Διεθνείς σχέσεις της Κύπρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Κύπρος είναι ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών,[1] μαζί με τις περισσότερες από τις υπηρεσίες της καθώς και την Κοινοπολιτεία των Εθνών, την Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επιπλέον, η χώρα έχει υπογράψει τη Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου (ΓΣΔΕ) και τη Συμφωνία Πολυμερούς Οργανισμού Εγγυήσεων Επενδύσεων. Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και το δεύτερο εξάμηνο του 2012 κατείχε την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[2]

Η Κύπρος ακολουθεί ιστορικά μια αδέσμευτη εξωτερική πολιτική, αν και όλο και περισσότερο ταυτίζεται με τη Δύση στις πολιτιστικές της συγγένειες και εμπορικές σχέσεις, και διατηρεί στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελλάδα και τη Ρωσία.

Τουρκία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά να αναγνωρίσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι η Δημοκρατία, όπως θεσπίστηκε με το Σύνταγμα του 1960, έπαψε να υφίσταται όταν η ενδοκοινοτική βία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1963, σταμάτησε την τουρκοκυπριακή συμμετοχή στην κυπριακή κυβέρνηση. Η απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 1974, από την Ελληνική Στρατιωτική Χούντα, αποκρίθηκε από την Τουρκία με πλήρη στρατιωτική εισβολή, με αποτέλεσμα το βόρειο τρίτο του νησιού να έχει καταληφθεί από τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις. Αυτό το τμήμα της Κύπρου δήλωσε μονομερώς ανεξαρτησία τον Νοέμβριο του 1983 ως τη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), την οποία αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία. Η Τουρκία αναφέρεται στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως "η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση της νότιας Κύπρου".

Η Κύπρος έχει την άποψη ότι η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ είναι μια διοικούσα οργάνωση και έτσι προτιμά να διαπραγματευτεί με την Τουρκία την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Η Τουρκία επιμένει ότι η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ είναι το ίδρυμα στο οποίο πρέπει να αναφέρεται η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις.

Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε αρνητικό αντίκτυπο στην Τουρκία όσον αφορά τις δικές της ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει στα πλοία με κυπριακή σημαία την πρόσβαση σε τουρκικούς λιμένες οδήγησε σε μερική αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της.

Ευρώπη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αίτηση της Κύπρου για πλήρη ένταξη στην ΕΕ προκάλεσε θύελλα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, η οποία ισχυρίστηκε ότι η κίνηση απαιτούσε τη συγκατάθεσή τους. Μετά τις αποφάσεις της Διάσκεψης Κορυφής του Δεκεμβρίου 1997 για τη διεύρυνση της ΕΕ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις άρχισαν στις 31 Μαρτίου 1998. Η Κύπρος προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004. Για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος αποχώρησε από το Κίνημα των Αδεσμεύτων, διατηρώντας την κατάσταση παρατηρητή.

