Συμμαχία της 14ης Μαρτίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Συμμαχία της 14ης Μαρτίου
تحالف 14 آذار
Ίδρυση2005
ΙδεολογίαΛιβανικός εθνικισμός
Κατά συριακής κυβέρνησης
Πολιτικό φάσμαΣυγκριτισμός
Βουλή των Αντιπροσώπων
50 / 128
Ιστότοπος
14march.org

Η Συμμαχία της 14ης Μαρτίου[1] (αραβικά: تحالف 14 آذار) είναι ένας συνασπισμός πολιτικών κομμάτων και ανεξάρτητων στο Λίβανο που σχηματίστηκε το 2005. Οφείλει την ονομασία της στην Επανάσταση του Κέδρου. Επικεφαλής της συμμαχίας είναι ο Σαμίρ Γκέγκα καθώς και άλλοι εξέχοντες πολιτικοί.

Κόμματα που εγκατέλειψαν τη συμμαχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα του στρατηγού Μισέλ Αούν εγκατέλειψε την άτυπη ομαδοποίηση πριν από τις γενικές εκλογές του 2005, ενώ πριν από τις 14 Μαρτίου ήταν μια εδραιωμένη συμμαχία, λόγω μεγάλων διαφωνιών. Μετά τις εκλογές του 2005, το Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα ήταν η μόνη πολιτική αντιπολίτευση, αλλά προσχώρησε ένα χρόνο αργότερα στην φιλοσυριακή κυβέρνηση της Συμμαχίας της 8ης Μαρτίου το Νοέμβριο του 2006. Το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα εγκατέλειψε το κίνημα της 14ης Μαρτίου τον Αύγουστο του 2011. Το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα εγκατέλειψε το κίνημα της 14ης Μαρτίου το 2016.

Πόλεμος Λιβάνου 2006[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 12 Ιουλίου 2006, άρχισε ο πόλεμος του Λιβάνου το 2006 μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Συνασπισμός της 14ης Μαρτίου έλαβε θέση εναντίον της Χεζμπολάχ κατηγορώντας το ένοπλο κόμμα ότι προκάλεσε τον πόλεμο στον Λίβανο. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ προέβλεψε έναν τέτοιο πόλεμο, που υποτίθεται ότι διεξήχθη το Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια του ετήσιου αγώνα της Χεζμπολάχ για τη Διεθνή Ημέρα Κουντς (Ιερουσαλήμ).

Ο συνασπισμός στις 14 Μαρτίου, εν μέσω του πολέμου, προέτρεψε τη Χεζμπολάχ να παραδώσει τα όπλα, κατηγορώντας το κόμμα ότι προκάλεσε τον πόλεμο στον Λίβανο. Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του πολέμου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις επισκέφθηκε τη Βηρυτό και πραγματοποίησε συνάντηση με τον συνασπισμό της 14ης Μαρτίου και δήλωσε στη συνέχεια ότι μια νέα Μέση Ανατολή θα γεννηθεί μετά τον πόλεμο, λέγοντας: "Ήρθε η ώρα για μια νέα Μέση Ανατολή". Η Ράις και ο Φουάτ Σινιόρα συναντήθηκαν κατά την επίσκεψή της στο Λίβανο.

Αξιώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κυριότεροι πολιτικοί στόχοι της 14ης Συμμαχίας είναι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]