριακό Πολιτιστικό Σύλλογο του Βορρά). Και οι δύο συνεργάζονται στενά με το Ινστιτούτο Γκαίτε και της γερμανικής Πρεσβείας. Περαιτέρω γερμανικά-Κυπριακές ομάδες (γερμανικά καθηγητές και ενώσεις αποφοίτων) συμβάλλουν στη γερμανική πολιτιστική προσφορές στο νησί. Μια πολιτιστική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία είχε συναφθεί το 1971.

Γερμανικά ως ξένη γλώσσα είναι λιγότερο δημοφιλής μεταξύ των Ελληνοκυπρίων από το Βόρειο τμήμα του νησιού. Η σειρά των ξένων γλωσσών που προσφέρονται στην Κύπρο " σχολεία είναι επί του παρόντος υπό αναθεώρηση ως μέρος της διδακτέας ύλης μεταρρυθμίσεις. Έχει προγραμματιστεί να προσφέρουν γερμανικά, μαζί με άλλες (Ευρωπαϊκές) ξένες γλώσσες, όπως ένα προαιρετικό θέμα από το δημοτικό επίπεδο προς τα επάνω, μετά τα αγγλικά ως υποχρεωτική ξένη γλώσσα και τα γαλλικά ως ένα ημι-υποχρεωτική ξένη γλώσσα. Η Κύπρος Καθηγητές της γερμανικής ένωσης (www.zdv-online.org) δίνει την πλήρη υποστήριξή του στο έργο αυτό.

Στη Βόρεια Κύπρο από το νησί, γερμανικά μπορεί να επιλεγεί ως η δεύτερη ξένη γλώσσα, μαζί με 12 άλλες γλώσσες. Ωστόσο, το ενδιαφέρον για τα γερμανικά ως ξένη γλώσσα μειώθηκε εκεί από τους μαθητές ήταν σε θέση να ρίξει ξένων γλωσσών υπέρ των άλλων θεμάτων.

Ενδιαφέρον για τη γερμανική γλώσσα συνεχίζει να αυξάνεται, όπως αποδεικνύεται από την εγγραφή στοιχεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε και ιδιωτικά σχολεία ξένων γλωσσών. Η ελκυστικότητα της Γερμανίας ως ένα μέρος για να μελετήσει (χαμηλά δίδακτρα, την υψηλή ποιότητα της εκπαίδευσης και καλές ευκαιρίες σταδιοδρομίας) είναι όλο και περισσότερο, εφιστώντας την προσοχή των Κύπριους φοιτητές, επιστήμονες και ακαδημαϊκούς. Το 2011, για παράδειγμα, το Max Planck Society και το Ινστιτούτο Κύπρου υπογράφηκε Μνημόνιο συνεργασίας που, μεταξύ άλλων, την προώθηση της ερευνητικής συνεργασίας.

Πολλοί Κύπριοι και από τις δύο κοινότητες έχουν σπουδάσει στη Γερμανία, συχνά με υποτροφίες από τη γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών ανταλλαγών (DAAD), το Alexander von Humboldt Foundation και άλλα ιδρύματα. Κέντρο Διεπιστημονικών Κυπριακών Σπουδών ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Münster στη Μαΐου 1997 και DAAD καθηγητές εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2003, χειμερινό εξάμηνο. Επιπλέον γερμανική καθηγητές σε άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, βόρεια και νότια βοηθούν να εντείνει τα ήδη υπάρχοντα ακαδημαϊκά επαφές, προώθηση νέων και να προκαλέσουν το ενδιαφέρον για σπουδές στη Γερμανία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσης καταστήσει πιο ελκυστική για τους γερμανούς φοιτητές να σπουδάσουν εκεί. Επιπλέον η χώρα είναι μέλος πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λευκωσία, και το τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λεμεσό), ένας αριθμός ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επίσης, να συμμετάσχουν σε προγράμματα ανταλλαγής με γερμανικά και Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Το 2004, μια συμφωνία σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων (ισοδυναμία συμφωνία") υπεγράφη. Αυτό έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει Κυπρίων και γερμανών μαθητών για εισαγωγή σε γερμανικά και Κυπριακών πανεπιστημίων και η μεταγενέστερη αναγνώριση των πανεπιστημιακών πτυχίων που αποκτώνται σε αυτά τα όργανα στο αντίστοιχο της χώρας εταίρου.[5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Federal Foreign Office (2012-06-06). «Cyprus German relations». Diplomatic relations between Germany and Cyprus. http://www.auswaertiges-amt.de/EN/Aussenpolitik/Laender/Laenderinfos/01-Nodes/Zypern_node.html. Ανακτήθηκε στις 2012-06-06. 
  2. «Timeline of Cyprus-German Relations, 1960 to 1968». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2018. 
  3. Antonis Sammoutis (2007). «History of Cyprus-German relations». University of Malta. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-11-25. https://web.archive.org/web/20151125155722/http://www.diplomacy.edu/sites/default/files/23082010103703%20Sammoutis%20(Library).pdf. Ανακτήθηκε στις 2018-10-07. 
  4. Deutsche Botschaft (2012). «History of Cyprus-German economic relations». German embassy. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-02-08. https://web.archive.org/web/20130208004401/http://www.nikosia.diplo.de/Vertretung/nikosia/en/06/0Veranstaltungskalender_20Zypern.html. Ανακτήθηκε στις 2012. 
  5. European commission Eurostat (Eurostat). July 2011. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Education_statistics. Ανακτήθηκε στις July 2011.