Χώρα Επίσημες σχέσεις ξεκίνησαν Σημειώσεις
Αρμενία 1991
  • Η Αρμενία εκπροσωπείται στην Κύπρο μέσω της πρεσβείας της στην Αθήνα, στην Ελλάδα.
  • Η Κύπρος εκπροσωπείται στην Αρμενία μέσω της πρεσβείας της Μόσχας, στη Ρωσία, και μέσω ενός επίτιμου προξενείου στο Γερεβάν.
  • Υπάρχουν πάνω από 3.500 άτομα αρμενικής καταγωγής που ζουν στην Κύπρο.
  • Η Κύπρος ήταν η δεύτερη χώρα που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, στις 24 Απριλίου 1975.
Βουλγαρία 1960
  • Η Βουλγαρία έχει πρεσβεία στη Λευκωσία και επίτιμο προξενείο στη Λεμεσό.
  • Η Κύπρος έχει πρεσβεία στη Σόφια.
  • Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως τακτικό μέλος την 1η Μαΐου του 2004, ενώ η Βουλγαρία προσχώρησε την 1η Ιανουαρίου του 2007.
Γαλλία 1961
  • Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η Κύπρος είναι μέλος του οργανισμού της Γαλλοφωνίας από το 2006. Περίπου το 12% του πληθυσμού της Κύπρου μιλάει και καταλαβαίνει τα γαλλικά.
  • Η Γαλλία υποστηρίζει την Κύπρο στις διαφορετικές αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει και να δεχθεί κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
  • Η Γαλλία συμβάλλει σημαντικά στον στρατιωτικό εξοπλισμό της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου.
Γερμανία 1960
  • Η Κύπρος έχει πρεσβεία στο Βερολίνο και γενικό προξενείο στο Αμβούργο.[3]
  • Η Γερμανία έχει πρεσβεία στη Λευκωσία.[4]
  • Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Το 2004, υπογράφηκε συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση των πανεπιστημιακών τίτλων, με σκοπό να διευκολυνθεί η είσοδος των κύπριων και γερμανών φοιτητών στα γερμανικά και κυπριακά πανεπιστήμια.
  • Υπάρχει στενή και αξιόπιστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο υπουργός Εξωτερικών Hoyer επισκέφθηκε την Κύπρο στις 11 και 12 Φεβρουαρίου του 2010. Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών Westerwelle συναντήθηκε με τον Μάρκο Κυπριανού στο Βερολίνο στις 2 Μαρτίου.
Ελλάδα
  • Η ελληνοκυπριακή πλειοψηφία στην Κύπρο και ο εθνοτικός ελληνικός πληθυσμός της Ελλάδας μοιράζονται μια κοινή εθνικότητα, κληρονομιά, γλώσσα και θρησκεία, οδηγώντας σε μια εξαιρετικά στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
  • Η Κύπρος έχει πρεσβεία στην Αθήνα και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
  • Η Ελλάδα έχει πρεσβεία στη Λευκωσία.
  • Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ηνωμένο Βασίλειο
  • Και οι δύο χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινοπολιτείας των Εθνών.
  • Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1961, μετά από 83 χρόνια βρετανικού ελέγχου.

Η συνεχιζόμενη βρετανική κυριαρχία των Περιοχών Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας συνεχίζει να διαιρεί τους Κυπρίους. Αρκετά Κυπριακά χωριά παραμένουν εγκλωβισμένα στους τομείς, και έχουν υπάρξει πολλές συλλήψεις αντι-βρετανικών διαδηλωτών κατά τα τελευταία έτη. Αυτοί οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να συνεχίσει να κατέχει εδάφη σε ένα άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Νορβηγία 22 Μαρτίου 1963[5]
Σερβία
  • Η Κύπρος έχει πρεσβεία στο Βελιγράδι.
  • Η Σερβία διαθέτει πρεσβεία και επίτιμο προξενείο στη Λευκωσία.
  • Οι δύο χώρες μοιράζονται κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές απόψεις καθώς και οι δύο έχουν μεγάλους ορθόδοξους πληθυσμούς.
  • Ο Κύπριος Υπουργός εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και την ενσωμάτωση στην ΕΕ, η οποία πρέπει να οδηγήσει στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Χωρίς διπλωματικές σχέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με 178 κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Έδρας και της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής. Δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις παρακάτω χώρες:[6][7]

Επίσης, δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με κράτη με περιορισμένη αναγνώριση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «UN Security Council Resolution 155 (1960)» (PDF). United Nations. 23 Αυγούστου 1960. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2007. [νεκρός σύνδεσμος]
  2. «Cyprus Presidency of the Council of the European Union 2012 - Cyprus Presidency of the Council of the EU (European Union)». Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2015. 
  3. «Embassy of the Republic of Cyprus in Berlin - Home Page». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2016. 
  4. «Deutsche Botschaft Nikosia - Home». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2015. 
  5. «Cyprus – Norway Bilateral Relations». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2009. 
  6. «Cyprus diplomatic relations». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2017. 
  7. «MINISTRY OF FOREIGN AFFAIRS - Cyprus Diplomatic Missions Abroad». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2016.