Συζήτηση χρήστη:Johnlillie36

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλώς ήρθες![επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου Johnlillie36, καλώς ήρθες στην Βικιπαίδεια!

Ελπίζω να σου αρέσει να συνεισφέρεις εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι πολύ εύκολη, ακόμα και η συγγραφή κάποιου λήμματος μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να γνωρίζεις τις λεπτομέρειες. Σημαντικό είναι ότι δεν μπορείς να καταστρέψεις ολοκληρωτικά ένα λήμμα αφού υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις. Επίσης μπορείς να κοιτάξεις στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια για σελίδες που αφορούν την ίδια τη Βικιπαίδεια, την λειτουργία της και τους "κανόνες" που όλοι οι χρήστες και συγγραφείς ακολουθούν. Διάβασε την Πολιτική που ακολουθεί η Βικιπαίδεια. Επισκέψου την Αγορά όπου μπορείς να διαβάσεις όλα τα σχετικά για αυτό τον ιστοχώρο, να εκφράσεις απόψεις και να κάνεις ερωτήσεις.

Οδηγός χρήσης του οπτικού επεξεργαστή κειμένων
Οδηγός χρήσης του οπτικού επεξεργαστή κειμένων
Οδηγός χρήσης κώδικα μορφοποίησης
Οδηγός χρήσης κώδικα μορφοποίησης
Εισαγωγή στη Βικιπαίδεια
Μερικές ιδέες
Μερικές ιδέες και κόλπα για να ξεκινήσεις:

Μπορείς να με ρωτήσεις ότι χρειάζεσαι στη δική μου σελίδα συζήτησης. Μην ανησυχείς και μην φοβάσαι για τίποτε. Κι εγώ ήμουν ένας άσχετος όταν ξεκίνησα.

Σου εύχομαι καλή συμμετοχή!geraki (συζήτηση) 12:52, 25 Ιουλίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Ευχαριστώ πολύ. Είναι πολύ αρχή και ακόμα μαθαίνω τα βασικά.

Johnlillie36 (συζήτηση) 00:37, 26 Ιουλίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Ανέβασμα φωτογραφίας[επεξεργασία κώδικα]

Είμαι συνεργάτης της κ.Αδάμου, βουλευτή Β΄Θεσσαλονίκης, η οποία μου έχει αναθέσει την επιμέλεια των πληροφοριών που αναγράφονται για αυτήν στην Βικιπαίδεια.

Προσπάθησα να ανεβάσω φωτογραφία της κ.Αδάμου, κάνοντας copy paste από άλλη σελίδα της αλλά δεν έγινε δεκτή από το σύστημα και με παρέπεμψε σε διαχειριστή.

Παραθέτω το μήνυμα που μου εμφανίστηκε κατά την απόρριψη:

"Αυτή η ενέργεια ταυτοποιήθηκε αυτόματα ως επιβλαβής, και άρα απαγορεύεται. Αν πιστεύετε ότι αυτή η επεξεργασία είναι εποικοδομητική, παρακαλώ επικοινωνήστε με έναν διαχειριστή, και πληροφορήστε τον για το τι προσπαθείτε να κάνετε. Μια σύντομη περιγραφή του κανόνα καταχρήσεων στο οποίο αντιστοιχήθηκε η ενέργειά σας είναι η εξής: Cross-wiki upload filter"

Θα μπορούσατε να με καθοδηγήσετε;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Johnlillie36 (συζήτηση) 00:55, 26 Ιουλίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Γεια σου Johnlillie36, οι περισσότερες φωτογραφίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο καλύπτονται από πνευματικά δικαιώματα, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την άδεια κοινής χρήσης που διέπει το περιεχόμενο της Βικιπαίδεια. Θα μπορούσες να ανεβάσεις κάποια εικόνα που έχεις τραβήξει εσύ (φωτογραφία), να βρεις ένα αρχείο που να μην έχει copyright πχ με άδεια Creative Commons από το Flickr, ή να επικοινωνήσεις με κάποιο διαχειριστή μήπως εμπίπτει στην κατηγορία της εύλογης χρήσης Gomoloko (συζήτηση) 02:15, 26 Ιουλίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Οκ ευχαριστώ

