Συνομοταξία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά την ταξινομική βαθμίδα phylum που βρίσκεται κάτω από το Βασίλειο. Για την ταξινομική βαθμίδα tribus που βρίσκεται πάνω από το Γένος, δείτε: Φύλο (βιολογία).
The various levels of the scientific classification system.ΕίδοςΓένοςΟικογένειαΤάξηΟμοταξίαΣυνομοταξίαΒασίλειοΕπικράτειαΖωή
The various levels of the scientific classification system.

Η ιεραρχία των οκτώ κύριων ταξινομικών βαθμίδων στην Συστηματική ταξινόμηση. Ένα βασίλειο περιέχει μία ή περισσότερες συνομοταξίες. Οι ενδιάμεσες βαθμίδες δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιάγραμμα .

Στη βιολογία, συνομοταξία (Λατινικά: phylum = φύλο, δηλαδή φυλή) ονομάζεται η ταξινομική βαθμίδα που βρίσκεται κάτω από το Βασίλειο και πάνω από την Ομοταξία.

Αν και η χρήση του όρου συχνά χρησιμοποιείται σαν να πρόκειται για μία ξεκάθαρα ορισμένη βιολογική κατηγορία, δεν υπάρχει ακόμη κάποιος ευρέως αποδεκτός ορισμός της λέξης. Θεωρείται πολλές φορές και ως ακυρολεξία που επιδεικνύει την άγνοια του πομπού.[1] Κατά συνέπεια, η χρήση του όρου ποικίλει ανάλογα με τον συγγραφέα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Bengtson, S. (1986). «Introduction: The problem of the problematica». Στο: Hoffman, A.· Nitecki, M. H. Problematic Fossil Taxa. Oxford: Oxford University Press. σελίδες 3–11.