Στρουθιονόμορφα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρουθιονόμορφα

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Υποβασίλειο: Ευμετάζωα (Eumetazoa)
Κλάδος: Αμφίπλευρα (Bilateria)
Υπερσυνομοταξία: Δευτεροστόμια (Deuterostomia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υποσυνομοταξία: Σπονδυλωτά (Vertebrata)
Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
Υφομοταξία: Παλαιόγναθα (Palaeognathae)
Τάξη: Στρουθιονόμορφα
Struthioniformes
Latham, 1790

Τα στρουθιονόμορφα (επιστημονική-λατινική ονομασία Struthioniformes), είναι τάξη πτηνών, που έχει μόνο μία οικογένεια μη εξαφανισμένων πουλιών, τις στρουθιονίδες, η οποία περιλαμβάνει τη στρουθοκάμηλο. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη μεγάλη τάξη στρουθιόμορφα, που περιλαμβάνει χιλιάδες σύγχρονα είδη. Αρκετές άλλες οικογένειες στρουθιονόμορφων ωστόσο είναι γνωστές, που περιλαμβάνουν μόνο εξαφανισμένα σήμερα πουλιά, τα οποία ζούσαν σε όλο το Βόρειο Ημισφαίριο της Γης, από τις αρχές του Ηώκαινου μέχρι τις αρχές του Πλειόκαινου. Κανένα από τα πουλιά αυτά δεν μπορούσε να πετάξει.

Χαρακτηριστικά και ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τους Mayr και Zelenkov (2021), όλα τα στρουθιονόμορφα ξεχωρίζουν από τα εξής κοινά μεταξύ τους χαρακτηριστικά: «ένα πολύ μακρύ και στενό ταρσομετατάρσιο, με κοντά trochleae για το δεύτερο και το τέταρτο δάκτυλο του ποδιού, ένα εξογκωμα δίπλα στο pons supratendineus στο άπω άκρο του τιβιόταρσου, καθώς και βραχύτερες φάλαγγες του τέταρτου δακτύλου, εκτός από την εγγύτερη». Πιστεύεται ότι όλα τα γνωστά είδη της ομάδας ήταν ανίκανα να πετάξουν. Τα στρουθιονόμορφα είχαν ευρεία γεωγραφική κατανομή στο Βόρειο Ημισφαίριο της Γης κατά τη διάρκεια της Ηώκαινης υποπεριόδου: η οικογένειά τους Paleotididae ζούσε στην Ευρώπη, η Geranoididae στη Βόρεια Αμερική, ενώ οι Eogruidae και Ergilornithidae στην Ασία. Η τελευταία οικογένεια επεβίωσε στην Ασία μέχρι τις αρχές της Πλειόκαινης υποπεριόδου. Η επιζώσα οικογένεια στρουθιονίδες (Struthionidae) είναι αδελφή ομάδα της οικογένειας Ergilornithidae και πιθανώς γεννήθηκε στην Ασία.[1] Ωστόσο οι στρουθοκάμηλοι πρωτοεμφανίσθηκαν στην Αφική κατά την πρώιμη Μειόκαινο, πριν από περίπου 21 εκατομμύρια έτη, προτού διασπαρούν στην Ευρασία κατά την ύστερη Μειόκαινο, αρχίζοντας πριν από περίπου 12 εκατομμύρια έτη.[2]

Ταξινομική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τους Mayr και Zelenkov[1] (2021) τα στρουθιονόμορφα ταξινομούνται ως εξής:

  • Palaeotididae (Ευρώπη)
  • Geranoididae (Βόρεια Αμερική)
  • Ανώνυμος κλάδος
    • Eogruidae, με μοναδικό γένος το:
      • Eogrus (Ασία)
    • Sonogrus (Ασία)
    • Ανώνυμος κλάδος


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Mayr, Gerald; Zelenkov, Nikita (2021-11-13). «Extinct crane-like birds (Eogruidae and Ergilornithidae) from the Cenozoic of Central Asia are indeed ostrich precursors». Ornithology 138 (4): ukab048. doi:10.1093/ornithology/ukab048. ISSN 0004-8038. https://academic.oup.com/auk/article/doi/10.1093/ornithology/ukab048/6338403. 
  2. Widrig, Klara; Field, Daniel J. (Φεβρουάριος 2022). «The Evolution and Fossil Record of Palaeognathous Birds (Neornithes: Palaeognathae)». Diversity 14 (2): 105. doi:10.3390/d14020105. ISSN 1424-2818.