Νομικές απειλές και άλλα θέματα[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν γνωρίζετε τον τρόπο συνεισφοράς στη Βικιπαίδεια, για το λόγο αυτό σας ενημερώνω για κάποια σημεία από όσα έχετε γράψει και τα οποία αφενός δε σας έχουν ξεκαθαριστεί κατά την άποψή μου, αλλά και δεν αφορούν το συγκεκριμένο λήμμα που σας ενδιαφέρει:

  • «Για να μην προβούμε άμεσα σε νομικές διαδικασίες..»: Στη Βικιπαίδεια δεν γίνονται ανεκτές νομικές απειλές. Εφόσον επιθυμεί κάποιος να κινηθεί νομικά εναντίον του ιδρύματος Wikimedia ιδιοκτησία του οποίου είναι και η Βικιπαίδεια, ή εναντίον όπου άλλου κρίνει σκόπιμο, είναι δική του δουλειά. Αν όμως επιθυμεί κάποιος να κινηθεί με τέτοιο τρόπο για συνεισφορές χρηστών, είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε ότι η Βικιπαίδεια δεν έχει κανέναν λόγο να επιτρέπει συνέχιση συνεισφορών με τέτοιους όρους. Χρήστες λοιπόν που απειλούν με νομικές διαδικασίες φράσσονται από επιπλέον συνεισφορές. Δεν προχωρώ σε φραγή σας, δεδομένου ότι δεν συνεχίσατε τις απειλές και ως ένδειξη καλής θέλησης, ώστε έχοντας ενημερωθεί, να έχετε πλήρη αντίληψη του αποτελέσματος τέτοιων πράξεων στο μέλλον.
  • Βικιπαίδεια:Πνευματικά δικαιώματα: Η αντιγραφή κειμένων με πνευματικά δικαιώματα δεν γίνεται αποδεκτή, αλλά είναι σαφέστατα αποδεκτή η χρήση πληροφοριών από τέτοια κείμενα. Θα κάνω προσθήκες στο κείμενο (περιλαμβάνοντας και πηγές) για να το δείτε.
  • «άρθρα αυτά τα έχει γράψει η ίδια η κ.Αδαμου Κωνσταντίνα και αποτελούν πνευματική της ιδιοκτησία και τα έχει παραχωρήσει η ίδια στα ΜΜΕ» συνεχίζουν να παραμένουν πνευματική της ιδιοκτησία με άδεια δημοσίευσης σε συγκεκριμένο μέσο μαζικής ενημέρωσης. Το εδώ περιεχόμενο διατίθεται με άλλους, ξεκάθαρους και πιο ανοιχτούς όρους CC-BY-SA. Αν διαβάσετε ό,τι αναγράφεται στο σύνδεσμο θα αντιληφθείτε ότι αν κάποιος (όπως όσοι γράφουμε στη Βικιπαίδεια) παραχωρήσει τα κείμενά του με αυτή τη άδεια, τότε ο οποιοσδήποτε μπορεί να τα αναπαράγει χωρίς άδεια (σημειώστε το αυτό) και να τα μετατρέψει (χωρίς να πάρει άδεια από κανέναν) και να τα πουλήσει (επίσης χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν), με μόνο, σημαντικότατο όρο, να αναφέρει (και αυτός και οποιοσδήποτε τα ξανα-αντιγράψει) που τα βρήκε (ή καλύτερα ποιος τα έγραψε). Θα είναι χαρά μας λοιπόν να αντιγράψουμε κατά λέξη (αλλά με το δικαίωμα να προσθέσουμε ή να αφαιρέσουμε ότι θέλουμε, και με σαφέστατη υποχρέωση να αναφέρουμε την ιστοσελίδα δημοσίευσης και τον συγγραφέα εφόσον αναγράφεται), κείμενα δικά σας ή της βουλευτού αν τα δημοσιεύσετε με σαφή επισήμανση CC-BY-SA.
  • Αμεροληψία και αξιοπιστία: Ότι κείμενο γράψετε ή προσφέρετε με τον τρόπο που σας ανέφερα είναι ευπρόσδεκτο. Όμως η Βικιπαίδεια φροντίζει ώστε τα λήμματά της να είναι το δυνατόν αμερόληπτα. Συνεπώς κείμενα της ίδιας ή από συνεργάτη της είναι σαφέστατα αξιόπιστα σε πληροφορίες (έχει ένα παιδί και όχι δυο ή τρία και όχι πέντε, αφού το λέει ένα αξιόπιστο πρόσωπο), αλλά οι πληροφορίες είναι πιθανώς μεροληπτικές ή μονόπλευρες. Δε θα υπάρχουν οι πιθανές εκκρεμείς δίκες ή καταδίκες για αδικήματα, δε θα υπάρχουν δημοσιευμένες κατηγορίες για ... ότι λογικό και παράλογο μπορεί να κατηγορηθεί κάποιος πολιτικός όπως συνηθίζεται. (Σας υποδείχθηκε το Βικιπαίδεια:Σύγκρουση κινήτρων). Συνεπώς, μετά τις συνεισφορές σας το λήμμα θα σημειωθεί ως πιθανώς μεροληπτικό, μέχρι να ελεγχθεί και να προστεθούν ότι πληροφορίες πιθανώς λείπουν. (ναι και ένα παράδειγμα: «Έχει διατελέσει: Εισηγήτρια σε επιστημονικά, Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια». Αν τέτοια πληροφορία μπει στο λήμμα, θα σβηστεί γιατί δε λέει τίποτα. Για το λόγο αυτό προτιμώνται ως πηγές κείμενα δημοσιευμένα αλλού και όχι από το ίδιο το αντικείμενο του λήμματος.

