Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά
Ηγέτηςδιοικούσα επιτροπή
Ίδρυση9 Δεκεμβρίου 2018
Συγχώνευση τωνΑνασύνθεση ΟΝΡΑ
Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση
Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά
Συγχωνεύθηκε σεΑναμέτρηση-οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά
ΙδεολογίαΣοσιαλισμός
Αντικαπιταλισμός
Ριζοσπαστισμός
Διεθνισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Ιστότοπος
https://synantisi.org/
Πολιτικό σύστημα Ελλάδας
Πολιτικά κόμματα
Εκλογές

Η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά ήταν μια πολιτική συλλογικότητα της αντικαπιταλιστικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 2018, με απόφαση των οργανώσεων Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά και Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Οι τρεις πρώτες οργανώσεις προέρχονται από διασπάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που έγιναν μετά την υπογραφή του 3ου Μνημονίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το 2015 και την κάθετη διαφωνία ενός μεγάλου τμήματος του κόμματος με αυτή. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα μέλη της συμμετέχουν στην φοιτητική δικτύωση σχημάτων, Αριστερή Ενότητα.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η “Συνάντηση για μία Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά” συγκροτήθηκε επίσημα στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2018, από τη συνεργασία των τεσσάρων οργανώσεων εκ των οποίων οι Ανασύνθεση-ΟΝΡΑ, Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά και Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα είχαν αναπτύξει κοινές συζητήσεις και δράση, υπέγραφαν κοινές ανακοινώσεις και είχαν κοινή παρουσία σε κινητοποιήσεις τουλάχιστον από το 2017. Στις παραπάνω οργανώσεις προστέθηκε και η Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση, μετά τον Οκτώβριο του 2018[1][2][3][4].

Ιδρυτική συνδιάσκεψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ιδρυτική της συνδιάσκεψη κατοχυρώθηκαν τα πρώτα πολιτικά και οργανωτικά της χαρακτηριστικά με την ψήφιση ενός κειμένου πολιτικής απόφασης, ενός οργανωτικού προσχεδίου και την ανάδειξη του πρώτου πανελλαδικού συντονιστικού.  

Αυτοπροσδιορίζεται ως μία συλλογικότητα που έχει ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά. Επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή ενότητα της Αριστεράς παραμένοντας ανοιχτή στην μελλοντική εμπλοκή άλλων πολιτικών χώρων, καθώς και στη συνεχή εμπλοκή ανένταχτων αγωνιστών και αγωνιστριών. Αμέσως μετά την ιδρυτική της συνδιάσκεψη, συγκρότησε συνελεύσεις και θεματικές ομάδες που αποτελούν τη βάση του τρόπου οργάνωσής της.

Μεταξύ των δύο συνδιασκέψεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019, στήριξε και συμμετείχε σε δημοτικά σχήματα της Αριστεράς σε αστικά κέντρα[5]. Στα πλαίσια της έναρξης ενός στρατηγικού διαλόγου στο εσωτερικό της, διαπραγματεύτηκε πρώτα τα θέματα της περιβαλλοντικής[6][7][8] και οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, έκανε μια αντίστοιχη προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινού τόπου διαλόγου και δράσης, μαζί με άλλες τρεις οργανώσεις της άκρας αριστεράς (“Αναμέτρηση-Ομάδα Κομμουνιστών/στριών”, “Διεθνιστική Εργατική Αριστερά” και “Αριστερή Ανασύνθεση”)[9][10].

2η συνδιάσκεψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η 2η συνδιάσκεψή της πραγματοποιήθηκε τελικά στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2020[11][12], με τις διαδικασίες της να διεξάγονται κατα κύριο λόγο, διαδικτυακά. Σε αυτή, τα μέλη της ΤΠΤ (“Τεταρτοδιεθνιστική Προγραμματική Τάση”) και του Περιοδικού “4” εντάχθηκαν στη οργάνωση[13].

Εκτός από την ανάδειξη του νέου πανελλαδικού συντονιστικού, κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε η συζήτηση για την περιβαλλοντική κρίση φιλοδοξώντας να αναδείξει τον αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος ως στρατηγικό πυλώνα της αντικαπιταλιστικής πάλης. Ακόμα, θεωρώντας ότι η πανδημία του covid-19  επέφερε ένα συνδυασμό υγειονομικής και καπιταλιστικής κρίσης που έπληξε κυρίως τις πιο ευάλωτες μερίδες της κοινωνίας, προέκρινε την προώθηση του αιτήματος για ένα βασικό εισόδημα πανδημίας.

