Συζήτηση χρήστη:Georgiachatzi

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Καλωσόρισμα[επεξεργασία κώδικα]

Γεια σου και καλώς ήρθες στην Βικιπαίδεια![επεξεργασία κώδικα]

Ελπίζω να σου αρέσει να συνεισφέρεις εδώ. Η λειτουργία της Βικιπαίδειας είναι πολύ εύκολη, ακόμα και η συγγραφή κάποιου λήμματος μπορεί να ξεκινήσει χωρίς να γνωρίζεις τις λεπτομέρειες. Σημαντικό είναι ότι δεν μπορείς να καταστρέψεις ολοκληρωτικά ένα λήμμα αφού υπάρχει πρόνοια για την αποθήκευση παλιών εκδόσεων που πολύ εύκολα μπορούν να επανέλθουν όταν χρειάζεται, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς ή να διστάζεις. Επίσης μπορείς να κοιτάξεις στην Κατηγορία:Βικιπαίδεια για άρθρα που αφορούν την Βικιπαίδεια, την λειτουργία της και τους "κανόνες" που όλοι οι χρήστες και συγγραφείς ακολουθούν. Διάβασε την Πολιτική που ακολουθεί η Βικιπαίδεια. Επισκέψου την Αγορά όπου μπορείς να διαβάσεις όλα τα σχετικά για αυτό τον ιστοχώρο, να εκφράσεις απόψεις και να κάνεις ερωτήσεις.

Μερικές ιδέες[επεξεργασία κώδικα]

Οδηγός για νέους χρήστες
Οδηγός για νέους χρήστες
Εγχειρίδιο χρήσης του νέου επεξεργαστή κειμένων
Εγχειρίδιο χρήσης του νέου επεξεργαστή κειμένων
Μερικές ιδέες και κόλπα για να ξεκινήσεις:
  • Δες την Βοήθεια:VisualEditor. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα επεξεργασίας που ακόμη αναπτύσσεται.
  • Μπορείτε να πειραματιστείς στο πρόχειρο.
  • Πάτησε στο κουμπί «Επεξεργασία κώδικα» σε μια σελίδα, για να δεις πως έκαναν κάτι οι άλλοι χρήστες ή για να δεις πως δουλεύει εσωτερικά το σύστημα μορφοποίησης.
  • Μπορείς να υπογράφεις χρησιμοποιώντας τέσσερις περισπωμένες, έτσι: ~~~~. Αυτό εμφανίζει το όνομα χρήστη σου, και την ημερομηνία και ώρα που υπόγραψες το μήνυμα. Πάντα να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, ποτέ μην υπογράφεις στα λήμματα.
  • Χρησιμοποίησε την βοήθεια για ότι απορία έχεις.
  • Αν χρειάζεσαι κάποια ιδέα για να ασχοληθείς με κάτι, δες στα προτεινόμενα θέματα. Αν δεν σε ενδιαφέρει κάτι από εκεί, δες πώς να δημιουργήσεις μια σελίδα.

Μην ανησυχείς και μην φοβάσαι για τίποτε. Κι εγώ ήμουν ένας άσχετος όταν ξεκίνησα.

Η σελίδα του προγράμματος είναι Education Program:Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Μαθηματικό (2014). Σύντομα θα έχεις και ένα έμπειρο Βικιπαιδιστή που θα είναι ο προσωπικός βοηθός/σύμβουλος/καθοδηγητής σου.

Σου εύχομαι καλή συμμετοχή!

geraki (συζήτηση) 12:07, 10 Ιουνίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Πληροφορίες και συμβουλές (1)[επεξεργασία κώδικα]

Καλημέρα!

Είμαστε στα μισά της προσπάθειας και αρκετοί τα πηγαίνουν ήδη πολύ καλά. Το παρακάτω μήνυμα αποστέλλεται σε όλους και περιέχει επισημάνσεις και συμβουλές για ζητήματα που κάποιοι χρειάζονται.

