Συζήτηση:Καρλ Μαρξ

Τα περιεχόμενα της σελίδας δεν υποστηρίζονται σε άλλες γλώσσες.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτή είναι η σελίδα συζήτησης για τη βελτίωση του λήμματος «Καρλ Μαρξ».
Επιχείρηση Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Αποτίμησης Ζωτικών Λημμάτων, μιας συλλογικής προσπάθειας για την αποτίμηση και δημιουργία στατιστικών για τα λήμματα ζωτικής σημασίας της Βικιπαίδειας.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως λήμμα τάξης Έναρξης κατά την κλίμακα ποιότητας.
Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Βιογραφία Αυτό το λήμμα είναι στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Βιογραφία», μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν αυτό τον τομέα.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα όπου μπορείτε να συμμετάσχετε στη συζήτηση και να δείτε ανοιχτά ζητήματα για εργασία.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Επιχείρηση Σοσιαλισμός Αυτό το λήμμα είναι αντικείμενο της Επιχείρησης Σοσιαλισμός, μια προσπάθεια για την βελτίωση και εμπλουτισμό της Βικιπαίδειας με λήμματα που αφορούν τον Σοσιαλισμό.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Ύψιστης Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με ύψιστη σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Επιχείρηση Αθεϊσμός Αυτό το λήμμα βρίσκεται στο πλαίσιο ενδιαφέροντος της «Βικιεπιχείρησης Αθεϊσμός», μιας συνεργατικής προσπάθειας για την βελτίωση της κάλυψης του Αθεϊσμού από την Βικιπαίδεια.
Για να συμμετάσχετε και εσείς στη Βικιεπιχείρηση, επισκεφτείτε τη σχετική σελίδα.
Λήμμα τάξης Έναρξη Έναρξη Αυτό το λήμμα αποτιμήθηκε ως τάξης έναρξη κατά την κλίμακα ποιότητας.
Υψηλή Αυτό το λήμμα έχει αποτιμηθεί ως λήμμα με υψηλή σπουδαιότητα κατά την κλίμακα σπουδαιότητας.
Αυτό το λήμμα έχει παρουσιαστεί ως επιλεγμένο λήμμα στην Κύρια Σελίδα.


Πιστεύω ότι το "κουτάκι" Κομμουνισμός δεν είναι και τόσο ταιριαστό στον Μαρξ, αλλά στους μεταγενέστερους του. Καλύτερα θα ήταν να υπήρχε κουτάκι Μαρξισμός ανάλογο της Αγγλικής ΒΠ en:Karl Marx. --ank 12:51, 11 Ιουλίου 2008 (UTC)[απάντηση]

Μαρξ καί θρησκεία[επεξεργασία κώδικα]

Σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ καί τα αποδέχομαι όπως είναι, καθώς τα θεωρώ εξαίρετα. Όμως, θεωρώ αναγκαία την προσθήκην στο λήμμα "Κάρολος Μαρξ" μίας μικτής ενότητας με τον τίτλον "Κάρολος Μαρξ καί Θρησκεία", στην οποία θα πρέπει να προστεθούν τα κάτωθι στοιχεία.

Είναι γνωστή η θέση του Καρόλου Μαρξ, ότι "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού", πλήν όμως δεν εξηγείται η προέλευσή της. Έτσι, θεωρείται χρήσιμη επί του προκειμένου μία εξήγηση. Εξ όσων γνωρίζουμε, πρώτος έθεσεν το σχετικόν θέμα καί αμφισβήτησε την θεϊκήν προέλευσιν της θρησκείας ο σοφιστής καί ολιγαρχικός τύραννος της Αρχαίας Αθήνας Κριτίας (460-403π.α.χ.χ.), καθώς εδίδασκεν ότι η θρησκεία είναι εφεύρεση των πολιτικών, αποσκοπούσα στην υποταγή των υπηκόων τους, το οποίον σημαίνει ότι ο ισχυρότερος επιβάλλει το δίκαιόν του(Πηγή: Marx Karl, Introduction to a Contribution to thw Critique of Hegel' s Doctrine of the State, Christopher Pierson, The Marx Reader, Cambridge 1997, σελίδες 48-49). Έτσι, όταν πολλούς αιώνες αργότερα ο Κάρολος Μαρξ διεκήρυξεν ότι "η θρησκεία είναι το όπιον του λαού", απεδέχθη την θέσιν του Αθηναίου ολιγαρχικού τυράννου Κριτίου.-ανυπόγραφο σχόλιο του χρήστη ΑΝΤΙΟΧΟΣ (συζήτησησυνεισφορά) 02:41, 30 Δεκεμβρίου 2018‎.

Εξ όσων γνωρίζω η προέλευση της φράσης, η οποία παντως στο σύνολο της απηχει τον Φοϋερμπαχ. WP:Opium of the people. Δεν ξερω αν ειχε υπόψιν του τον Κριτια ο Μαρξ- που παντως δεν ειναι απίθανο γιατι ηταν ενθερμος μελετητης των αρχαίων συγγραφέων, ιδίως του Επίκουρου.Όπως και να έχει, ισως η ενότητα που προτείνεις να ειναι χρήσιμη, αν και φοβάμαι πως αν δεν εχουμε ενα κειμενο (Αξιοπιστη Πηγή) που να αναλύει το θέμα, ισως υποπέσουμε σε ΒΠ:ΣΥΝΘ. Δοκίμασε το όμως, κάντο μόνος σου και δεν χρειάζεσαι εγκριση απο κανένα για να επεξεργαστεις την ΒΠ! Cinadon36μίλαμου 09:23, 30 Δεκεμβρίου 2018 (UTC)[απάντηση]