Στέργιος Πιτσιόρλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στέργιος Πιτσιόρλας
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης
Περίοδος
29 Αυγούστου 2018 – 9 Ιουλίου 2019
ΠρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας
ΠροκάτοχοςΑλέξης Χαρίτσης
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση18 Μαρτίου 1955 (1955-03-18) (69 ετών), Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Πολιτικό κόμμαΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Π.Σ.
Συνασπισμός
Ελληνική Αριστερά
Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Στέργιος (Αστέριος) Πιτσιόρλας είναι Έλληνας πολιτικός, νομικός και επιχειρηματίας. Στις 29 Αυγούστου 2018 ορκίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Από τις 5 Νοεμβρίου 2016 έως τις 28 Αυγούστου 2018 υπηρέτησε ως Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης στη δεύτερη κυβέρνηση Τσίπρα.

Προηγουμένως, χρημάτισε πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2016[1]

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1955 στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 1982 έως το 2004 άσκησε τη δικηγορία, ενώ εργάστηκε αργότερα ως ειδικός σύμβουλος με αντικείμενο την αξιολόγηση Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων (ΜΟΠ) Ανατολικής και Κεντρικής Ελλάδος.

Ως επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε από το 2010 στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις εταιρείες «Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι Α.Ε.» και «Αιολική Ζάρακα Κούπια Α.Ε.». Διετέλεσε Πρόεδρος των εταιρειών «Med Sea Health Α.Ε.» και «Μare Village A.E.» με αντικείμενο την υλοποίηση τουριστικού επενδυτικού σχεδίου στη Χερσόνησο Κασσάνδρας, ενώ υπήρξε Πρόεδρος της κατασκευαστικής εταιρείας «Stroicentre Real Estate Construction Company A.E.».

Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.[2]

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στην αντιδικτακτορική οργάνωση ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στον Λεωνίδα Κύρκο, ενώ υπήρξε ηγετικό στέλεχος του Κ.Κ.Ε. Εσωτερικού.[3] Εξελέγη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ) και διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Συνασπισμού (ΣΥΝ), όπου ανέλαβε διευθυντής του γραφείου του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Από το 1996 έως και το 2004 υπήρξε Συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος. Το 2001 εκπροσώπησε το ΣΥΝ στη δημιουργία του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς», που οδήγησε το 2004 στη δημιουργία του ΣΥΡΙΖΑ.[4]

Τον Αύγουστο 2022 ήλθε στο φως της δημοσιότητας η παρακολούθησή του από την ΕΥΠ μεταξύ 2014 και 2016. Σύμφωνα με λεγόμενα του Ρουμπάτη, τότε Διοικητή της Υπηρεσίας, η έρευνα ξεκίνησε αφού ο Πιτσιόρλας διαπραγματευόταν την πώληση του ενός πέμπτου ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμής, σε οικογένεια που φαίνεται να ήταν σχετιζόμενη με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίαςαγγλ. λήμμα και την οικογένεια Άσαντ. [5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ΤΑΙΠΕΔ: Πρόεδρος ο Σ. Πιτσιόρλας, ο Α. Λεούσης διευθύνων σύμβουλος Capital.gr
  2. «Πολιτική Ηγεσία | Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξη». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2019. 
  3. Στέργιος Πιτσιόρλας: Από τον Ρήγα και το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση newsit.gr
  4. Η πολιτική πορεία του Στέργιου Πιτσιόρλα Αρχειοθετήθηκε 2017-02-25 στο Wayback Machine. Εφημερίδα των Συντακτών
  5. «Ρουμπάτης: Καμία επισύνδεση πολιτικού δεν είναι νόμιμη». CNN.gr. Cable News Network Inc. 14 Σεπτεμβρίου 2022. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Σεπτεμβρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 7 Μαΐου 2024. Φέρεται ακόμη να παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε αμέσως και όχι εμμέσως τον τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα, υποστηρίζοντας ότι είχε ενημερώσει τον Αλέξη Τσίπρα και ότι ο τέως πρωθυπουργός ενέκρινε τη συνέχιση της παρακολούθησης η οποία συνεχίστηκε μέχρι και την υπουργοποίηση Πιτσιόρλα. Η έρευνα ξεκίνησε σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε ο κ. Ρουμπάτης, γιατί ο κ. Πιτσιόρλας διαπραγματευόταν την πώληση εθνικού εδάφους (το ⅕ της ενός ελληνικού νησιού με 10 χλμ ακτογραμμής) σε οικογένεια σχετιζόμενη με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας και την οικογένεια Άσαντ. Ο Ρουμπάτης κατά πληροφορίες, στην κατάθεση του από τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής, έδειξε σχετικούς χάρτες.