Αριστερή Ενότητα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αριστερή Ενότητα
ΠρόεδροςΔιοικούσα Επιτροπή
ΊδρυσηΜάρτιος 2007
ΙδεολογίαΑντικαπιταλισμός
Αυτονομία
Φεμινισμός
Πολιτικό φάσμαΑριστερά
Εθνική προσχώρησηΕΑΑΚ - ΑΡΕΝ
Ιστότοπος
aristeri-enotita.gr

Η Αριστερή Ενότητα είναι δικτύωση αυτόνομων αριστερών φοιτητικών σχημάτων που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2007. Διαθέτει συνδικαλιστική δράση εντός και εκτός των Πανεπιστημίων με αναφορά σε κοινωνικά κινήματα. Τα τελευταία έτη συνεργάζεται με ορισμένα σχήματα των ΕΑΑΚ και την ΑρΔιΝ, υπό την σύμπραξη ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ. Σήμερα δεν έχει αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα.

Παλαιότερα, έως το καλοκαίρι του 2015, η Αριστερή Ενότητα είχε πολιτική αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ[1][2].

Ίδρυση και συνιστώσες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ίδρυση της Αριστερής Ενότητας προέκυψε μετά από το πέρας των φοιτητικών κινημάτων του '06 και '07.

Κύριες συνιστώσες στη δημιουργία της Αριστερής Ενότητας ήταν το ΔΑΡΑΣ και τα Αριστερά Σχήματα.

  • Το ΔΑΡΑΣ αποτελούσε μια δικτύωση αυτόνομων αριστερών σχημάτων με αναφορά στην τότε Νεολαία Συνασπισμού, στην ΑΚΟΑ και στην πολιτική οργάνωση Κόκκινο.
  • Η παράταξη Αριστερά Σχήματα ιδρύθηκε το 1991 από την πολιτική ομάδα Α/συνέχεια (μετέπειτα ΚΟΕ).

Και οι δύο δυνάμεις συμμετείχαν ακόμη στο κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης, μέσω του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ, αλλά και στο αντιπολεμικό κίνημα.

Έτσι, τον Μάρτιο του 2007, τα Αριστερά Σχήματα σε συνεργασία με το ΔΑΡΑΣ και ανεξάρτητα σχήματα δημιούργησαν την Αριστερή Ενότητα, με σκοπό να αποτελέσει το όχημα για τη συμπόρευση όλων των αριστερών δυνάμεων μέσα στα Πανεπιστήμια.

Ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω του ότι η ΑΡ.ΕΝ. δεν είναι κόμμα, οργάνωση, ούτε πολιτική συμμαχία, αλλά ένα δίκτυο από σχήματα, δηλαδή μικρές πολιτικές οργανώσεις κυρίως σε πανεπιστήμια, είναι δύσκολο να εντοπισθεί ακριβής κοινή ιδεολογία ανάμεσά τους. Κοινή συνιστώσα των σχημάτων φαίνεται να είναι η αναφορά και έμπνευση από γενικότερα κινήματα τις αριστεράς, κυρίως σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού χαρακτήρα.

Ιδιαίτερη έμφαση φαίνεται να δίνεται από τα σχήματα που συμμετέχουν στην ΑΡ.ΕΝ. για αντιφασιστικά, αντιρατσιστικά, φεμινιστικά και ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Τρόπος λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Πανελλαδικό διήμερο στις 8-9 Μαρτίου του 2014[3] αποφασίστηκε η λήψη αποφάσεων σε όλες τις διαδικασίες της ΑΡΕΝ με τη μεθοδολογία μία ψήφος ανά σχήμα. Επίσης καθορίστηκε και ένα συντονιστικό της ΑΡΕΝ, αναγνωρισμένο και αποφασισμένο από όλα τα σχήματα, στο οποίο θα συμμετέχουν ορισμένα σχήματα κυκλικά μετά από κάθε πανελλαδική διαδικασία.

Πολιτικές Συμμαχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αριστερή Ενότητα αποφάσισε στις φοιτητικές εκλογές του 2016 την κοινή κάθοδο με την ΕΑΑΚ και το ΑΡΔΙΝ σε μια σειρά φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα υπό το όνομα "Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία (ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ)"[4].

Διάσπαση και αποχωρήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ και ΚΟΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2014, οι δυνάμεις που πρόσκεινταν στην πολιτική οργάνωση Παρέμβαση (πρότερη διάσπαση της ΚΟΕ) αποχώρησαν από την ΑΡΕΝ.

Στο Πανελλαδικό διήμερο στις 10-11 Οκτωβρίου 2015[5], τα μέλη της ΑΡΕΝ που παρέμειναν στη νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από την Αριστερή Ενότητα, διαφωνώντας με την κατεύθυνση για σύγκρουση με την Ευρωζώνη που έβαζε η πλειοψηφία των σχημάτων της ΑΡΕΝ και με την κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της πλειοψηφίας του ΚΣ αλλά και των μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ.[6]

Έτσι η ΑΡΕΝ έπαψε πλέον να έχει αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη της ΑΡΕΝ που παρέμειναν στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ίδρυσαν το BLOCO - Δίκτυο Σχημάτων Ριζοσπαστικής Αριστεράς.[7]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μεγάλη εσωκομματική σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ». Real News. 16/07/2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-07-17. https://web.archive.org/web/20130717052500/http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=247986&catID=1. Ανακτήθηκε στις 24 November 2014. 
  2. «ΑΡΕΝ-ΔΑΠ, στην αρένα των φοιτητικών». Ελευθεροτυπία. 06/05/2014. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=429104. Ανακτήθηκε στις 24 November 2014. 
  3. «Πανελλαδικό διήμερο Αριστερής Ενότητας 8-9 Μαρτίου 2014». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. 
  4. «Ανακοίνωση του ΑΡΔΙΝ για την αριστερή ανατρεπτική συνεργασία ΕΑΑΚ – ΑΡΕΝ – ΑΡΔΙΝ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2016. 
  5. «Απόφαση Πανελλαδικού Διημέρου Αριστερής Ενότητας 10-11 Οκτωβρίου 2015». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Μαρτίου 2016. 
  6. «Ανακοίνωση της πλειοψηφίας των μελών του ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ». 
  7. ««Αλλάζουμε το πανεπιστήμιο, κερδίζουμε τις ζωές μας»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]