  1. Κάποιοι έχουν ξεχάσει να δημιουργήσουν τη σελίδα χρήστη τους και να προσθέσουν το πρότυπο {{userauthmath14|αριθμός μητρώου}} (όπου φυσικά στο αριθμός μητρώου θα γράψετε το δικό σας!). Για να το κάνετε, θα πρέπει να πάτε στη σελίδα χρήστη σας και να πατήσετε επεξεργασία κώδικα. (παράδειγμα)
  2. Για όσους ήταν στο μάθημα και είδαν το ότι με τον VisualEditor είναι απλό να κάνεις αντιγραφή και επικόλληση το κείμενο από την αγγλική Βικιπαίδεια στην ελληνική, μαζί με τις εικόνες, πρότυπα και παραπομπές, υπάρχει μια λεπτομέρεια που δεν είχε προβλεφθεί: Στην ελληνική βικιπαίδεια ο οπτικός επεξεργαστής είναι ενεργοποιημένος για όλους, αλλά στην αγγλική βικιπαίδεια θα πρέπει να πάτε στις προτιμήσεις Beta και να ενεργοποιήσετε το VisualEditor. Μετά από αυτό, θα έχει προστεθεί στις καρτέλες το "Edit beta" που αντιστοιχεί στο δικό μας "Eπεξεργασία" (σκέτο). Από εκεί και πέρα είναι ευκολότερα τα πράγματα.
  3. Όσοι επιθυμούν, μπορούν από τις προτιμήσεις τους, καρτέλα "Εμφάνιση", ενότητα "Εκπαίδευση", να ενεργοποιήσουν ένα σύνδεσμο για τα μαθήματά σας στην κορυφή κάθε σελίδας, από όπου μπορούν να βλέπουν τη δραστηριότητα όλων των συμφοιτητών τους.
  4. Για όσους δεν έχουν επιλέξει ακόμη λήμμα, η σελίδα με τα προτεινόμενα αναμορφώθηκε έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο ποια είναι ακόμη διαθέσιμα. Πιθανό να προστεθούν λίγες ακόμη προτεινόμενες εργασίες, αργότερα.
  5. Αν κάποιοι προβληματίζονται γλωσσικά με την μετάφραση (δηλ. δεν ξέρουν αγγλική ή άλλη γλώσσα) ας απευθυνθούν σε εμένα ή τον κύριο Μπράτσα για εναλλακτικές.
  6. Όσοι έχουν εξαιρετικά μεγάλα λήμματα και πιστεύουν ότι δεν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν το λήμμα τους, μπορούν να κάνουν επιλογή του περιεχομένου έτσι όμως ώστε να παραμένει ένα σωστό και περιεκτικό λήμμα με σωστή ροή (και όχι κουτσό). Εξίσου σημαντικό με το μέγεθος του λήμματος είναι να έχετε προσθέσει συνδέσμους προς άλλα λήμματα και παραπομπές/υποσημειώσεις όπου υπάρχουν.
  7. Το πρόχειρο χρήστη είναι χρήσιμο για πειραματισμούς ή κατά την πρώτη σας προσπάθεια για να γράψετε την εισαγωγή του λήμματος, προκειμένου να την μεταφέρετε ξεκινώντας ένα κανονικό λήμμα. Όμως, θα πρέπει οπωσδήποτε το λήμμα να το γράψετε στον κανονικό χώρο λημμάτων, όπου θα το επεξεργάζονται και άλλοι χρήστες.
  8. Καλό είναι να μην αφήνετε αμετάφραστο κείμενο στα λήμματα. Μπορείτε να αντιγράφετε και να μεταφράζετε κομμάτι-κομμάτι.
  9. Για ότι προβλήματα και απορίες έχετε, μπορείτε να στέλνετε μήνυμα στους βοηθούς. Αν αφορούν κυρίως τεχνικά ζητήματα (πως θα μορφοποιήσετε κάτι, πως να κάνετε συνδέσμους/υποσημειώσεις κλπ), μπορείτε εκτός από τους βοηθούς να απευθυνθείτε και στην Αγορά που είναι ο κεντρικός χώρος συζητήσεων.

Καλή συνέχεια! —geraki (συζήτηση) 08:48, 22 Ιουνίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Πρόταση λήμματος για διαγραφή[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητέ Georgiachatzi, το λήμμα Βάση (μαθηματικά) που δημιούργησες (ή σε ενδιαφέρει) έχει προταθεί για γρήγορη διαγραφή για τον ακόλουθο λόγο: αυτόματη μετάφραση. Εάν είσαι σίγουρος ότι το λήμμα ακολουθεί την πολιτική και δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια γρήγορης διαγραφής μπορείς να πεις την γνώμη σου στην σελίδα συζήτησης του λήμματος. Πιθανώς να χρειάζεται να διαβάσεις την πολιτική (π.χ. εγκυκλοπαιδικότητα ή προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων) και τις σχετικές οδηγίες πριν σχηματίσεις άποψη. —C Messier 09:43, 24 Ιουνίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Γεια σου. Το σουλούπωσα λίγο, ώστε να μη διαγραφεί, μεταφράζοντας από την αρχή το αγγλικό (υποθέτω δεν πειράζει, μιας και τώρα δουλεύετε το Affine. Ρίξε ωστόσο μια ματιά αν είναι ΟΚ γιατί η ορολογία μου έχει σκουριάσει λίγο. Θα ακολουθήσουν σε λίγο παρατηρήσεις για το άλλο λήμμα. Φιλικά, Badseed απάντηση 19:15, 25 Ιουνίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Ας δούμε λίγες παρατηρήσεις για το λήμμα. Ας αρχίσουμε από τα εύκολα:

  • Μήπως ο τίτλος θα έπρεπε να είναι Σύνδεση Affine (και με αντίστοιχες διορθώσεις στο κείμενο);
  • Αποφύγετε τα κεφαλαία. Οι τίτλοι των ενοτήτων θα πρέπει να γυρίσουν σε πεζά.
  • Τα "Δείτε επίσης" κάτω από τους τίτλους των ενοτήτων καλό θα είναι επίσης να φύγουν, αν δεν υπάρχει το άρθρο στο οποίο οδηγούν (προτιμήστε να βάλετε το σύνδεσμο κάπου μέσα στο κείμενο)
  • Θα πρέπει να περαστούν επίσης bold και πλάγια στο κείμενο, όπου υπάρχουν και στο πρωτότυπο (αν και ίσως το έχετε ήδη υπόψη αυτό)

