Συροϊσραηλινές σχέσεις

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συροϊσραηλινές σχέσεις
Map indicating locations of Israel and Syria

Ισραήλ

Συρία

Οι συροϊσραηλινές σχέσεις[1] αναφέρονται στις διμερείς διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Συρίας. Οι δύο χώρες, από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, ήταν σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι χώρες έχουν συγκρουστεί σε τρεις μεγάλους πολέμους, οι οποίοι είναι ο Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος του 1948, ο Πόλεμος των Έξι Ημερών το 1967 και ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ το 1973, ενώ αργότερα συμμετείχαν επίσης στον Εμφύλιο Πόλεμο του Λιβάνου και στον Πόλεμο του Λιβάνου το 1982. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν τεθεί σε εφαρμογή συμφωνίες ανακωχής. Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες για να επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ των γειτονικών κρατών, χωρίς όμως επιτυχία.

Η Συρία δεν έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και δε δέχεται ισραηλινά διαβατήρια για την είσοδο στη Συρία. Το Ισραήλ θεωρεί επίσης τη Συρία ως εχθρικό κράτος και απαγορεύει γενικά τους πολίτες της από το να την επισκέπτονται. Δεν υφίστανται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, από την ίδρυσή τους στα μέσα του 20ου αιώνα.

Ελάχιστοι είναι οι οικονομικοί ή πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών, ενώ οι δραστηριότητες των ανθρώπων κατά μήκος των συνόρων είναι περιορισμένες. Η Συρία εξακολουθεί να συμμετέχει ενεργά στο αραβικό μποϊκοτάζ προς το Ισραήλ. Και οι δύο χώρες διεξάγουν, σε περιορισμένη κλίμακα, εμπόριο μήλων για τα χωριά των Δρούζων στο Γκολάν, που βρίσκονται στις δύο πλευρές της γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Το κλίμα κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός είναι τεταμένο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, ο οποίος ξεκίνησε το 2011 και βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως το Ισραήλ δεν έχει εμπλακεί σε αυτή τη σύγκρουση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Israel–Syria relations της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).