Τέλος, έγινε η εκτίμηση ότι η προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινού τόπου διαλόγου και δράσης για την ανασύνθεση της Αριστεράς, με τον τρόπο που είχε διεξαχθεί από το φθινόπωρο του 2019, είχε φτάσει στα όρια της. Έτσι, αποφασίστηκε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα μπορούσε να συνεχιστεί με συγκεκριμένα και άμεσα βήματα μόνο με την “Αναμέτρηση-Ομάδα Κομμουνιστών/στριών”, τη συλλογικότητα που είχε επιδείξει μια αντίστοιχη διάθεση για ουσιαστικές διαδικασίες ανασύνθεσης.

Το τριήμερο 11-13 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε ιδρυτική συνδιάσκεψη νέας αριστερής συλλογικότητας όπου αμφότερες οι οργανώσεις “Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά” και “Αναμέτρηση-Ομάδα Κομμουνιστών/στριών” αυτοδιαλύθηκαν προκειμένου να συγχωνευτούν στην νέα οργάνωση “Αναμέτρηση-οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική αριστερά”.

Ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η “Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά” στο κείμενο της ιδρυτικής της συνδιάσκεψης δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για μια Αριστερά που είναι:

  • Ταξική και ταυτόχρονα αντικαπιταλιστική
  • Φεμινιστική, ΛΟΑΤΚΙ και αντιπατριαρχική
  • Αντιιμπεριαλιστική και την ίδια στιγμή διεθνιστική
  • Ρηξιακή με την ΕΕ και όχι απλά μια άλλη αντι-ΕΕ δύναμη
  • Δημοκρατική και μαζί ελευθεριακή και αντικρατική
  • Οικολογική και ταυτόχρονα ανατρεπτική

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Για τη νέα φάση της κρίσης, για την ενότητα, για μια νέα συλλογικότητα στο χώρο της αντικαπιταλιστικής διεθνιστικής Αριστεράς». Ανασύνθεση. 2 Νοεμβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. «Οι εξεγέρσεις του χτες φωτίζουν τους δρόμους που θα βαδίσει το αύριο». www.yabasta.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  3. «Από τον Αλέξη στον Ζακ: Το κράτος δολοφονεί, το κράτος ψεύδεται – Στις 6 Δεκέμβρη διαδηλώνουμε». Ανασύνθεση. 3 Δεκεμβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  4. «Η αντικαπιταλιστική αριστερά σε ανασύνθεση | Εφημερίδα η Εποχή». www.epohi.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  5. ««Κοινωνική, πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση» στο δημαρχείο Αμαρουσί». Εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ. 5 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  6. pbnews (26 Φεβρουαρίου 2020). «Εκδήλωση για την Κλιματική Αλλαγή». PBNEWS - Ειδήσεις με ονοματεπώνυμο. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  7. PolitisChios (5 Μαρτίου 2020). «Εκδήλωση για την κλιματική κρίση το Σάββατο 7/3 στο Αντίβαρο». politischios.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  8. «Να αλλάξουμε το σύστημα όχι το κλίμα-Εκδήλωση για την κλιματική κρίση». AlterThess.gr - Όλες οι Ειδήσεις από την άλλη Θεσσαλονίκη. 12 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  9. altinog (3 Οκτωβρίου 2019). «Καπιταλισμός και κλιματική κρίση». ΤΠΤ - "4". Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  10. «Να δημιουργήσουμε τον τόπο όπου θα συναντηθούμε | Εφημερίδα η Εποχή». www.epohi.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  11. «Συναντιόμαστε ξανά - Έχουμε ένα κόσμο ν' αλλάξουμε». Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  12. «Συνάντηση: Με επιμονή στις ενωτικές πρωτοβουλίες | Εφημερίδα η Εποχή». www.epohi.gr. Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 
  13. altinog (15 Δεκεμβρίου 2020). «Editorial («4»-6): Η κανονικότητα της κρίσης». ΤΠΤ - "4". Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]