Και στα λίγο πιο δύσκολα:

  • Είναι καλύτερα να μη χρησιμοποιείτε αυτόματο μεταφραστή. Ορισμένοι χρήστες προτιμούν να δουλεύουν βασιζόμενοι σε αυτόν, όμως το γεγονός είναι ότι κάνει γένη, χρόνους, πτώσεις ορθογραφία κλπ σαλάτα και η διόρθωση του κειμένου μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο απ' ότι αν μεταφραζόταν εξαρχής χωρίς αυτόματο. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε το κείμενο να βγάζει νόημα τουλάχιστον. Δεν απαιτείται απαραίτητα να το κατανοήσει κάποιος εντελώς ξένος με το θέμα (αν και φυσικά αυτό είναι επιθυμητό και προσπαθήστε να το κάνετε) αλλά για κάποιον έστω και λίγο σχετικό δεν θα πρέπει να υπάρχουν ασάφειες λόγω μετάφρασης από το κείμενο. Με άλλα λόγια, η ορολογία και τα νοήματα θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα.
  • Μην αφήνετε ορολογία στα αγγλικά, εκτός αν ο αγγλικός όρος αυτούσιος χρησιμοποιείται και στην ελληνική βιβλιογραφία
  • Μαζί με το κείμενο, θα πρέπει να μεταφέρετε και τις παραπομπές. Αυτές είναι το κείμενο που εμφανίζεται μέσα σε tags <ref></ref>. Είναι καλύτερα να το συμπεριλαμβάνετε καθώς μεταφράζετε, η εκ των υστέρων εισαγωγή είναι αρκετά πιο επίπονη διαδικασία (ευτυχώς το αγγλικό πρωτότυπο δεν έχει πολλές)
  • Μη ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τη βιβλιογραφία/πηγές στο τέλος, μάλιστα θα ήταν πολύ καλή ιδέα να προσθέσετε και κάποια ελληνική βιβλιογραφία/εξ. συνδέσμους.

Αυτά για τώρα, δεν χρειάζεται να χάσετε χρόνο απαντώντας, αν έχετε βέβαια οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία μη διστάσετε να ρωτήσετε! Φιλικά Badseed απάντηση 19:50, 25 Ιουνίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Πληροφορίες και συμβουλές (2)[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα!

Βρισκόμαστε κοντά στο τέλος. Κάποιοι από εσάς τα πηγαίνουν περίφημα! Κάποιοι βιάζονται χωρίς λόγο. Αν τα πάρετε σιγά σιγά, θα καταλάβετε ευκολότερα το πως μπορείτε να κάνετε καλές επεξεργασίες. Η τελειότητα ΔΕΝ απαιτείται, ειδικά από εσάς.

Όσοι χρειάζονται βοήθεια μπορούν να απευθύνονται σε εμένα, τον κ. Μπράτσα ή τους Ambassadors. Όταν στέλνετε μηνύματα, καλό είναι να αναφέρετε και το όνομα χρήστη σας και το λήμμα με το οποίο ασχολείστε, για να καταλάβουμε καλύτερα τι σας προβληματίζει.

Υπενθυμίζω ότι μπορείτε να μεταφράζετε ένα λήμμα κομμάτι-κομμάτι. Δεν χρειάζεται να αποθηκεύετε κείμενο στα αγγλικά (οι παλιού βικιπαιδιστές έχουμε μια "αλλεργία" σε αυτό, καθώς δείχνει προχειρότητα).

Για μια μικρή βοήθεια, για όσους ξεκινούν τώρα και όσους κάνουν επεξεργασία μέσα από τον VisualEditor, ετοίμασα δυο "μικρά" βίντεο:

Καλή συνέχεια! —geraki (συζήτηση) 14:38, 28 Ιουνίου 2014 (UTC)[απάντηση]

Μετακίνηση σελίδας[επεξεργασία κώδικα]

Καλησπέρα. Η μετονομασία ενός λήμματος γίνεται μέσω της επιλογής "Μετακίνηση", που βρίσκεται στα κουμπάκια επάνω δεξιά (στο μενού "Περισσότερα"). Πατώντας "Μετακίνηση", θα ανοίξει ένα παράθυρο όπου θα μπορείς να συμπληρώσεις το νέο όνομα του λήμματος. Αν χρειάζεσαι περισσότερες διευκρινήσεις, δες το άρθρο βοήθειας Βικιπαίδεια:Μετακίνηση σελίδας και ρώτα ξανά ότι χρειαστείς, θα έχω το νου μου. Φιλικά Badseed απάντηση 16:37, 28 Ιουνίου 2014 (UTC)[απάντηση]