Συζήτηση:Φυσικοθεραπεία

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ιατρική Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Ιατρική», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα προς επέκταση Προς επέκταση Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης Προς επέκταση κατά την κλίμακα ποιότητας.
Μεσαία Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με Μεσαία σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Αυτή είναι η σελίδα συζήτησης για τη βελτίωση του λήμματος «Φυσικοθεραπεία».

Διαφωνώ με τον ορισμό που έχει δοθεί στην "Φυσικοθεραπεία" καθώς η πρόταση: "Η Φυσιοθεραπεία ή Φυσικοθεραπεία (ο σωστός όρος είναι φυσικοθεραπεία διότι αποτελεί τη θεραπεία με φυσικά μέσα) είναι το σύνολο των μεθόδων που χρησιμοποιούνται από τον πτυχιούχο φυσικοθεραπευτή, ο οποίος αποτελεί τον εξειδικευμένο επαγγελματία, με στόχο την θεραπεία και τον περιορισμό συμπτωμάτων ..." και θεωρώ πως έως εδώ είναι σωστός, έρχεται σε αντίφαση με την πρόταση: "Η αναφορά στον όρο φυσικοθεραπεία δε σημαίνει ότι θεραπεύεται η πάθηση αλλά πιο σωστά επιχειρείται η προσπάθεια επανεκπαίδευσης των φυσιολογικών κινητικών προτύπων τα οποία έχουν χαθεί εξαιτίας κάποιας διαταραχής" Εξάλλου η Φυσικοθεραπεία αποτελεί φυσικοθεραπευτική προσέγγιση και είναι πέρα για πέρα λάθος να ισχυριζόμαστε ότι "επιχειρεί να επανεκπαιδεύσει και όχι να θεραπεύσει. Π.χ .μια επικονδυλίτιδα, μια τενοντίτιδα, μια μυϊκή θλάση την θεραπεύει ή όχι? Σαφώς και ναι


Φυσικοθεραπεία ή Φυσιοθεραπεία[επεξεργασία κώδικα]

Αφαιρεσα προσφατα την εξης παραγραφο απο το λημμα: "Η ενίοτε εμφανιζόμενη λέξη «φυσιοθεραπεία», αποτελεί γλωσσολογικό σφάλμα, δεν προσανατολίζει σε διαφορετική οντότητα και πιθανότατα προέκυψε ως αντιδάνειον από την επικρατούσα αγγλική λέξη Physiotherapy = "Φυσιοθεραπεία"." Η αποψη οτι η λεξη "φυσιοθεραπεια" ειναι γλωσσικο σφαλμα (οχι βεβαια γλωσσολογικο σφαλμα) υποστηριζεται απο τον Μπαμπινιώτη, οποτε και τα λεξικά του ακολουθουν αυτην τη γραμμη. Δεν υποστηριζεται ομως απο τα υπολοιπα μεγαλα λεξικα μας π.χ. ΛΚΝ: λημμα φυσιοθεραπεια. Δεν νομιζω οτι αρθρα στη Βικιπαιδεια πρεπει να αναπαραγουν ακριτα τις αμφισβητουμενες αποψεις ενος γλωσσολογου, εστω και επιφανους, και να τις παρουσιαζουν σαν να ειναι η μονη αληθεια. Απο τη στιγμη που ενα μεγαλο λεξικο αναφορας εχει την λεξη "φυσιοθεραπεια" (σαν πρωτη μαλιστα μορφη) δεν μπορουμε να μιλαμε για λαθος. Και οι δυο λεξεις χρησιμοποιουνται στα Ελληνικα. Μαλιστα στον προφορικο λογο χρησιμοποιειται συχνοτερα ο ορος "φυσιοθεραπεια" αφου εχει μια λιγοτερη συλλαβη και ειναι πιο ευκολοπρόφερτος. Η λεξη σχηματιστηκε απο τα γαλλικα (physiotherapie) με δανεισμο, το οποιο δεχεται κι ο Μπαμπινιωτης απλα υποστηριζει οτι κακως σχηματιστηκε ετσι εξαρχης. Δεν ειναι αντιδανειο (αφου δεν υπηρξε τετοια λεξη στα αρχαια ή μεσαιωνικα ελληνικα), απλα ειναι συνθετη λεξη του 20ου αιωνα με ελληνικες ριζες, οπως πχ το "τηλεφωνο".

Για να κανουμε και λιγο κοινωνικο/γλωσσολογικο σχολιασμο, η αποψη αυτη του Μπαμπινιωτη βρηκε προσφορο εδαφος στους διαφορους ελληνες "λαθολογους" αλλα και σε μερικους φυσιοθεραπευτες, αφου τους δινει την δυνατοτητα να "πουλησουν" γνωση. Η γλωσσα πουλαει καλα στην Ελλαδα. Αλλο βεβαια αν αυτοι που την εμπορευονται, συχνα δεν ξερουν και να την χειριζονται καλα. Δειτε για παραδειγμα το δυστροπο κειμενο που αφαιρεσα παραπανω, καθως και το αστειο (για την περιπτωση) λαθος να γραφει "γλωσσολογικο σφαλμα" ενω εννοει "γλωσσικο σφαλμα".

Περισσοτερα ενδιαφεροντα για το θεμα "φυσικοθεραπεια ή φυσιοθεραπεια" σε αυτη την συζητηση στο Translatum

Aboulis (συζήτηση) 00:52, 14 Ιανουαρίου 2018 (UTC)[απάντηση]