Πιθανώς υπάρχουν και άλλα που χρήζουν προσοχής. Θα τα βρείτε ένα-ένα αν συνεχίσετε τις συνεισφορές. Σαφέστατα είστε ευπρόσδεκτος να σημειώσετε ανακρίβειες στη συζήτηση του λήμματος, όπως ορθά πράξατε.

  • οι διαχειριστές έχουν δικαίωμα να επέμβουν σε συμπεριφορές χρηστών (όπως ενδεικτικά, αλλά όχι χαρακτηριστικά, σε νομικές απειλές, ύβρεις και αρκετές άλλες περιπτώσεις), αλά δεν είναι αρχισυντάκτες. Το περιεχόμενο διαμορφώνεται από τους χρήστες.

Τέλος, αν συνεχίσετε να συνεισφέρετε ως Βικιπαίδιστής/στρια (έχετε ήδη κάνει τις πρώτες σας συνεισφορές), παρακαλώ να μιλάτε μαζί μου στον ενικό, όπως θα σας απευθυνθώ σε επόμενες επικοινωνίες (αν υπάρξουν) και εγώ. Ελπίζω να συνεχίσετε με συνεισφορές σε άλλα λήμματα για τη βελτίωση της Βικιπαίδειας. --Focal Point 08:44, 27 Ιουλίου 2019 (UTC)[απάντηση]

Focal σ'ευχαριστώ για την λεπτομερή ενημέρωση καθώς και για την κατανόηση επί του συγκεκριμένου ζητήματος που προέκυψε και της έλλειψης γνώσης μου περί πρωτοκόλλου της Βικιπαίδεια. Καταλαβαίνετε όμως ότι η πρώτη ανάρτηση του χρήστη Cinadon36, ο οποίος απ'οτι αντιλαμβάνομαι είναι έμπειρος χρήστης, ήταν εσφαλμένη σε πολλαπλά επίπεδα. Όταν αφού διόρθωσα προσωπικά το λήμμα, ομολογουμένως μη γνωρίζοντας όλους τους όρους που πρέπει να πληρούνται, ο χρήστης Cinadon36 τα διέγραψε και αντί να ασχοληθεί σωστά και να ανεβάσει ελεγμένες και ακριβείς πληροφορίες, απλώς ξανανέβασε το αρχικό, ανακριβές κείμενο καταλαβαίνεις ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα, το οποίο εκείνη τη χρονική στιγμή δεν γνωρίζαμε ούτε την ενδεχόμενη έκταση ούτε την βαθύτερη αιτία. Κατόπιν περαιτέρω συζητήσεως όμως με τον χρήστη Cinadon36 θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Τώρα που έλεγξα την σελίδα έχει τροποποιηθεί και έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό και ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλλαν σε αυτό. Ελπίζω σε μελλοντικές μου συνεισφορές να αποφευχθούν παρόμοια λάθη. Johnlillie36 (συζήτηση) 15:08, 27 Ιουλίου 2019 (UTC)[απάντηση]